Főoldal > EGÉSZSÉG > Víz: a lelkünk gyógyítója

Víz: a lelkünk gyógyítója

lélekvízwellness
0

Írta:

Amikor egy termálfürdőben próbáljuk kipihenni az elmúlt hetek fáradalmait, csak annyit érzékelünk, hogy kellemes és kikapcsoló érzés elücsörögni a meleg vízben. A jótékony hatások hátterében az áll, hogy a gyógyvíz alkotóelemeinek egy része behatol a bőrbe, és a véráramon keresztül a szervezet különböző részeibe jutva gyógyít. Az alkotóelemek másik része még a bőrben megkötődik, és […]

Amikor egy termálfürdőben próbáljuk kipihenni az elmúlt hetek fáradalmait, csak annyit érzékelünk, hogy kellemes és kikapcsoló érzés elücsörögni a meleg vízben. A jótékony hatások hátterében az áll, hogy a gyógyvíz alkotóelemeinek egy része behatol a bőrbe, és a véráramon keresztül a szervezet különböző részeibe jutva gyógyít. Az alkotóelemek másik része még a bőrben megkötődik, és olyan változásokat idéz elő, melyek idegi úton hatnak a szerveinkre. A víz lélekemelő tulajdonságait nyaralás közben, de akár otthon, a fürdőkádban is élvezhetjük.

Lebegés meditálva

0003070_1.jpg ()

A lebegőfürdő jótékony hatásaira a nyolcvanas években figyeltek fel az Amerikai Egyesült Államokban. A lebegőtartály körülbelül nyolcszáz liter, magas sótartalmú vizet tartalmaz – éppen a só magas koncentrátumának köszönhetően lebeghetünk súlytalan állapotban. Ez a helyzet testünkre és lelkünkre is kedvezően hat: tehermentesíti a gerincet, ellazítja az izmokat, csökkenti a vérnyomást és az izomfájdalmakat, valamint teljes nyugalomba hozza testünket. A testmeleg, sós vízben teljes csöndben és sötétségben lebeghetünk, itt találkozhatunk az igazi, mély nyugalommal és valódi önmagunkkal. Félelmeink elmúlnak, gondolataink szabadon szárnyalnak. A kortizol stresszhormon szintje csökken, ezzel egy időben szinkronba kerül egymással a jobb és a bal agyfélteke működése, az agyhullámok is alacsonyabb frekvencián rezegnek, így kerülhetünk már-már meditatív állapotba.

A lebegőfürdőzést a testi-lelki kikapcsolódás egyik legintenzívebb formájának tartják a szakemberek. Állítólag mindenki azt kapja a fürdőzéstől, amire életének adott szakaszában a legnagyobb szüksége van. Így például önkontrollra, önismerésre taníthat, de nem ritka az sem, hogy egy fontos döntés meghozatalában segít.

Bővebb információ: Napéjház (Érd, Facélia u. 68-70., bejelentkezés: 06-23/373-164)

Regeneráló fürdőkúrák

Míg a gyógyvizek általában 40 százalékban tartalmaznak oldott oxigént, a KQN víz 98-99 százalékban. A testhőmérsékletű vízbe merülve a bőr pórusai megnyílnak, és a lúgos kémhatású KQN víz oxigéntartalma a bőrön át beáramlik a testbe, eközben a víz oxigéntartalma lecsökken, a pH-ja pedig savasodik. A gázcsere létrejöttével nagy mennyiségű oldott oxigén jut a szervezetbe. A fürdőkúrák e fajtája akkor vált népszerűvé, amikor a szakemberek a KQN vízben fürdőzők esetében gyors sebgyógyulásról, daganatos betegek rohamos közérzetjavulásáról, illetve lelki regenerálódásról számoltak be. Különösen azok számára ajánlott, akik gyorsan szeretnének megszabadulni a stressztől.

Bővebb információ: www.kqn.hu

Tengernyi hatóanyag

Már a 18. századi Angliában felfedezték a tengervíz gyógyító hatását. Az Osztrák-Magyar Monarchiában a 19. század vége felé jött divatba a fürdőélet. Az Adriatica Gyógyintézet az egyik legnépszerűbb fürdőhelyként az idegkimerültségben szenvedőket is csábította.

Hogy miben rejlik a tengervíz gyógyereje? Abban, hogy az ember vérplazmájához hasonló összetevőkből áll. A nátrium, a kalcium, a magnézium, a kén, a klórsók és a foszfor egyaránt megtalálhatóak a vérben és a tengervízben – többségük ugyanolyan koncentrációban. A thalasso-terápia hatékonyságának titka ebben a hasonlóságban rejlik. A wellness-komplexumok tengervizes medencéiben végzett mozgásterápiák, víz alatti masszázsok és ülőfürdők azok számára is elérhetőek, akiknek nincs lehetőségük a tengerpartra utazni. A terápia legelterjedtebb formája a tengervizes pezsgőfürdő, de már az is sokat segít, ha otthon tengeri sót hintünk a meleg fürdővízbe, hozzá jöhet még egy algás pezsgőtabletta – így amellett, hogy ellazultan zárhatjuk a napot, a bőrünk is szebbé válik.

Bővebb információ:
www.wellnessweekend.hu , www.balneologia.lap.hu

Melegre hideget

0003070_2.jpg ()

Sebastian Kneipp német lelkész a 19. században világított rá arra, hogy a testet és a lelket egységében lehet a leghatékonyabban gyógyítani, ehhez pedig nincs jobb eszköz a víznél. Ő maga már fiatalon segítségül hívta, hogy megerősítse legyengült immunrendszerét. A szegény családban született Kneipp ugyanis tuberkulózist kapott, amelyből a jeges Dunában való fürdőzéssel és gyógynövények segítségével kezelte ki magát. A Kneipp-féle terápiák nagy hangsúlyt fektetnek a szervezet belső egyensúlyának megteremtésére. A különböző locsolások, borogatások és fürdők jótékony hatását saját fürdőszobánkban is élvezhetjük.

– Hideg-meleg locsolás: Fáradt, rosszkedvű reggeleken segíthet a váltott zuhany. Fontos, hogy a kétperces meleg szakaszokat félperces hideg kövesse, és ne legyen túl erős a víznyomás. Mindig a hideg vizes szakasszal zárjunk!

– Gyógynövényes fürdő: A nagyobb drogériákban kapható fürdősók, pezsgőtabletták és fürdőolajak a meleg fürdővízbe téve fejtik ki hatásukat, hiszen a bennük lévő illóolajak a meleg hatására szabadulnak fel. Nyugtat és lazít a citromfű, a luc- és az erdei fenyő, a narancs, a hársvirág és az orbáncfű illóolaja.

Bővebb információ: www.kneipp.lap.hu

A víz további gyógyító hatásairól a Wellness magazin júniusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X