Főoldal > SZÉPSÉG > Kiszáradt a kezed a túl sok kézmosástól?

Kiszáradt a kezed a túl sok kézmosástól?

hidratáláskázápoláskézmosáskézszárazságkiszáradt bőr
0

Írta:

A gyakori, helyes kézmosás az egyik legfontosabb, amit tehetünk a vírus megelőzése érdekében, azonban a bőrünk így nagyon könnyen kiszárad. Hogy gondoskodhatunk róla?

Arról, hogy mennyire fontos a rendszeres kézmosás, és milyen a helyes technika, amit gyakorolnunk kell, ebben a cikkükben írtunk, sőt, videós segítséget is adunk az elsajátításához. A gyakori kézmosás nagyon hatékony fegyver a vírussal szemben, de a kézfej bőre nagyon ki tud száradni, be tud repedezni ettől. Segítünk, hogy érdemes ápolni a vörös, fájó, kiszáradt kezeket.

A kiszáradt bőr nem csak esztétikai probléma: ha berepedezik a bőr, a kórokozók, baktériumok sokkal könnyebben bejuthatnak, ezért is nagyon fontos a rendszeres hidratálás. Sarah Hogan, a UCLA Medical Center dermatológusa adott néhány tippet, amellyel a túlmosás okozta fájdalmat, bőrpírt, hámlást és viszketést kezelhetjük.

Egyáltalán miért szárad ki ennyire a kezünk bőre a kézmosástól?

Bőrünk külső rétege zsírokból áll, amely egy külső védelmi pajzsként működik, és fenntartja a bőr természetes nedvességtartalmát. Ezt a természetes védőréteget a szappanhab lebontja kézmosás közben. Ha nem használunk kézkrémet, akkor a bőr berepedezik, ég, fáj, viszket, akiknek pedig egyébként is van bőrproblémájuk, mint például az ekcéma, még súlyosabb tünetekkel számolhatnak.

Hogy mossuk óvatosan a kezünket, és hogy ápoljuk a kiszáradás ellen?

A helyes kézmosási technikát betartva mossuk meg a kezünket, enyhe, illatmentes szappannal – annyit ne használjunk, hogy túl vastag legyen a habréteg. A víz legyen kézmeleg, de ne forró. Ha végeztünk, szárítsuk meg óvatosan a kezünket, és ha teljesen száraz, azonnal vigyünk fel hidratálót. Éjszakára is kenjünk fel vastagon hidratálót a kezeinkre, hogy fokozzuk az éjszakai regenerációt.

Milyen összetevőket kerüljünk?

Az illatmentes termékek a legjobbak, ezek nem irritálják még inkább a bőrt. A testápolók helyett válasszunk inkább sűrű krémeket, kenőcsöket. A magas alkoholtartalmú készítmények – mint az antibakteriális szappanok, zselék – szintén szárítják a bőrt, ezért antibakteriális zselét inkább az utcán használjunk, ha éppen nem tudunk kezet mosni, más esetben válasszuk a szappan-lanygos víz kombinációt, hiszen ez a leghatékonyabb.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X