Főoldal > Utazás > Irány a világ másik fele: fedezd fel Sydney-t!

Irány a világ másik fele: fedezd fel Sydney-t!

külföldutazás
0

Írta: and

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x] Manapság nehéz elszabadulni t

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

Manapság nehéz elszabadulni több hét szabadságra, de Sydney esetében érdemes feláldozni az éves szabadságkeretünk jelentős hányadát. Ez nem az a hely, ahová minden évben ellátogat az ember (legalábbis legtöbbünk biztosan nem), a repülőút is legalább egy napig tart, és ha a maximumot akarjuk kihozni ebből az álomnyaralásból, akkor bizony legalább három hétre tervezzünk.

Sydney és környéke elképesztően sok látnivalót kínál, így garantáltan kiélvezheted a nyaralás minden egyes percét. Ezer és egy útikönyv foglalkozik a város bemutatásával, de érdemes ezeken kívül is felfedezni a várost. Persze az Operaház, a Circular Quay, a Watson’s Bay és a Darling’s Harbour is mind-mind kötelező elemei a városnézésnek, de mi most olyan nevezetességekkel foglalkozunk, amelyek sokszor kimaradnak az átlagturista programjából.

Csak lazán!

A Sydney-ben élők elképesztően felszabadult, vidám emberek, ez is nagyban hozzájárul a város varázsához. Sokszor mezítláb sétálnak, ebédszünetben a parkban heverésznek, a buszra homokos lábbal és szörfdeszkával szállnak fel: ne lepődjünk meg, hanem vegyük át a város ritmusát. Ne ragaszkodjunk szorosan a turista útvonalakhoz, a térképhez, hanem egyszerűen csak sétáljunk a városban! Például az Operaháztól a Royal Botanic Gardenen át egészen Elizabethtownig: a parti sétányok, kikötők, kis utcácskák által övezett parkok csodás hangulatot árasztanak bármilyen napszakban. Egy-egy hétvégi napon a Rocks-ban vagy Mainly-ben sétálva pedig kézműves vagy őstermelői piacokra bukkanhatunk, ahol ausztrál különlegességekből válogathatunk. A kompok is remek városnéző lehetőséget biztosítanak, akár késő este is, amikor a kivilágított városban gyönyörködhetünk.

sydney2.jpg ()Sydney madártávlatból

Egy ilyen lenyűgöző és sokszínű metropolisz elképesztő látványt nyújt a magasból is. Két izgalmas lehetőség is van, hogy pár percre a világ (vagy legalábbis Sydney) tetején érezd magad. Az egyik a Sydney Tower tetején kialakított Skywalk, amely egy üvegből készült, szabadba nyíló platform, ahonnan 268 méter magasból tekinthetsz le a városra. Garantáltan adrenalinbomba! A másik lehetőség: mászd meg a híres kikötői hidat! Persze ne egyedül indulj neki, hanem profi csapattal. Szinte minden időszakban óránként indulnak csoportok a Harbour Bridge tetejére. Nem kell megijedni: a mászás során végig ki leszel biztosítva az arra kialakított pályán.

Wellness Cafe tipp: ha napkeltekor vagy napnyugtakor mész, a látvány még lenyűgözőbb.

Az ausztrál élővilág testközelből

Sokan gondolják, hogy az állatkertek csak a gyerekeknek számítanak izgalmas programnak. De nem Sydney-ben! A Sydney Aquarium és Wildlife Zoo igazi élmény felnőtteknek is. Otthon biztosan nem látsz kengurut vagy koalamacit, de itt még meg is simogathatod őket! A hatalmas akváriumban pedig vár a kacsacsőrű emlős, a lamantinok és ezer érdekes tengeri élőlény. Bátraknak pedig ott a cápaetetés, ami igazi különlegesség. A Sydney-től nem messze található Featherdale Wildlife Parkba is érdemes ellátogatni: akár szülinapi zsúrokat vagy családi piknikezést is rendezhetsz ott, miközben körülötted szabadon ugrálnak a barátságos kenguruk.

sydney3.jpg ()Városnézés sportosan

Sydney-ben az egyik legnépszerűbb sport a futás. Nem véletlenül, hiszen a friss levegőn és rengeteg zöld területen hamar megjön az ember kedve a sportoláshoz. Nem muszáj neked is rögtön futócipőt húznod, már egy kiadós tengerparti séta is remek testedzés. A legszebb útvonal a Coogee Beach-től a híres Bondi Beach-ig tartó tengerparti sétány. A közvetlenül a sziklás partra épült fadeszkás szerkezetű gyalogút több kilométeren át visz csodásabbnál csodásabb öblökön keresztül. A nyári hőségben biztosan megizzadsz majd, de annál jobban fog esni a jutalom: csobbanás az óceánba a Bondi Beach-en.

Irány a hegyekbe!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy (idő hiányában) nem mozdulnak ki a város határain túlra, pedig ez nagy hiba. Sydney-től nem messze található a varázslatos Kék-hegység, ahová vonattal is könnyűszerrel eljuthatsz. A híres Három Nővér sziklacsoport igazán fenséges látvány, és onnan már csak egy rövid túra a Scenic World, a hegység élményparkja. Itt található például a világ legmeredekebb vasútja, amely a völgybe visz le. De a Scenic Skyway felvonó, amelynek üvegpadlóján át nézheted a mélyben lévő erdőt és vízesést is, hasonlón lenyűgöző és kihagyhatatlan program.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X