Főoldal > Utazás > Európa és Ázsia határán – Fedezd fel Isztambult!

Európa és Ázsia határán – Fedezd fel Isztambult!

külföldutazás
0

Írta: and

Tavasszal a legjobb Isztambulba látogatni, hiszen ilyenkor a legkellemesebb az időjárás: a nap már melegen süt,

Tavasszal a legjobb Isztambulba látogatni, hiszen ilyenkor a legkellemesebb az időjárás: a nap már melegen süt, viszont korántsem olyan fojtogató a hőség, mint a nyári hónapokban. Az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő történelmi város elképesztően sok látnivalót kínál, így nem árt, ha felkészülsz a többórányi sétára, és csak kényelmes cipőket pakolsz! A rengeteg nevezetességet nem könnyű belezsúfolni néhány napba, de tippjeinkkel biztosan élménydús lesz az isztambuli utazásod.

A kötelező látnivalók

Ne tétovázz, már első nap irány a Sultanahmed negyed! Ez a város történelmi magja, amely a Márvány-tenger és a Boszporusz találkozásánál lévő félszigeten helyezkedik el. Isztambul három leghíresebb nevezetessége, a Hagia Sophia, a Topkapi Palota és a Kék Mecset szinte egymás mellett található, így ezeket érdemes egy napon megnézni. Szinten a közelben van az Elsüllyedt Palotának is nevezett Földalatti Ciszternák. A hatalmas földalatti víztározó látványos kivilágítása mindenkit elvarázsol. Persze a Sultanahmed negyeden túl is találunk történelmi látnivalókat: a fényűző szultáni palota, a Dolmabahce Szeráj is, amely a Boszporusz mentén fekszik, kötelező eleme az isztambuli városnézésnek.

istambul2.jpg ()Ha megcsömörlöttél a sok történelmi nevezetességtől, arany- és szőnyegdíszítéstől, felfrissülhetsz egy kis hajókázástól. Mi más lehetne az úti cél, mint a Boszporusz-híd? A két kontinenst összekötő 1510 méter hosszú híd fenséges látvány, de maga a hajóút is látványos, hiszen egyszerre láthatod Isztambul európai és ázsiai oldalát. Ha több időd van, akkor pedig ne hagyd ki a Héttornyot, a Miniatürköt, sőt még a Herceg-szigetekre is ellátogathatsz!

Vesd bele magad a város forgatagába!

Isztambul egyik leghíresebb nevezetessége maga a hangulata és sokszínűsége, ezért úgy ismerheted meg igazán a várost, ha sétálgatsz a zsibongó utcákon. Alapszabály, hogy ne félj az ismeretlentől, és akkor kellemes meglepetések érhetnek. Személyes tapasztalatom, hogy mikor térkép nélkül, csak úgy céltalanul sétáltunk a városban, akkor találtunk a város igazi kincseire, például egy szuper hangulatos, eldugott vízipipás kávézóra, ami mindig tömve volt helyi törzsvendégekkel. Szóval csak bátran! Gyönyörködj az Aranyszarv-öbölben a Galata-torony tetejéről, majd sétálj át a Galata-hídon, amit mindig benépesítenek a horgászok, nézelődj a hatalmas Nagy Bazárban, és mindenképp próbáld ki a török tömegközlekedés sajátosságát, a dolmust! Ezek sárga minibuszok, amelyek fix útvonallal rendelkeznek, de menetrenddel és konkrét megállókkal nem, így ott állnak meg, ahol az utas kéri. Hajnalban például ez az egyetlen tömegközlekedési lehetőség. Márpedig ha egyik este beleveted magad az isztambuli éjszakába, garantáltan csak hajnalban lesz vége a mulatozásnak.

A legtöbb szórakozóhely a Taksim tértől induló Istiklal sugárúton és környékén található. A napközben is zsúfolt sétáló utca naplemente után telik meg igazán élettel: szinten minden épület aljában vagy emeletén található bár, étterem vagy kávézó. A nyüzsgő város bizony éjszaka sem alszik…

kumpir.jpg ()Kóstold meg Isztambul ízeit!

Nem jöhetsz haza anélkül, hogy ne kóstoltad volna meg az igazi török ízeket és ételeket! Az Istiklalon sétálva napközben is ezer étterem vagy török büfé közül válogathatsz, és hidd el, az árak sem magasak. Ha valami gyors falatra vágysz, kóstold meg az eredeti döner kebabot és a kumpirt (héjában sült, töltött burgonya). De legalább egyszer érdemes beülni egy igazi török étterembe is, az sem baj, ha nem érted, mi szerepel az étlapon, garantáltan finomat fogsz enni! Kávémániásoknak a török kávé kötelező, ha pedig a tengeri herkentyűket szereted, akkor irány a karaköyi halpiac! Itt rozzant kis bódékból kínálják a frissen sült halas szendvicset. Hiába írja a legtöbb turistakönyv, hogy utcai árustól ne vegyünk ételt, ez bizony hozzátartozik Isztambul varázsához, és az egyik legfinomabb étel, amit a városban ehetsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X