Főoldal > Utazás > Fedezz fel új tájakat télen is! Tirol egy varázslatos csücskébe kalauzolunk

Fedezz fel új tájakat télen is! Tirol egy varázslatos csücskébe kalauzolunk

külföldutazás
0

Írta: and

Ausztria minden évszakban kedvelt úti cél. Tavasszal és nyáron Burgenland wellness szállodái telnek

Ausztria minden évszakban kedvelt úti cél. Tavasszal és nyáron Burgenland wellness szállodái telnek meg magyar pihenni vágyókkal, télen Karintia lejtőin síelünk, és persze ott vannak a bécsi bevásárlások, koncertek, múzeumlátogatások is. A bátrabbak, vállalva a hosszabb autóutat, talán már Innsbruckig is elmerészkedtek. De érdemes még tovább menni! Egészen pontosan 747 kilométert kell autóznunk Budapesttől, hogy elérjük Lermoost és Ehrwaldot. Ez elsőre talán soknak tűnik, de higgyétek el, ez az egyetlen negatív dolog, amit meg lehet említeni a két településsel kapcsolatban.

Lermoos és Ehrwald Németország legmagasabb csúcsa, a Zugspitze osztrák oldalán fekszik, nem messze Garmisch-Partenkirchentől. Ennyit tudtam kezdetben a két faluról. Kilenc itt eltöltött, élménydús hónap után viszont már nem győzöm sorolni a látnivalókat, sport- és egyéb programlehetőségeket. Aktív kikapcsolódás vagy nyugodt pihenés: itt mindkettő lehetséges, bár figyelmeztetlek, hogy a friss hegyi levegő előbb-utóbb úgyis mozgásra csábít.

Síelj mindennap máshol!

Télen a síelés szerelmesei özönlik el e két kis falut, a terület ugyanis a tiroli Zugspitz Arena sípályarendszer része. 148 kilométernyi pálya, melyekhez 55 sílift segítségével juthatunk fel: elsőre talán nem hangzik soknak, de nem is a sok száz kilométernyi lejtő e terület fő vonzereje. A Zugspitz Arena területéhez Lermooson és Ehrwaldon kívül még négy falucska tartozik: Biberwier, Bichlbach, Berwang és Heiterwang am See. És ami a legszuperebb: mindegyik település egyben pályaszállás is, így sífelszerelésünkkel maximum száz métert kell baktatni a felvonókig. Téli szezonban ingyenes buszok (amelyek mindig pontosan, egymással összehangoltan közlekednek) szállítják a síelőket a falvak között, így garantáltan nem unjuk meg a pályákat, hiszen akár mindennap másik helyszínt próbálhatunk ki.

zugs2.jpg ()Pályák kezdőknek és haladóknak

Akinek a magasság fontos, a Zugspitze Platt pályarendszerét ajánlom. Az Ehrwaldból induló felvonó hét perc alatt röpít fel a közel 3000 méteres magasságra, ahol kék és piros pályákon száguldozhatsz, de csak óvatosan, mert a csodálatos kilátás is biztosan rabul ejt majd lesiklás közben. Családok és kezdő síelők között népszerű a biberwieri és bichlbachi pályarendszer. Itt széles, jól belátható lejtőkön gyakorolhatnak a kezdők, és a kisgyerekek is biztonsággal síelhetnek. Lermoos és Ehrwald lejtői pedig mindenkinek tartogatnak valami különlegességet: a lermoosi panorámalejtőn való siklás garantáltan életre szóló élmény, az ehrwaldi Funpark a snowboardosok kedvence, a fekete pályák meredeksége pedig szédítő látvány (és érzés).

Lesiklóbajnokoknak

Aki még több változatosságra vágyik, annak ajánlatos a Top Snow Card beszerzése, mellyel a Zugspitze régió német lejtőin is síelhet. A Garmisch-Classic pályákon évente rendeznek lesiklóversenyeket, így itt a profik is találnak maguknak kihívást. Garmisch mindössze 20 percre van autóval Lermoostól, de ne se ess kétségbe, ha szeretsz forralt bort vagy jó német sört inni két lesiklás között, ugyanis a vonatok is ingyenesek a téli szezonban.

palyak3.jpg ()A lejtőkön túl

Ha kimerültél a síelésben vagy boardozásban (vagy esetleg egyik sem a te sportod), akkor sem fogsz egy percig sem unatkozni. Ha nem szeretsz gyorsan száguldozni, akkor próbáld ki a sífutást. Hidd el, csak elsőre tűnik unalmas és lassú sportnak. Lermoos és Ehrwald között több sífutó táv közül választhatsz edzettségi fokodnak megfelelően. A korcsolyázás szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek az ehrwaldi koripályán. A túrázást kedvelők pedig felfedezhetik a heiterwangi tó szépségeit. És ne higgyük, hogy a csendes osztrák falvakban éjszaka megáll az élet. Télen biztosan nem. Látványos esti síshow-k, szánkózás és hangulatos tiroli síkocsmák várják a szórakozni vágyókat.

Fedezd fel a környéket!

Érdemes legalább egy napot arra szánni, hogy felfedezzük a környéket. A garmischi Partnachklamm egy különleges természeti jelenség: a hegyekből lezúduló folyó hosszú idő alatt egy vékonyka, meredek szorost alakított ki magának. Télen a lelógó jégcsapok és a mindent beborító hó miatt természetfeletti élmény itt barangolni! De a történelem és kultúra kedvelőinek is tartogat ínyencségeket a környék: Lermoostól félórányira található a neuschwansteini kastély. Képeken már biztos mindenki találkozott e lélegzetelállító épülettel, hiszen a világ egyik leghíresebb kastélyáról van szó. Én egyszerűen csak mesekastélynak hívom, annyira csodaszép, és a táj is varázslatos, főleg amikor minden fehér. Hidd el, még a legkisebbek is élvezni fogják a kirándulást a jéghercegnők birodalmába!

var4.jpg ()Szállás minden igényre

Kedvet kaptál, hogy ellátogass a Zugspitze régióba? Még nem késtél le semmiről, hiszen a síszezon itt áprilisig tart. Akár pár napra, akár egy teljes hétre mennél, rengeteg szálláslehetőség közül választhatsz. Ha valami olcsóbbra gondoltál, akkor keresgélj Bichlbach, Lermoos vagy Heiterwang apartmanjai között. Kisgyerekes családoknak ajánlom a régióban található jobbnál jobb gyerekszállodákat, ahol sok magyar is dolgozik, így a gyerekek sem érzik majd elveszve magukat. Ha pedig valami exkluzívabbra vágysz, több négycsillagos wellnesshotel közül is választhatsz. Így a sportos nappalok után eszményi környezetben lazíthatsz, csak bírd eldönteni, hogy a sokféle szauna közül melyiket próbálod ki elsőként. Ja, és ne csodálkozz, ha kedvet kaptok hozzá, hogy nyáron is visszatérjetek erre a sokszínű vidékre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X