Főoldal > SZÉPSÉG > Vitaminokkal a szépségért

Vitaminokkal a szépségért

egészségszépségvitamin
0

Írta:

Nem lehet eleget hangsúlyozni: ahhoz, hogy szépségünket megőrizzük, nem elég a külső táplálás. Hiába ugyanis a sok méregdrága kence, ha belsőleg nem kapja meg szervezetünk azt, amire szüksége van. Tudd meg, melyek a legfontosabb szépségvitaminok, és mi mindent fogyassz annak érdekében, hogy még gyönyörűbbé válj.

Tápláló A-vitamin

A hajat és a körmöt egészségessé, erőssé teszi. Táplálja a bőrt, csökkenti a vízhiányt, nem hiába szokták hámvédő vitaminnak is nevezni. A bőr öregedését késleltető, bőrápoló készítmények egyik kedvelt összetevője. Belsőségekből, tojássárgájából, tejtermékekből és tengeri halakból pótolhatjuk A-vitamin szükségletünket.

Fiatalító E-vitamin

Antioxidáns hatással rendelkezik, a bőr öregedését lassítja, az apró szarkalábakat halványítja. Emellett a pici bőrhibákat is eltünteti. Sőt, ha elegendő E-vitamint juttatunk szervezetünkbe, a nap káros sugarai ellen is véd. A növényi olajokban, gabonafélékben, olajos magvakban jelentős mennyiségben találunk E-vitamint.

Feszesítő C-vitamin

A rugalmas, feszes bőr megtartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele. Ellenkező esetben a bőr fakó, száraz és ráncos lesz, korábban kezd öregedni. Törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, lehetőleg frissen. A káposzta, paprika, citrusfélék, de a csipkebogyó is remek C-vitamin források.

A B-vitaminok együttesen érik el csodás hatásukat. Mivel sajnos sokan valamilyen B-vitamin hiányban szenvedünk, figyeljünk oda a megfelelő mennyiség bevitelére.

szepsegvitamin2.jpg ()

Ápoló B6-vitamin

Hiánya rengeteg kellemetlen tünettel jár: többek között hajhullással és korai őszüléssel. De kirepedezett száj és szemkörnyék is kialakulhat, ha nincs elegendő belőle a szervezetünkben. Szerencsére azonban a B6-vitamint számos élelmiszerben megtalálhatjuk, így például a banánban, tojásban, májban, húsokban, tejtermékekben, száraz hüvelyesekben.

Méregtelenítő B2-vitamin

A sejtlégzéshez elengedhetetlen, de nagy szerepe van a zsírsejtek lebontásában és a méregtelenítésben. A gyulladt, piros szem, bőrpikkelyek az orrnál, szájnál, homlokon egyértelmű jelei lehetnek a B2-vitamin hiányának. Fogyasszunk sok burgonyát, tejterméket, spenótot, aszalt gyümölcsöt, gombát, tojást.

Erősítő Biotin (másnéven B7- vagy H-vitamin)

Erősebbé, egészségessé teszi a hajat és a körmöket, serkenti a növekedésüket. Ha hiányt szenved belőle szervezetünk, hajhulláshoz, a körmök töredezéséhez, a száj gyulladásos megbetegedéséhez is vezethet. Májjal, paradicsommal, élesztővel, dióval, zabbal billenthetjük helyre a biotin szükségletünket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X