Főoldal > Utazás > Barangold be a legendák földjét: Irány Skócia!

Barangold be a legendák földjét: Irány Skócia!

külföldutazás
0

Írta:

Barátságosabb „királyság” A skót királyság leszármazottjai sokkal megközel&

Barátságosabb „királyság”

A skót királyság leszármazottjai sokkal megközelíthetőbbek, elérhetőbbek, mint londoni „szomszédjaik”. Ha például a Campbell klán Inveraray-i kastélya felé veszed az irányt, akár még kezet is rázhatsz Torquhil Campbell herceggel és az elbűvölő feleségével, Eleanor hercegnővel. Mivel a kastély nyáron gyakorta otthont ad gasztronómiai-, bor-, valamint zenei fesztiváloknak, az sincs kizárva, hogy egy ilyen alkalom során a hercegi pár ropja majd melletted. De nem csak ezért érdemes kirándulni egyet Inveraray-ben. A várost 1745-ben alapították, és káprázatos nemzeti parkokkal, hegyekkel, ragyogó kertekkel és gyönyörű szigetekkel várja a turistákat. Azok számára is sok meglepetést tartogat, akik a skót történelemre vannak kiéhezve, hiszen a templomok és kastélyok ódon falai között szinte megelevenednek a lecsengett évszázadok.

Whiskys üvegek…

Oh, az igazi skót whisky… Mindenütt ott van és ezt tényleg kötelező megkóstolni, akkor is, ha amúgy nem lelkesedsz az alkoholért. Kiváló szuvenír is a skótok nemzeti itala, és az egyik legklasszabb hely, ahol beszerezheted a Glengoyne Szeszfőzde (Glengoyne Distillery). Itt hihetetlenül részletes és informatív idegenvezetésben lesz részed, amelynek végén magad is kipróbálhatod a whiskykészítést, majd a végeredményt egy szép flaskában haza is viheted. A Glengoyne Szeszfőzde Glasgow-ból és Edinburgh-ból is könnyedén megközelíthető, és egész évben tárt kapukkal vár.

skocia2.jpg ()Szemet gyönyörködtető vidék

Skócia zöld és csodálatos. Bizonyítékként nézd meg A rettenthetetlen című filmet! Válj eggyé a smaragdzöld színű fűvel, a csobogó patakokkal, és hallgasd, ahogy az aranyos feketearcú birkák bégetnek. Noha ezeket az élményeket főleg tavasztól késő őszig tapasztalhatod meg, télen sincs ok az aggodalomra, hiszen az időjárás enyhébb, mint nálunk. Így a nagy kirándulások továbbra is adottak. Zarándokolj el a Lomond-dombságra, vagy a Clyde- folyó vidékére, és egyszerűen csak gyönyörködj a tájban!

Itt nemcsak a skótduda szól

Skóciában fantasztikus a zenei és az éjszakai élet. Külön érdekesség, hogy 2008-ban Glasgow az UNESCO-tól megkapta „a zene városa” címet. Valóban, heti szinten több mint száz élő show keretein belül szinte folyamatosan szól a muzsika. De ha szíved szerint inkább táncra perdülnél, számos disco és szórakozóhely adja a talpalávalót. A legjobb bulik a glasgow-i Soundhausban és a The Archesban várnak.

Nessie, az elmaradhatatlan

Loch Ness Észak-Skóciában található – ez az egyik legmélyebb és legnagyobb víztömeget magában foglaló tó az egész Egyesült Királyságban, ami egy törésvonal mentén alakult ki. Nessie legendája már 565 óta foglalkoztatja a felcsigázott embereket, így a „szörny” az évszázadok során sajátos hírnévre tett szert. De az igazi „őrület” 1933-ban vette kezdetét. Ekkortól tömegesen jelentek meg a turisták a tó környékén, csak hogy egy pillanatra láthassák (vagy látni véljék) a dinószerű teremtményt. De Nessie létezése mind a mai napig nem nyert bizonyítást, sokan csak egy jól megtervezett marketingfogásnak tartják, amellyel a skótok magukhoz akarják csábítani a turistákat. Járj te is utána Nessie legendájának, hátha neked megmutatja magát! De ha mégsem, akkor is megéri útba ejteni a tavat, hiszen itt is csodaszép látvány fog eléd tárulni.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X