Főoldal > SZÉPSÉG > Szódabikarbóna a pattanásra: jó ötlet?

Szódabikarbóna a pattanásra: jó ötlet?

egészségotthoni szépségápoláspattanásszépségszódabikarbona
0

Írta:

A szódabikarbóna valódi csodaszer: a hűtő tisztításánál semlegesíti a szagokat, remek tisztító- és mosószer, hatékony reflux esetén, és persze süthetsz is vele. De pattanás, akné kezelésére is jó lehet?

Sokan próbálkoznak ezzel a módszerrel, de a bőrgyógyászok szerint ez annyira nem jó ötlet: konkrétan a szódabikarbónával kezelt pattanásokról nem született kutatás, de arról igen, hogy az akné eltüntetéséhez mennyire fontos a bőr megfelelő pH-értéke.

Az egészséges bőr pH-értéke 5,5-ös, ami egy enyhén savas kémhatást jelent: ha a bőr pH-ja ennyi, akkor szép, ragyogó és egészséges. És éppen itt jön a probléma a szódabikarbónával: ennek a pH-értéke ugyanis 9, ami erősen lúgos. Éppen ezért ha rendszeresen használják a bőrre kenve, a szódabikarbóna megbonthatja az egészséges pH-t, és a bőr felső rétegének rosszat tehet. A pattanásokat talán eltűnteti, de hosszú távon többet árt, mint használ. Ennél tehát vannak sokkal jobb megoldások is.

De akkor a pH-tól eltekintve segíthet a pattanásokon?

A rövid válasz: igen. Mivel erőteljes hámlasztó  és zsírmegkötő hatása van, az emberek régóta használják akné kezelésére, de éppen emiatt a tiszta szódabikarbóna nagyon könnyen ki is szárítja a bőrt. Az érzékeny bőrűek éppen ezért kerüljék el a használatát, hiszen ha nagyon kiszárad a bőr, az még fokozhatja is a gyulladást. Ilyen esetben a szódabikarbóna helyett érdemes inkább a megszokott, bevizsgált hámlasztóknál maradnod, ha nem szeretnél ártani a bőrödnek.

Ha nagyon zsíros a bőröd, akkor biztonságosabban alkalmazhatod a szódabikarbónát, de korlátozd a használatát, heti, sőt inkább kétheti egy alkalomra. Mivel ha hosszabban van a bőrön, az irritációt okozhat, ezért ne maszkként használd, hanem inkább tisztítóként, egy teáskanállal az arctisztítódhoz keverve. Használat után pedig ne feledkezz meg a hidratálásról sem!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X