Főoldal > Utazás > Utazz ősszel Európa nagyvárosaiba

Utazz ősszel Európa nagyvárosaiba

fővároslátványosságnagyvárosnevezetességutazásvárosnézés
0

Írta: and

Az ősz eljövetelével nem kell rögtön begubózni, hiszen nem csak esőből és szürkeségből áll ez

Az ősz eljövetelével nem kell rögtön begubózni, hiszen nem csak esőből és szürkeségből áll ez az évszak. Sőt! Színekben, napsütésben fürdőző tájak váltakoznak, és ilyenkor is érdemes utazni. Főleg oda, ahol a legszebb arcát mutatja a szunnyadni készülő természet.

Dublin

Írország fővárosa néha didergős, mégis nagyon kellemes hely. Az Ír-sziget keleti partján, az Ír-tengerbe torkolló Liffey folyó két partján fekszik. A vikingek alapították, és a középkor óta Írország fővárosa. Dublinba hamar beköszönt az ősz, már szeptember elején fűteni kell a kedves emberléptékű város lakóinak. De az óceánillat, az ápolt parkok látványa a metsző szél ellenére is élvezhető. Egyes számítások szerint Dublin a harmadik leglátogatottabb európai város (Párizs és London után), több mint négymillió látogató keresi fel évente. A dimbes-dombos táj látványát a Nobel-díjas drámaíró, G. B. Shaw Nápoly környékénél is szebbnek tartotta. Látnivalókban bővelkedik: az O’Connell-hídat, a Temple Bar-t, vagy a Meeting House-teret nem szabad kihagyni, ahogyan a Guinness Múzeum is kötelező turistacélpont. A liberties-városrész legismertebb látványossága a világ egyik legtöbbet fogyasztott sörének készítését és történetét bemutató modern kiállítás egy tízemeletes épület szintjein tekinthető meg. Dublin büszkesége, a középkori városfalakon kívülre szorult Szent Patrik-székesegyház is megér egy sétát.

Párizs

Nem csak Ady Endre csodálta az őszi Párizst. A francia főváros a legnépszerűbb úti cél a turisták körében, több mint 30 millió évi látogatóval. A hatalmas terek, parkok és kertek ontják magukból az ősz illatát. A Szajna fölött hajladozó rozsdabarna fák színei már-már ecsetért és festővászonért kiáltanak. Éghajlati jellemzőinek köszönhetően az ősz (de még a tél is) kellemesen enyhe,15 fok körüli hőmérséklettel. A tengernyi nevezetesség pedig több napra elegendő sétával lát el. Az Eiffel-torony, a Louvre a Szajna számtalan hídja szinte egyszerre útba esik. A Mars-mezőn érdemes akkor is ücsörögni, ha már sietni kéne a Notre Dame felé. A Sacré Cœur-székesegyháztól a Moulin Rouge is elérhető gyalog, és közben nem szabad kihagyni az igazi párizsi kávézók nyújtotta kényelmet sem.

europa2.jpg ()

Amszterdam

A Holland Királyság fő- de nem székvárosa az Amstel-folyó torkolatánál fekszik. A város az Északi-tengeri csatorna révén összeköttetésben áll az Északi-tengerrel. Éghajlatáról érződik az óceán közelsége: a tél jóval enyhébb, mint hazánkban, a nyár hűvös, de az ősz is enyhébb, igaz, sokat esik az eső. De ennek ellenére az amszterdami ősz hangulata egészen egyedülálló. A száraz falevelek ropogása a macskaköves utcákon, miközben a holland művészet minden irányból árad. Rengeteg színház, múzeum található itt, leghíresebb az 1885-ben épített Rijksmuseum, ahol többek között Rembrandt Éjjeli őrjárata vagy Vincent van Gogh munkái láthatók. Híres épület még a Rembrandt-ház, valamint a Prinsengracht 26. sz. ház, ahol Anna Frank írta naplóját a német megszállás éveiben. Itt látható a világhírű sörgyártó cég, a Heineken múzeuma is, és a város vigalmi negyede, a piroslámpás negyed szintén ismert turistalátványosságnak számít.

Drezda

A németországi várost fontos kulturális szerepe miatt gyakran “az Elba Firenzéjének” nevezik, és a látvány is hasonló. Az Elba folyó partján található település egy szűk folyóvölgyben fekszik, ezért a város éghajlata sokkal inkább viseli Dél-Németország éghajlatának jegyeit, és egyértelműen melegebb, mint a többi kelet-németországi terület. Talán ettől különlegesebb az ősz is. 44 múzeumból, 56 galériából és kiállítóteremből lehet válogatni az ott tartózkodás során. Ezeket az esős napokra érdemes betervezni, ha pedig süt a nap? Irány a park! 2002-ben Drezda egyike lett Európa legzöldebb városainak. 62 százalékban borítja erdős, zöld terület. A város szívében található a hatalmas park, a Großer Garten, de a kisebb kertek száma is jóval 300 felett van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X