Főoldal > EGÉSZSÉG > Mitől lesz kiegyensúlyozott a reggelink?

Mitől lesz kiegyensúlyozott a reggelink?

egészségreggeliwellness
0

Írta:

„Reggelente 5 percenként lenyomom a csörgő órát, és addig halasztom a felkelést, ameddig csak lehetséges. Elhúzom az összes maradék időt a ruha kiválasztásával (esetleg sminkeléssel), majd eszeveszett iramban beloholok a munkahelyemre. Egy jó erős kávé után nekiállok a napi teendőim végeláthatatlan sorának. Dél körül már kezdem magam rosszul érezni, úgyhogy gyorsan bekapok valamit a kollégákkal. […]

„Reggelente 5 percenként lenyomom a csörgő órát, és addig halasztom a felkelést, ameddig csak lehetséges. Elhúzom az összes maradék időt a ruha kiválasztásával (esetleg sminkeléssel), majd eszeveszett iramban beloholok a munkahelyemre. Egy jó erős kávé után nekiállok a napi teendőim végeláthatatlan sorának. Dél körül már kezdem magam rosszul érezni, úgyhogy gyorsan bekapok valamit a kollégákkal. Mikor este hazaesem, legszívesebben mindent felfalnék, ami a kezem ügyébe kerül…” – Ismerős ez az időbeosztás? Sohasem késő változtatni rajta! Három élelmiszermárka társadalmi felelősségvállalástól vezérelt „Kiegyensúlyozott Reggeli” kampánya éppen ezért nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy rávegyen bennünket az egészséges reggelizésre. Az időhiány sem lehet jogos kifogás, hiszen az általuk megbízott csinos, pizsamás lányok az ország tizennyolc városában villámgyorsan osztogatják a reggeli csomagokat.

A dietetikusok körében teljes az egyetértés, hogy szervezetünk számára a reggeli a legfontosabb étkezés, mivel a reggeli órákban kell bevinnünk szervezetünkbe a napi teendők (munka, sport) elkezdéséhez szükséges energiát. A reggeli hiánya késő délelőtt fokozott gyengeség, koncentrációzavar, esetleg fejfájás formájában érezteti hatását. A táplálkozás-szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy azok a fogyókúrázók, akik a reggeli elhagyásától vagy csökkentésétől remélnek eredményt, rossz úton járnak, hiszen az éhségérzet a későbbi napszakokban fokozottan tör rájuk, és ez nassoláshoz vagy nagyobb adagok elfogyasztásához vezethet. Tapasztalatok szerint azonban Magyarországon a reggeli a leggyorsabban lezajló étkezés, ráadásul nem igazán egészségesek az összetevői sem.

A bőséges reggeli nem jelent feltétlenül szalonnás rántottát, sokkal inkább ajánlott könnyű, de tápanyagokban gazdag ételt fogyasztani. A legnevesebb táplálkozás-szakértők szerint a kiegyensúlyozott reggeli három fő összetevőből épül fel: cereáliából, azaz rostban gazdag gabonaféléből, tejből-tejtermékből és gyümölcsből illetve zöldségből. Ez ideális esetben szervezetünk napi energia-szükségletének 20 százalékát fedezi. (Ez egy felnőtt – főként ülőmunkát végző – nő esetében kb. 400 kcal-t jelent.) Az energiaigény kielégítése mellett szervezetünk egyszerre jut szénhidráthoz, fehérjéhez, zsírhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és rosthoz. Persze az sem elhanyagolható, hogy a tojásrántotta elkészítésére szánt időt is hasznosabban tölthetjük: párunkkal, családunkkal.

0002974_1.jpg ()

A kiegyensúlyozott reggeli fogyasztásának egyik legnagyobb akadálya modern életünk krónikus időhiánya. Ezt a problémát próbálja orvosolni három jól ismert márka tulajdonosa: egy praktikus és tetszetős csomagba került a Győri Édes Jó Reggelt! ízletes és rostban gazdag fügés íze, a Danone Actimel – amely finom támogatást nyújthat szervezetünk természetes védekezőképességének – és a Tropicana 100 %-os narancsleve.

A három márka ezúttal egyedülálló módon nem versenyben, hanem egymás termékeit erősítve kínál a fogyasztóknak egy megfelelő reggeli kombinációt. Mégpedig – táplálkozási kultúránkat fejlesztendő – ajándékba! Június 5-15. között Budapesten és 17 vidéki nagyvárosban tartanak „mintaszórást” a legforgalmasabb reggeli csomópontokon. Aki tehát júniusban találkozik a pizsamás lányokkal, fogadja el tőlük nyugodtan a „Kiegyensúlyozott Reggelit”! Ez a jövő reggelije.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X