Főoldal > Utazás > Utazz Dél-Ausztriába, megéri!

Utazz Dél-Ausztriába, megéri!

Ausztriatúrautazás
0

Írta: and

Alsó-Ausztria egyik legszebb része, amely ráadásul nincs is messze Soprontól (70 km), így bárki számára könnyen elérhető és tényleg kihagyhatatlan: Puchberg am Schneeberg. Sokak számára a Marcipánmúzeumról ismert – és bár az már nincs ott – számos látnivalót tartogat és sok magyar turistát vonz ez a gyönyörű vidék. Budapestről kb. 4-5 óra autókázással értük el, […]

Alsó-Ausztria egyik legszebb része, amely ráadásul nincs is messze Soprontól (70 km), így bárki számára könnyen elérhető és tényleg kihagyhatatlan: Puchberg am Schneeberg. Sokak számára a Marcipánmúzeumról ismert – és bár az már nincs ott – számos látnivalót tartogat és sok magyar turistát vonz ez a gyönyörű vidék. Budapestről kb. 4-5 óra autókázással értük el, melybe több megállást is beiktattunk.

Vasúttal vagy gyalog

Puchberg többek között gyógyító klímájáról ismert és ahogy Ausztriában számos helyen, itt is működő turizmust építettek fel. Hogy sikeresen teszik, az hamar kiderült: parkolóhelyet több kör megtétele után sikerült elcsípnünk, pedig sok van belőle. A városkából Schneebergbahn néven ismert, salamander vasút viszi az utasokat Alsó-Ausztria legmagasabb hegyére (2075 m), mely messze kimagaslik a lankásabb környezetből. A jellegzetes kis motorvonat négy helyen is megáll, bárhol le lehet szállni és onnan is lehet folytatni gyalog a túrát. Ha eleve gyalogolni szeretnénk és kihagyjuk a vasutat, akkor lentről is elindulhatunk a vasút mentén. Végig kiépített túraútvonalakon tehetjük meg a 10 km-es távot, az út így körülbelül 180 percet vesz igénybe. A hegyállomás és Puchberg között a szintkülönbség 1218 méter.

puchberg2.jpg ()A közel 30-40 perces zötyögésnek minden pillanata élmény, a salamander körbemegy a hegyen és közben festői szépségű tájban gyönyörködhetünk. A vasút egyik különlegessége a Baumgartner megállóhely, ahonnan több túraútvonal is indul, de ami még ennél is édesebb: a többféle ínycsiklandozó bukta, amelyet az állomás faházában árulnak. Nem láttam olyat, aki ne szállt volna ki és vásárolt volna a család minden tagjának egy gőzölgő túrós, lekváros, vagy éppen vaníliás buktát. Nem kell aggódni, itt tovább időzik a salamander, megvár minden buktára vágyót.

A jegyet csak hely függvényében adják ki, ezért érdemes korán érkezni, hogy a délelőtti indulásokra még legyen hely. Ha lefelé inkább gyalog jövünk, akkor csak oda váltsunk jegyet, de természetesen a retúr jegy olcsóbb, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy lefelé nekivágunk a távnak. Puchbergtől 6 km-re, Losenheim városrészből indul a Salamander ülőlift, amely egyébként síszezonban naponta üzemel – ez néhány perc alatt repíti a bátrabbakat a 840 méteres magasságból 1210 méterre. Rossz időben korlátozottan üzemel!

puchberg3.jpg ()Magaslati túra

Ha a vasúttal felértünk a végállomásra, akkor sincs vége a látnivalóknak és a túralehetőségeknek. A Sissy kápolnát senki ne hagyja ki (1810 m magasan található, nagyon szép a kilátás) és a gyerekek sem unatkoznak, mert 5000 négyzetméteren várja őket a legmagasabban fekvő alpesi játszótér. Ha pedig még több friss levegőre vágyunk, vágjunk neki az oda-vissza 7 kilométeres túrának, ahol odafelé 75 percnyi séta után vár ránk Alsó-Ausztria legmagasabban fekvő menedékháza, 2049 méteres magasságban. És ha még mindig bírjuk, akkor pár száz méteres gyaloglás után elérhetjük a legmagasabb pontot, ahonnan a kilátás csodálatos, a felhők mellettünk úszkálnak az égen, és borzasztóan csípős és friss a levegő. Tankoljunk fel ezzel a csodás élménnyel, mert ki tudja mikor telíthetjük újra a tüdőnket ennyi oxigénnel dús levegővel.

Jó tudni!

A túra egy napba is belefér, de számos szálláslehetőség kínálkozik Puchbergben annak, aki nem egy napra tervezi a kikapcsolódást. A különböző magasságokban elhelyezkedő hütték is rendelkeznek kiadó hellyel és finom helyi ételekkel. A Salamander motorvonat menetidejéről és a jegyárakról a  www.schneebergbahn.at honlapon lehet tájékozódni.

Szenzációs WELLNESS szállásajánlatok a Szallas.hu-n! Klikk ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X