Főoldal > szex > Szexuális élvezetet és orgazmust is okozhat az edzés

Szexuális élvezetet és orgazmust is okozhat az edzés

edzésélvezetfitneszmozgásorgazmussportszexwellness
0

Írta:

Egyedülálló kutatás erősítette meg a feltételezést, miszerint a testmozgás orgazmust válthat ki a nőknél. A szakértők „törzsgazmusnak” hívják a jelenséget, mert a hasizmok edzésével áll összefüggésben.

Noha friss eredményekről van szó, a törzsgazmus fogalma régóta kering a női magazinokban – magyarázta a vizsgálat okát Debby Herbenick, az egyesült államokbeli Indianai Egyetem Egészségügyi Iskolájának munkatársa.

„Leggyakrabban hasizom-gyakorlatok, rúd- vagy kötélmászás, kerékpározás vagy súlyemelés váltja ki. Ez rendkívül érdekes, hiszen sejteti, hogy az orgazmus nem feltétlenül szexuális esemény, és segít többet megtudni a csúcspont mögött meghúzódó fizikai folyamatokról” – fogalmazott Herbenick.

Az eredmények a Sexual and Relationship Therapy című szakfolyóiratban jelentek meg, és internetes kérdőívek alapján születtek. A válaszadók közül 124-en éltek már át edzés közbeni orgazmust, 246-an pedig mozgás okozta szexuális élvezetet. Koruk 18 és 63 év között váltakozott, legtöbbjük házas vagy párkapcsolatban él, s 69 százalékuk jellemezte magát heteroszexuálisként.

Körülbelül kétötödük már több mint tízszer élt át ilyen orgazmust vagy izgalmi állapotot. Az orgazmusos csoport döntő többsége kicsit szégyellte magát a nyilvános orgazmus miatt, 20 százalékuk pedig elvesztette az irányítást a teste fölött. Nagy részüknek nem voltak szexuális fantáziaképei, amikor átélték ezt, ráadásul még csak számukra vonzó emberre sem gondoltak közben.

Az orgazmusról beszámolók 51,4 százaléka tapasztalt hasizomgyakorlatok alatti orgazmust az a megelőző 90 napban. 26,5 százalékuknak súlyemeléskor, ötödüknek jógázáskor, 15,8 százalékuknak biciklizéskor, 13,2 százalékuknak futáskor, 9,6 százalékuknak pedig séta alkalmával jutott el a csúcsra.

A szakértők hozzátették, hogy az edzés közbeni orgazmus mögött meghúzódó okok továbbra is tisztázatlanok.

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X