Főoldal > Utazás > Irány a napsütötte Toscana!

Irány a napsütötte Toscana!

borvidéklátnivalópihenésToszkána
0

Írta: and

Toszkána a bor és az olívaolaj hazája, sokak szerint Olaszország legszebb része. A csodás kis középkort idéző városok, a zöldellő táj és a szőlőültetvényekkel teli dombok, ez a magával ragadó vidék Toszkána. Vidéki pihenés A homokos tengerpart és a kellemes éghajlat nagyon vonzó a pihenésre vágyó utazók számára. Akik a fürdőzés szerelmesei rengeteg kisváros közül […]

Toszkána a bor és az olívaolaj hazája, sokak szerint Olaszország legszebb része. A csodás kis középkort idéző városok, a zöldellő táj és a szőlőültetvényekkel teli dombok, ez a magával ragadó vidék Toszkána.

Vidéki pihenés

A homokos tengerpart és a kellemes éghajlat nagyon vonzó a pihenésre vágyó utazók számára. Akik a fürdőzés szerelmesei rengeteg kisváros közül választhatnak, mint például Marina di Massa, Follónica, Punta Ala vagy éppen Elba szigete. A part menti városok is nagyon kellemesek, de ki tudna ellenállni néhány napnak egy igazi toszkán villában? Szinte minden dombon találhatsz egy kisebb vagy nagyobb kőházat vagy tanyát. Többségüket bár teljesen felújították, azért meghagyták a jellegzetességeket, amik erre a tájra jellemzőek. Ha igazán szeretnéd megismerni a környéket, mindenképpen ezt a megoldást válaszd, hiszen a kis falvakban nagyon szívélyesen fogadnak mindenkit, és olyan finomságokat is kipróbálhatsz, amire máshol biztosan nem lesz lehetőséged.

Látnivalókkal teli városok

Aki nem csak a tájban szeretne gyönyörködni, a Földközi-tenger partvidékén számtalan történelmi és művészeti kincsekben gazdag várost látogathat meg, melyek egész évben várják a turistákat.

Firenzében például érdemes ellátogatni a Dóm-térre, ami a középkor óta a város egyházi központja, vagy a Piazza di San Lorenzo-hoz, ahol szintén csodás építmények tárulnak a szemünk elé. Az innen mindössze 70 kilométerre fekvő Siena egyik olyan gótikus városa, amely a mai napig ugyanolyan, mint amilyennek a 13-14. shutterstock_34387918.jpg ()században megtervezték.

Pisa az egyik legrégebbi olasz város, ahol a híres ferde torony is található, számtalan gyönyörű templommal együtt, mint például a Baptisterium, ami Olaszország legnagyobb keresztelőtemploma. San Gimignano pedig középkori tornyairól nevezetes. Persze ezeken kívül még rengeteg apró városka várja, hogy felfedezd szépségét.

A borkedvelők paradicsoma

A fantasztikus geológiai adottságokon és a földek megművelésének módján túl az olasz emberek odaadása az, ami a toszkán borokat egyedülállóvá teszi. Ahogy utazgatunk a régióban, mindenhol teljesen más ízekkel találkozhatunk.

A Firenze környéki dombokon rendkívül sokféle bor készül. A legfontosabb itt, a délen fekvő meredekebb dombokon termő szőlő. Ezen a vidéken születnek a legfinomabb Chianti borok, és itt határozták meg először a Chianti előírásait, több mint 200 évvel ezelőtt.

San Gimignano-ban válogatják mintegy 7 évszázada a környék legfontosabb és legváltozatosabb fehérborát, a Vernaccia-t. A rengeteg vörös között igazán különlegesnek számít az ezen a területen készült fehérbor.

Montepulciano igazi történelmi borvidék ókori ásott pincékkel és földalatti épületekkel. Az itt termő borok összefonódnak a hagyományos olasz ízléssel. Inkább erősek, mint könnyedek, különleges nemes stílusukat pedig nagyra értékelik az egész világon.

Az etruszk part nem csak boráról, hanem különleges gasztronómiájáról is híres. A meleg, száraz éghajlat fantasztikus, erős vörösborokat képes létrehozni, melyekhez igazán jól illenek a maremmai konyha vadhúsból készült ételei.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X