Főoldal > Utazás > Holiday navigátor: Így utazz kevés pénzből!

Holiday navigátor: Így utazz kevés pénzből!

külföldutazás
0

Írta:

Két kattintásra a kalandtól! Majd mi útba igazítunk. A Maxima újságírója csekkolta,

Két kattintásra a kalandtól!

Majd mi útba igazítunk. A Maxima újságírója csekkolta, mire elég 200 ezer forint két főnek.

Amit az elején leszögeztünk: csakis tengerpart jöhet szóba! Persze, gyönyörű Párizs, Madrid és a többi európai nagyváros, de azért a vakáció mégiscsak strandolással az igazi, nem? Ráadásul hamar kiderült, hogy mire leszervezzük a nyaralást, bőven lesz is mit kipihenni… Álmaim úti célja Dél-Spanyolország – idén, úgy tűnik, ismét az marad. Bő kétórányi internetes keresgélés (utazási irodák és fapados ajánlatok között) után ugyanis szembesülnöm kellett vele, hogy ez a terv túlmutat a rendelkezésemre álló költségkereten, ami körülbelül 200 000 forintot jelent kettőnkre. Az utazásig persze hajlandó vagyok további megszorításokkal pénzt gyűjteni, de ez már inkább csak az ajándék hűtőmágnesekre szánt muníciót gyarapíthatja! Csalódást érzek, hiszen huszonévesként ezt az összeget sem volt kis feladat összeszedni, de nem csüggedek, szemügyre veszem a közelebbi lehetőségeket.

croatia2.jpg ()A nagy esélyes: Horvátország

Kézenfekvőnek tűnik, hiszen a képek alapján gyönyörű, ráadásul nem jártam még ott, úgyhogy kap egy esélyt. Ha a te szíved is ide húz, drága repülőjeggyel nem kell számolnod, és többféleképpen is oda juthatsz. Legjobb, ha autóval vágsz neki az Adriának, végig autópálya van, így akár öt-hat óra múlva már csobbanhatsz is a tengerben. (Persze Észak-Olaszország felé is indulhatsz, ugyanezzel kell számolnod, de én most ennél délebbre vágyom!) A retúr busz- és vonatjegy nagyjából ugyanannyiból jön ki, mint a benzinköltség plusz autópálya-matrica, de a kocsikázás kalandosabb megoldásnak tűnik. Odafelé megállhatsz kirándulni, fürdeni, és senki nem szól bele, mennyi csomaggal vágsz neki az útnak – egy pontaz autós felfedezőkörútnak!

Internetes csekkolás

A szállás már nehezebb ügy. Bár tudom, hogy arrafelé csodás kempingek vannak, nem igazán csigáz fel a nomád nyaralás gondolata. Emiatt inkább az apartmanokat és szállodákat veszem górcső alá. A Booking.com nagy kedvencem, mert egyszerűen, magyar nyelven keresgélhetek a szálláshelyek között – már többször foglaltam online, és sosem csalódtam. Azért is szuper, mert Horvátországban, a Balcsihoz hasonlóan, jellemzően turnusokra adják ki a szobákat, netes foglalással viszont annyi időre mehetek, amennyire és amikor én szeretnék. Ezért most is itt próbálkoztam, és a hotelek rövid úton kiestek a versenyből. Egyrészt drágábbak, mint ami nekem megfelelne, másrészt a hegyoldalakba épült színes apartmanházak sokkal szimpatikusabbak. Ezekhez viszont ellátás nem jár – lelki szemeim előtt meg is jelenik a rémálom, hogy otthonról szállítmányozott konzerveken kell élnünk egy hétig.

A Google azonban elárulta: lemondhatok a szokásos félpanzióról. Horvátországban ugyanis az itthonihoz hasonló áron vásárolhatok, így rövid főzőcskékkel vígan elvakációzunk, néha egy éttermi vacsi és parti is belefér majd. A kirándulások mellett persze, mert azt ki nem hagynám egy ilyen csodás vidéken. Kicsit több benzint számolok emiatt, de a nemzeti parkokba szóló belépők ára nem jelentős, így tuti kijövünk majd a keretből. De nem bízom a véletlenre, úgyhogy irány egy utazási iroda! Inkább lecsekkolom az árakat egy szakértővel is, hátha spórolha-tunk még valahol egy kicsit.

Nézzük a számokat! 

Horvátország

Utazás: Split városig oda-vissza 50 000 forint benzinnel számolj. Az autópályákon fizetőkapus rendszer van, így szakaszonként kell fizetned, Splitig kb. 5-6000 Ft lesz ez a tétel.

Szállás: Ha nem közvetlen tengerparti, és egyszerűbb, de konyhasarokkal felszerelt apartmant keresel, akkor a hét éjszakát 90 000 forintból megúszhatjátok.

Étel: A reggelit és az ebédet oldjátok meg a helyi pékségből, illetve piacról származó finomságokkal, így legalább két éttermi vacsi és egy-két este iszogatás, buli is belefér.

Erre figyelj! Jól nézd meg a részleteket: csekkold, hogy jár-e ágynemű a szobához, kell-e fizetni a takarításért, illetve van-e ingyenes parkolási lehetőség!

Fix költség: 150 000 Ft/2 fő

Ételre, bulira, kirándulásra: 50 000 Ft

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X