Főoldal > SZÉPSÉG > Létezik pattanások nélküli élet?

Létezik pattanások nélküli élet?

arcápolásbőrbőrápolásmitesszerpattanásszépségzsíros bőr
0

Írta:

A bőr és arcápolás minden korban fontos és elengedhetetlen! Minél korábban kezdjük a megfelelő bőrápolást, annál nagyobb az esély, hogy megőrizzük bőrünk tökéletes minőségét! Személyre szabott bőrápolással  pedig igen sok bosszúságot elkerülhetünk és a serdülő kor sem kell, hogy rémálom legyen a fiatalok számára!

Amikor megszületik egy kisbaba, nem is kérdés, hogy odafigyelünk és nagy gonddal ápoljuk bőrét. Természetes módon vesszük meg a babaápoló szereket, naponta olajozzuk, testápolózzuk, hintőporozzuk testét, annak megfelelően, hogy kinek, mit tanácsoltak, ki, miben hisz. Ahogy megjelennek az első napsugarak, azonnal gondosan fényvédőkrémmel kenegetjük a kicsit, hogy bőre minél inkább védve legyen és ugyanilyen természetességgel esünk kétségbe azonnal, ha újszülött vagy pár hónapos babánkon valami kiütés, vagy bőrpír jelenik meg. Aztán valahogy az évek során egyre inkább kezdünk leszokni erről és leginkább már csak a nyári strandolások alkalmával jut eszünkbe védeni gyermekünk bőrét. Pedig az életkornak megfelelő odafigyelés és ápolás igen fontos, de nem csak az újszülöttek számára! Érdemes azonban ebben a kérdésben is szakember tanácsát kérni, hiszen egyéntől függ, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek megfelelőek-e gyermekünk számára, legyen szó az életkoráról, bőrtípusáról vagy egy adott bőrproblémáról!

Jobb félni, mint megijedni!

„A bőrápolásnál is a legfontosabb a prevenció, tehát a megelőzés! Mindenki számára ajánlatos a napi szintű arclemosó használata és a bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém. Minden életkorban, minden évszakban ez a legnagyobb feladat!” – tanácsolja Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista. „El sem tudjuk képzelni, hogy napi szinten mennyi szennyeződés rakódik le az arcunkra, ami aztán – ha nem kezeljük és tisztítjuk alaposan és megfelelően – szinte ”beleég” bőrünkbe, ezzel károsítva a szöveteket, eltömítve a pórusokat. Fiatal korban nehéz még arra gondolni, hogy egyszer majd megjelennek azok a fránya ráncok, a különböző bőrelváltozások, de megjelenésüket késleltethetjük, ha már ideje korán foglalkozunk bőrünkkel és persze figyelünk életvitelünkre! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sok folyadék (víz) áldásként, míg a káros szenvedélyek (cigaretta, alkohol) átokként ülnek arcunkon!”.

A kamaszkor nem egyenlő a pattanásokkal

Sajnos a mai világban az élelmiszerek nagyon sok vegyi anyagot (tartósítószert, színezéket, aromákat) tartalmaznak, így szinte elkerülhetetlen a pattanások , vagy egyéb bőrelváltozások megjelenése. Ráadásul nem csak serdülő fiúknál és lányoknál okozhat problémát, de más életkorban is szenvedhetünk tőle.

Valahogy mégis a pubertás kor beköszöntével gyakrabban találkozhatunk tükör előtt álló kamaszokkal, akik a családi fogkrém állomány jelentős részét nem a foguk tisztítására, mind inkább a pattanások leszárítására használják.  Érdemes azonban meggyőzni gyermekünket arról, hogy jobb megoldások is léteznek, mint, hogy bárányhimlő szerű pöttyökkel riogassák a családot és várják a pattanások elmúlását.

„Ebben az esetben mindenképp forduljunk szakemberhez – mondja Dr. Parrák Zita, hiszen a pattanások nem megfelelő kezelése, kinyomása, illetve a fertőtlenítés hiánya súlyos következményekkel járhat! Bármennyire is szeretnének megszabadulni tőle a fiatalok, a nem megfelelő kezeléssel mély hegek formájában ott maradhat a nyoma, vagy pigmentálódhat a bőr (elszíneződhet, foltossá válhat), amit igen nehéz, vagy egyáltalán nem lehet eltüntetni!” Azoknál a fiúknál akik már a borotvával is ismerkednek szintén fontos a megfelelő ápolás! „Minden esetben érdemes figyelni a kiválasztott termékekre és sosem szabad elfelejteni a borotválkozás utáni hidratálást és fényvédő krém használatát! Ez akkor is igaz, ha a borosta vagy a szakáll mellett döntenek, csak akkor ebben az esetben alaposabb tisztításra van szükség, hiszen a szőrszálakban jobban megülhet a szennyeződés, ami a későbbiekben gyulladásos folyamatokat indíthat el!” – segít a szakértő.

Családi program – kozmetikai kezelés

Érdemes már óvodás-kisiskolás korban, olyan programokat szervezni gyermekeinkkel (legyen szó fiúról vagy lányról) amikor elkísérnek bennünket egy-egy kozmetikai kezelésre. Ekkor  megismerkedhetnek az arcápolás nem otthoni módszereivel, ők maguk is beleszokhatnak a kozmetikai környezetbe, hogy aztán majd serdülő korban, az első „ragyák” megjelenésénél ne legyen idegen számukra sem a helyzet, sem a környezet és megoldást kaphassanak kérdéseikre, problémáikra a kozmetikusnál. Tehát a példamutatás itt is nagyon fontos!

… és ne feledjük, míg egy pattanást vagy mitesszert egy kozmetikus hatékonyan és tökéletesen tud kezelni, addig más bőrproblémával (kiütés, bőrpír) egy bőrgyógyászt érdemes felkeresni!

Forrás: Purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X