Főoldal > SZÉPSÉG > Ilyen a tökéletes naptej

Ilyen a tökéletes naptej

egészségnapozásnaptejnyárspf
0

Írta:

Nem minden naptej ugyanolyan hatásos és egészséges: a következőkben viszont megmutatjuk neked, milyen fényvédőt válassz, ha a legjobbat keresed.

Naptejet nemcsak a leégés ellen, de a májfoltok és a bőrrák megelőzése céljából is rendszeresen ajánlott használni – főleg a nyári hónapokon, erős napsugárzás esetén.

Egy amerikai kutatócsoport ennek kapcsán megállapította, hogy nem minden naptej van ugyanolyan hatással bőrre – némelyik kevésbé véd a káros UVB sugarak ellen, sőt: toxikus eredetű összetevőik akár allergiás reakciókat és érzékenységet is okozhatnak a bőr teljes felszínén.

A következőkben eláruljuk nektek, milyen összetevőkre érdemes figyelni naptej-vásárlás esetén, hogy a vakációzás (és a napozás) gondtalanul menjen! 

Jótékony elemek a csomagoláson:

Broad spectrum

A magyarul csak „széles spektrumú” jelzővel ellátott naptejek teljes körű védelmet biztosítanak az UVA és az UVB sugarak ellen, ezért ha naptejet vásárolsz, mindenképpen ügyelj rá, hogy ez a felirat látható legyen a csomagolásán.

SPF

A „broad spectrum”-hoz hasonlóan a hárombetűs SPF (angolul: sun protection factor, azaz napfény védő képesség) is fontos összetevője a naptejeknek, hiszen ez jelöli, hogy pontosan milyen erősségű fényvédőt is tartalmaz a tubus – minél nagyobb a szám, annál jobban véd a nap sugarai ellen.

Titán-dioxid és Cink-dioxid

Különösen az érzékeny bőrűek számára ajánlottak ezek a természetes környezetünkben is megtalálható, ásványi anyagot is tartalmazó összetevők, hiszen minimalizálják a bőrérzékenység esélyét – ezek az anyagok ugyanis nem szívódnak be a bőrbe, hanem vékony krémes felszínt létrehozva fizikailag állnak ellen a nap káros sugarainak.

Water-resistant

A magyarul „vízálló” jelzővel ellátott termékeket akkor érdemes megvásárolnod, ha vízparton fogod magad süttetni – ezek ugyanis pancsolás közben sem kopnak le. A legtöbb gyermekek számára kifejlesztett fényvédő krém vízálló, de azért te is bizonyosodj meg róla, mielőtt a pénztárhoz vinnéd ezeket.

Káros összetevők:

Oxibenzone

Bár a benzofenon 3-ként is ismert összetevő hatásosan véd a nap sugarai ellen, a bőrbe szívódva bizonyítottan felszabadítja a szervezetünkben lévő szabadgyököket, rendszeresen használva pedig allergiás bőrreakciókat és hormonális zavarokat is okozhat!

Avobenzone

A benzopfenonként is ismert kémiai összetevőt leginkább az oxibenzone helyettesítésére találták ki – tehát ez a vegyület is behatol a bőrbe és szabad gyököket szabadít fel a testen belül. Bár igencsak ritka, hogy a két összetevő egyszerre előforduljon egy terméken, azért vigyázz velük!

Octinoxate

Akárcsak az avobenzone, ez az összetevő is az oxibenzone-t helyettesítheti – ez a kémiai anyag viszont annyira káros a bőrre és a környezetre, hogy Hawaii már ki is tiltotta a térségéből a környező korallzátonyok pusztulása miatt.

Reinyl Palmitate

Ez az antioxidáns A-vitamin egyik formája, mely ételként fogyasztva teljesen egészséges – erős napsugarakkal és bőrrel érintkezve viszont szabadgyököket szabadít fel a szervezetből.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X