Főoldal > SZÉPSÉG > A szmog a bőröd egészségére is hatással van – így védekezz!

A szmog a bőröd egészségére is hatással van – így védekezz!

bőregészségidőjáráslevegőlevegőszennyezésszépségszmog
0

Írta:

A levegő minősége nem csak a fővárosban, hanem a vidéki területeken élőket is érinti. Miközben minden a szmogriadóról szól, gyakran elfeledkezünk arról, hogy a bőrünkre, hogyan tudunk vigyázni, ha a figyelmeztetés eléri a tájékoztatási fokozatot.

Ha a Meteorológiai Szolgálat a narancssárga, tájékoztatási vagy a piros, riasztási fokozatról ad hírt, nem árt jól felkészülni és a bőrünket is védeni a szmog ellen. A légszennyezettség káros hatásai nagyon sok területen, sokféleképen jelentkezhetnek. Csak a bőrre gyakoroltak között meg kell említenünk többek között a szárazságot, az idő előtti öregedést, a ráncok, a különböző kiütések, az ekcéma és a miteszerek kialakulását.

Bár a legtöbb ember tisztában van a szabad levegőn tapasztalható szennyezettség káros hatásaival, általános jelenség, hogy a zárt terekben már kevésbé foglalkoztat minket a kérdés. Pedig nemcsak a kinti levegővel gyűlhet meg a bajunk: ha az otthonunkban vagy a munkahelyünkön nem jó a minősége, az is bőrproblémákhoz, sőt egyéb súlyos betegségekhez is vezethet.

Mi történik a bőrrel szmogriadó idején?

A légszennyezettség elzárja a bőr sejtjeit a friss oxigéntől, ennek hatására az fakóvá és megereszkedetté válhat. Sajnos a levegő szennyezettsége egyet jelent a levegőben lévő szabadgyökök mennyiségének növekedésével, ezekkel pedig a kor előre haladtával egyre kevésbé tudja felvenni a harcot az immunrendszerünk. Sőt, az UV-sugárzás káros hatásaival is számolnunk kell, ami csökkenti a bőrben található kollagén újra termelődését, ez pedig a bőr feszességének elvesztését eredményezi.

A szakértő véleménye

Dr. Kaszab Csilla, bőrgyógyász szerint a levegő szennyezettségége ellen érdemes védekeznünk:

„A szmog és az UV-sugárzás szabadgyökökkel bombázza bőrünket, az általuk termelt enzimekkel a bőr rugalmasságát adó szövetek roncsolódnak, így bőrünk ráncossá válik. Megelőzésképpen érdemes antioxidánsokat juttatni a szervezetünkbe akár külsőleg, akár belsőleg. Erre megfelelő lehet bármilyen C- és E-vitaminos krém, de a táplálkozásunkkal is növelhetjük a bőrünk védekezőképességét: a béta karotin, a zöldségek és gyümölcsök is segítenek.”

zuhany2.jpg ()

Amellett, hogy táplálkozásunkkal támogatjuk a szervezetünket, arra is figyeljünk, hogy megtisztítsuk a bőrünket a szennyeződésektől. Jó megoldás lehet egy semleges illatú, gyengéd tusfürdőt választani ilyenkor. A CD vízililiomos tusfürdője gazdag habot képez, ráadásul az érzékenyebb bőrűek vagy a vegán életmód követői is használhatják. Nem árt ilyenkor kicsit hosszabbra nyújtani a tisztálkodási rituálét: „Természetesen a bőr tisztítása is nagyon fontos, érdemes a bőrradírt is hadba fogni szmogriadó esetén.” – nyilatkozta a szakértő.

Mielőtt nagyobb lenne a baj

Ha olyan városban élsz, ahol gyakran szennyezett a levegő, akkor mindig figyeld az időjárás-előrejelzést, mielőtt elindulnál otthonról. Ha a meteorológusok figyelmeztető jelzésről adnak hírt, akkor érdemes hosszú ujjú felsőt húznod, így megakadályozhatod, hogy a szennyezőanyagok nagyobb mennyiségben megtelepedjenek a bőrödön. A ruházaton kívül a fényvédőfaktoros termékek is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor, akkor is, ha éppen nincs nyár. A lakásod levegőjének minőségét pedig akár te is javíthatod: portalaníts minél gyakrabban és lehetőleg olyan porszívót használj, aminek HEPA szűrője van. Emellett nyáron érdemes figyelni a légkondicionáló tisztán tartására is.

Forrás: Goodwill Communications


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X