Főoldal > SZÉPSÉG > A szmog a bőröd egészségére is hatással van – így védekezz!

A szmog a bőröd egészségére is hatással van – így védekezz!

bőregészségidőjáráslevegőlevegőszennyezésszépségszmog
0

Írta:

A levegő minősége nem csak a fővárosban, hanem a vidéki területeken élőket is érinti. Miközben minden a szmogriadóról szól, gyakran elfeledkezünk arról, hogy a bőrünkre, hogyan tudunk vigyázni, ha a figyelmeztetés eléri a tájékoztatási fokozatot.

Ha a Meteorológiai Szolgálat a narancssárga, tájékoztatási vagy a piros, riasztási fokozatról ad hírt, nem árt jól felkészülni és a bőrünket is védeni a szmog ellen. A légszennyezettség káros hatásai nagyon sok területen, sokféleképen jelentkezhetnek. Csak a bőrre gyakoroltak között meg kell említenünk többek között a szárazságot, az idő előtti öregedést, a ráncok, a különböző kiütések, az ekcéma és a miteszerek kialakulását.

Bár a legtöbb ember tisztában van a szabad levegőn tapasztalható szennyezettség káros hatásaival, általános jelenség, hogy a zárt terekben már kevésbé foglalkoztat minket a kérdés. Pedig nemcsak a kinti levegővel gyűlhet meg a bajunk: ha az otthonunkban vagy a munkahelyünkön nem jó a minősége, az is bőrproblémákhoz, sőt egyéb súlyos betegségekhez is vezethet.

Mi történik a bőrrel szmogriadó idején?

A légszennyezettség elzárja a bőr sejtjeit a friss oxigéntől, ennek hatására az fakóvá és megereszkedetté válhat. Sajnos a levegő szennyezettsége egyet jelent a levegőben lévő szabadgyökök mennyiségének növekedésével, ezekkel pedig a kor előre haladtával egyre kevésbé tudja felvenni a harcot az immunrendszerünk. Sőt, az UV-sugárzás káros hatásaival is számolnunk kell, ami csökkenti a bőrben található kollagén újra termelődését, ez pedig a bőr feszességének elvesztését eredményezi.

A szakértő véleménye

Dr. Kaszab Csilla, bőrgyógyász szerint a levegő szennyezettségége ellen érdemes védekeznünk:

„A szmog és az UV-sugárzás szabadgyökökkel bombázza bőrünket, az általuk termelt enzimekkel a bőr rugalmasságát adó szövetek roncsolódnak, így bőrünk ráncossá válik. Megelőzésképpen érdemes antioxidánsokat juttatni a szervezetünkbe akár külsőleg, akár belsőleg. Erre megfelelő lehet bármilyen C- és E-vitaminos krém, de a táplálkozásunkkal is növelhetjük a bőrünk védekezőképességét: a béta karotin, a zöldségek és gyümölcsök is segítenek.”

zuhany2.jpg ()

Amellett, hogy táplálkozásunkkal támogatjuk a szervezetünket, arra is figyeljünk, hogy megtisztítsuk a bőrünket a szennyeződésektől. Jó megoldás lehet egy semleges illatú, gyengéd tusfürdőt választani ilyenkor. A CD vízililiomos tusfürdője gazdag habot képez, ráadásul az érzékenyebb bőrűek vagy a vegán életmód követői is használhatják. Nem árt ilyenkor kicsit hosszabbra nyújtani a tisztálkodási rituálét: „Természetesen a bőr tisztítása is nagyon fontos, érdemes a bőrradírt is hadba fogni szmogriadó esetén.” – nyilatkozta a szakértő.

Mielőtt nagyobb lenne a baj

Ha olyan városban élsz, ahol gyakran szennyezett a levegő, akkor mindig figyeld az időjárás-előrejelzést, mielőtt elindulnál otthonról. Ha a meteorológusok figyelmeztető jelzésről adnak hírt, akkor érdemes hosszú ujjú felsőt húznod, így megakadályozhatod, hogy a szennyezőanyagok nagyobb mennyiségben megtelepedjenek a bőrödön. A ruházaton kívül a fényvédőfaktoros termékek is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor, akkor is, ha éppen nincs nyár. A lakásod levegőjének minőségét pedig akár te is javíthatod: portalaníts minél gyakrabban és lehetőleg olyan porszívót használj, aminek HEPA szűrője van. Emellett nyáron érdemes figyelni a légkondicionáló tisztán tartására is.

Forrás: Goodwill Communications


További cikkeink a témában

karácsony

Így legyen stresszmentes a karácsonyod! (x)

Írta:
4 napja 0

A karácsonyi időszak sokak számára igen stresszes tud lenni. Az év végi rohanás, az ünnepeket körülvevő elvárások, az évek alatt kialakult társadalmi nyomás nem mindig fér össze azzal, hogy folyamatosan változik az életünk. Hoztunk pár tippet, amivel stresszmentessé teheted a karácsonyi készülődést!