Főoldal > SZÉPSÉG > Bevált tippek problémás bőrre

Bevált tippek problémás bőrre

aknearckrémpattanásszépségápolás
0

Írta:

Kozmetikus szakértőnk segítségével néhány gyakran feltett kérdést válaszolunk meg a bőrpoblémákkal kapcsolatban.

Nyomkodás helyett

Mitesszerek a bőr elszarusodási zavara miatt jelentkeznek, a legtöbbször az orr, illetve a T-vonal (homlok, orr és áll) területén. Ilyen esetben nem optimálisan válik le az elszarusodott bőrréteg, az elhalt hámsejtek így elzárják a pórusok kivezető nyílását és a faggyú nem tud a bőrfelszínre jutni. A probléma ellen a megfelelő ápoláson kívül mást nem tehetünk. Rendszeres kozmetikai kezelések alkalmával megszabadulhatunk a mitesszerektől, a szakember pedig tanácsot adhat a bőrtípusunknak megfelelő készítmények megválasztásával és alkalmazásával kapcsolatban is – tanácsolja Peterman Krisztina kozmetikus, szépség-terapeuta. Az otthoni „nyomkodás” gyors megoldást jelenthet, de sokszor mégis többet árt, mint használ. Következtében a mitesszerek könnyen begyulladhatnak, pattanások jelenhetnek meg az érintett bőrterületen. A megfelelő kezelést ezért bízzuk inkább szakemberre.

Egyénre szabott nedvességpótlás

A hidratálás minden bőrtípus esetében fontos. Az akne különböző fokozataiban speciális, kifejezetten az állapotnak megfelelő hidratáló krémre van szükség. Ezek tartalmazhatnak gyulladáscsökkentő-, faggyútermelést normalizáló-, pórusösszehúzó stb. hatóanyagot. Vannak készen kapható készítmények, és van, amit a bőrgyógyász állít össze. A készítményekkel nincs értelme önállóan kísérletezni, gyakran többet árthat vele magának az ember, mint gondolná. Problémás bőrű betegek esetében azt tanácsolom, mindenképpen forduljon szakemberhez, aki segít a bőrtípusának leginkább megfelelő készítmény kiválasztásában is.

Takarás helyett kiemeli a bőrhibát

A hajszálértágulat súlyosabb esetben rendkívül kellemetlen lehet, pszichés zavarokat is okozhat. A megfelelő bőrgyógyászati és kozmetikai kezelésekkel az állapot jól kordában tartható, de természetes, hogy az ápolt külsőhöz az alkalomhoz illő smink is hozzátartozik. Remek készítmények kaphatók, megfelelő hatóanyag- és hidratáló tartalommal.

A krémek lehetnek színezettek is: vagy a zöld színt tartalmazzák, vagy a bőrszínnek megfelelő színanyagot, s így már kendőznek, takarnak, fednek is egyúttal. Hajszálér tágulatos bőr esetében különösen fontos a fényvédelem! Vannak speciálisan ilyen típusú fényvédő krémek is. Mindenképpen keressen fel szakembert, aki segít megtalálni a megfelelő ápoló készítményt – javasolja Peterman Krisztina. A helytelenül megválasztott, túlzásba vitt szépítőszerekkel gyakran épp ellenkező hatást érünk csak el. A “vastag” smink még inkább vonzza a tekinteteket, és felhívja a figyelmet az elfedni kívánt problémára.

Rosaceás bőr: ne túl meleg, ne túl hideg!

A rosacea kezelésének két fontos eleme, hogy egyrészt erősítsük a kiserek falát, és ezzel párhuzamosan kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A terápia során alkalmazott készítmények mellett a rosaceás panaszok kezelésében lényeges szerepe van a diétás, bizonyos életmódbeli tanácsok betartásának és a megfelelő kozmetikumok alkalmazásának is. Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. A napfénynek szintén provokáló szerepe van. Javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt. A nagyon hűvös, “jéghideg” vízzel történő arcmosás átmenetileg érösszehúzó hatású ugyan, ezzel együtt azonban károsítja a bőr hámrétegét, irritációt okoz. A túl meleg víz pedig értágító hatású, tehát semmiképp sem javasolt. Rosaceas betegek számára leginkább a langyos vízzel történő arcmosás az ideális.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X