Főoldal > EGÉSZSÉG > Legyél te is környezet-barát!

Legyél te is környezet-barát!

feldolgozhatókörnyzetbaráttermészetvédelemwellness
0

Írta:

Nehezen adjuk fel a jól megérdemeltnek hitt kényelmünket, pedig csekély életmódbeli változtatással sokat tehetünk azért, hogy a nem is oly távoli rémként fenyegető ökokatasztrófától megkíméljük környezetünket. Pedig egy, áprilisban napvilágra került nemzetközi felmérés szerint sokkal komolyabb a helyzet, mint azt gondolnánk. Alapvető természeti törvényként az ember persze a legkisebb ellenállás felé halad, hiába, no, kényelmesek […]

Nehezen adjuk fel a jól megérdemeltnek hitt kényelmünket, pedig csekély életmódbeli változtatással sokat tehetünk azért, hogy a nem is oly távoli rémként fenyegető ökokatasztrófától megkíméljük környezetünket. Pedig egy, áprilisban napvilágra került nemzetközi felmérés szerint sokkal komolyabb a helyzet, mint azt gondolnánk. Alapvető természeti törvényként az ember persze a legkisebb ellenállás felé halad, hiába, no, kényelmesek vagyunk.

Ha a környezetszennyezésre gondolunk, egyből egy füstölgő ipari gyárkémény vagy az olajkutak jutnak eszünkbe. Pedig elég lenne kimennünk a konyhába, ahol halomban állnak az üres műanyag zacskók, vagy a fürdőszobába, ahol a háztartási vegyszereket tároljuk, hogy észrevegyük: mi magunk is szinte ipari mértékben szennyezzük környezetünket. Nézzük, hogyan kerülheted el!

1. lépés: Vásárolj tudatosan!

0003135_1.jpg ()

A nagy bevásárló központok pénztárai ontják a műanyag zacskókat. Mi pedig szépen belepakolunk, hazavisszük, összegyűrjük, és a következő bevásárlásnál újabb és újabb nejlonszatyrokkal megrakva térünk haza. Azután, ami feleslegessé válik, mehet a kukába. Pedig egyetlen műanyagtasak bomlási ideje a természetben több mint kétszáz év. Az előállítására majd a megsemmisítésére fordított energiáról nem is beszélve!

Környezettudatos wellness-tipp: használd a vén szatyrot!
Legközelebb, ha vásárolni mész, vigyél magaddal kosarat vagy ha ebbe nem fér el az áru, minden vásárlásnál vidd magaddal ugyanazt a régi, jól bevált zacskót! Ha a pénztáros szatyorral kínál, mondj rá nemet!
Ugyanígy, ha ebédidőben a közeli kifőzdéből viszed műanyag dobozkában az ételt, ne használj mindennap újat! Tökéletesen megfelel, ha étkezés után kimosod és legközelebb a szépen a hónod alá csapva elviszed az étterembe.

2. lépés: Legyen zöld az otthonod is!
Persze nem arra gondolunk, hogy fesd át a tapétát, hanem, hogy használj környezetbarát tisztító- és mosószereket! A mosószerek nagy része ugyanis foszfátot tartalmaz, amelynek nyomán a természetes vizek oxigéntartalma olyan mértékben lecsökken, hogy szabályszerűen fuldokolnak miatta a halak.
A konyhai vagy fürdőszobai tisztítószerek sem jobbak, ők nemcsak a környezetre, hanem akár a te egészségedre is károsak lehetnek. Az vízkőoldók, fertőtlenítők belélegezve akár mérgezést vagy allergiás reakciót is kiválthatnak a használónál.

Környezettudatos wellness-tipp: használj környezetbarát tisztítószereket!

0003135_3.jpg ()

Csak olyan mosószert vásárolj, amelyikre ráírták, hogy nem tartalmaz foszfátot! Térj vissza a hagyományos tisztítószerekhez: az ecethez és a szódabikarbónához, el sem tudod képzelni, hogy milyen hatékonyan lehet velük takarítani! Az ecet remek vízkőoldó, sőt, segít a fürdőszobai penészgomba elpusztításában.  A szódabikarbonát pedig remekül használhatod a konyhában: kiválóan szagtalanít és fertőtlenít. És még valami: ha gyakrabban takarítasz, nem lesz szükséged arra, hogy erős vegyszerekkel robbantsd le a koszt és a szennyeződést a kényesebb felületekről.

3. lépés: Szelektálj!
A házi hulladékokból rengeteg anyagot lehet újra hasznosítani, s ezáltal gazdaságosabbá, energiatakarékosabbá tenni a gyártást, hosszú távon tehát környezetkímélőbb. Fontos az is, hogy a háztartásokban ily módon keletkezett veszélyes hulladék olyan helyre kerüljön, ahol környezetszennyező módon tárolják és semmisítik meg őket. Miket kell különválogatni? A papír kerüljön egy helyre, ebből újrahasznosítva még simán lehet pl. iskolai füzet vagy újság, az üveget is egy konténerbe dobd, persze, csak azokat, amelyeket nem veszik vissza a boltban! A műanyag és fémhulladék szintén végezze a különböző színű konténerekben. A legfontosabb: a veszélyes hulladékokat (elem, gyógyszer, stb) pedig mindig a kijelölt tárolókba tedd!

0003135_2.jpg ()

Környezettudatos wellness-tipp: válaszd az üvegeset vagy taposd laposra!
Gondoltad volna, hogy egyetlen, alumínium italdoboz készítése tizenötször annyira szennyezi a levegőt, mint a visszaváltható üvegbetété? Egy (!) aludoboz készítéséhez annyi energia kell, amennyit egy bekapcsolt TV használ húsz órán keresztül. Ezért vásárolj inkább olyan termékeket, amelyek újrahasznosítható üvegben kerülnek a vásárló elé! Időnként persze elkerülhetetlen, hogy pillepalackot vagy dobozt használj, ha kiürül, gyűrd össze vagy taposd laposra, hogy ne foglaljon nagy helyet a kukásautóban, hiszen a több szemét több idő és energiaráfordítással dolgozható fel.

Ha mindezeket a tanácsokat figyelembe veszed, esténként nyugodtan hajthatod álomra a fejed: ma is tettél valamit azért, hogy megvédd környezeted!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X