Főoldal > SZÉPSÉG > 5 egyszerű trükk a szuper testért

5 egyszerű trükk a szuper testért

alvásdiétaenergiamozgás
0

Írta: and

1. Jöjj mozgásba! Ha munka után edzeni mész, de a munkaidőd alatt egyszer sem álltál fel a székedből, csak amíg hoztál magadnak egy kávét, sokkal kevésbé lesz hatékony a mozgás, állítják a legújabb kutatások. Óránként tegyél egy ötperces sétát a folyosón, vagy császkálj egyet a barátnőddel edzés előtt, mozgasd meg a tagjaidat, különben az izmaid […]

1. Jöjj mozgásba!

Ha munka után edzeni mész, de a munkaidőd alatt egyszer sem álltál fel a székedből, csak amíg hoztál magadnak egy kávét, sokkal kevésbé lesz hatékony a mozgás, állítják a legújabb kutatások. Óránként tegyél egy ötperces sétát a folyosón, vagy császkálj egyet a barátnőddel edzés előtt, mozgasd meg a tagjaidat, különben az izmaid könnyen „sokkot kaphatnak”, amikor elkezded a célzott gyakorlatokat. Ez az izomláz ellen is jó taktika, hiszen a napi többszöri vérfrissítés csökkenti a tejsav-termelődést.

latte2.jpg ()

2. Jó éjt, Csipkerózsika!

Tudjuk, már a könyöködön jön ki, amikor a szakértők az elegendő alvásról papolnak, de tudod, mit? Ha keveset alszol, a tested nem bont le annyi zsírt, mint ha viszonylag kipihent vagy. Mégpedig azért, mert a szervezetnek ilyenkor azzal kell foglalkoznia, hogy „ébren tartson” téged, és sokkal kevesebb energia marad bármi másra – így a zsírégetésre is. A kimerültség csökkenti a leptin nevű hormon termelését, és ez épp az a hormon, amelyik azt az üzenetet küldi az agyadnak: elég az evésből! Ha viszont ügyelsz arra, hogy „minőségi” pihenésben legyen részed éjszakánként, máris sokkal jobb a helyzet. Nem szerencsés, ha az ébresztőórád fülsiketítő zajjal ébreszt, sem az, ha élesen világít: ha teheted, kelj középhangos zenére, a fényes kütyükkel pedig ki a hálószobából!

3. Időzített energia

Te is ismered azt a szabályt, hogy edzés után némi energiabevitelre van szükséged, hogy az emésztésed és az izmaid regenerálódni tudjanak. A szakértők szerint minden az időzítésen múlik: ha közvetlenül edzés után eszel, az azért nem jó, mert a gyakorlataid aktiválják a szervezetedben a kortizol nevű hormont, ami segít végigvinni a gyakorlatokat, de egyúttal módosítja az anyagcsere-folyamataidat, és a tested több kalóriát raktároz el zsírként, mint kellene. Várj 30 percet, míg a kortizol-termelésed visszakerül a normális szintre, és csak utána egyél. A legjobb, ha a lágytojást választod, amiben rengeteg energia van, vagy egy zsírmentes tejjel készült lattét.

4. Egy kis masszázs

Nem véletlen, hogy sok konditerem kínálatában szerepel az edzés utáni svédmasszázs: a gyengéd dögönyözés ugyanis isteni hatással van az izomlázra, mert a vér a fájó területekre tódul, ami csökkenti a tejsav-termelődést. Hagyd az izmaidat picit pihenni edzés után, aztán masszírozd meg őket gyengéden a kezeddel, esetleg egy szivacsgurigával vagy masszázsgolyókkal. Ha ezt lefekvés előtt is megteszed, nem csak az 2. pontban leírtak lesznek még hatékonyabbak, de úgy fogsz aludni, mint a tej!

5. Testőrünk, a víz

Ne félj, nem jövünk megint azzal, hogy igyál meg minimum két liter vizet naponta. Az viszont tény, hogy az edzés előtt, alatt és után mindig kell, hogy a kezed ügyében legyen egy flakon víz, méghozzá nagyon egyszerű okból: a zsírégetés jobban megy a hidratált sejteknek, mint a dehidratáltaknak. Ugye, így már sokkal jobban hangzik az a legalább egy liter folyadék, amit a szakértők szerint el kell fogyasztanod a gyakorlatok során? (Megsúgjuk: bármilyen mozgásformát is használsz, ha lelkiismeretesen csinálod, ennyi víznek meg sem szabad kottyannia…)

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X