Főoldal > SZÉPSÉG > A 8 legrosszabb dolog, amit a bőröddel tehetsz

A 8 legrosszabb dolog, amit a bőröddel tehetsz

bőrápolásnapozáspigmentszépségszolárium
0

Írta:

Az, hogy ma hogyan bánsz a bőröddel, holnap meglátszik rajta. A bőr az első védelmi vonalad, minden fertőző dologgal ő találkozik először, éppen ezért nagyon fontos, hogy jól törődj vele. Most megmutatjuk, mit ne csinálj a bőröd frissessége és fiatalsága érdekében.

1. hiba: Elfelejtetted a naptejet… télen is

Az UV-B sugárzás, ami a leégésért is felelős, sokkal erősebb a nyári hónapokban, de az UV-A egész évben ugyanolyan mértékben terheli a bőrt. Igaz, hogy az UV-A nem pirítja meg a bőr felső rétegét, a sejtjeit azonban károsítja, jelentősen hozzájárul öregedéséhez és szárazságához. Egész évben figyelj oda rá, hogy mindig be legyél kenve naptejjel, hiszen az UV-A átjut az üvegen is, így az irodában és az autóban ülve is ér.

2. hiba: Hosszú, forró zuhany

Nincs is jobb az izmaid és a rossz kedved felpezsdítésére egy hosszú, forró zuhanynál, nem igaz? Sajnos a bőröd kevésbé élvezi ezt a fajta feltöltődést. A forró víz ugyanis eltávolítja az értékes olajokat és zsírokat a bőr felületéről, ami ettől kipirosodik. Az így sérülékenyebbé vált bőr sokkal szárazabbá is válik, ezért sokkal könnyebben sérül meg a felülete, kerül be valami kórokozó, ami pattanást, bőrpírt idéz elő.

3. hiba: Túlzásba viszed a hámlasztást

Az elhalt hámsejtek eltávolítás fontos, egészségesebb, fiatalabb, életerősebb bőrt tudsz így felszínre hozni. De mint mindent, ezt is túlzásba lehet vinni, ha pedig túl sokat hámlasztod a bőrödet, az élő, friss bőrréteget is könnyen felsértheted. Ha szeretnéd elkerülni a bőrirritációt, heti 1, maximum 2 alkalommal használj bőrradírt. Azt még jó, ha tudod, hogy egyes krémeknek is lehet hámlasztó hatása.

4. hiba: Keveset alszol

A túl kevés alvás nagyon káros, komoly egészségkárosodáshoz vezet. Ennek első jelei a bőrödön jelennek meg, ami megereszkedik, a szemed alatti karikák pedig igazán hangsúlyossá vállnak. Éjszaka a bőröd is töltődik, regenerálódik, az időt az alváshiánnyal nem csupán tőle, de agyadtól és az összes szervedtől megvonod a regenerációt.

5. hiba: Arctisztítás nélkül mész aludni

Oké, az előző pontban arról szónokoltunk, mennyire fontos, hogy eleget aludj, most mégis azt mondjuk, az a 2 perc még belefér. Körülbelül ennyi idő, ameddig eltávolítod a sminket és alaposan megtisztítod az arcod. Ha ezt a lépést kihagyod, a bőröd reggelre garantáltan öregszik 5 évet. A smink ugyanis elzárja a pórusokat, azok így nem tudnak lélegezni, ettől pedig fénytelen és öreg lesz a bőröd.

6. hiba: Durván tisztítod az arcod

Az akne nem egy higiéniai probléma, hanem hormonális dolog. Ahelyett, hogy a fájdalmas területet bőrradírral gyötörnéd, inkább finoman dörzsöld át szalicilsavat tartalmazó tisztítóval, mert ez kisimítja a bőrt és eltávolítja az elhalt bőrsejteket.

7. hiba: Nyomkodod, piszkálod, vakarod

Tudod, hogy ki fog nőni, érzed, ahogy feszíti a bőr felületét, azt is tudod, hogy nem szabad, mégis piszkálod. Egy pattanásod fog majd kinőni. A gyulladt területet megpiszkálni azonban nem a legjobb ötlet, ezzel csak fokozod a gyulladás mértékét és elhúzod a gyógyulás idejét. Tartsd tisztán a területet, ha pedig nagyon zavar, menj el kozmetikushoz, majd ő ellátja a pattanás baját.

8. hiba: Szoláriumba jársz

Sokan még mindig úgy gondolják, a barnulás egészségesebb módja a szoláriumba vonulás, ez azonban nem igaz. Tudtad például, hogy a rákot okozó UV-A sugárzás körülbelül 12x erősebb a napénál. A melanoma kockázata 20%-kal nagyobb, ha szoliba jársz. Tehát inkább kerüld a szoláriumokat és mindig használj napfényvédőt!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X