Főoldal > EGÉSZSÉG > Frissítő jóga

Frissítő jóga

frissítőjóga
0

Írta:

Ha reggel ráveszed magad, és tíz percet (jobb esetben fél órát) jógázással töltesz, érezni fogod, milyen sok energiát adnak az ászanák. Egészen másképp indul majd a napod, és továbbra is erőteljes és vidám leszel. Dzsanu shírsászana – Térd-fej tartás Helyezkedj el egyenes ülésben, tartsd a jobb lábadat nyújva, a bal térdedet hajlítsd be, a bal […]

Ha reggel ráveszed magad, és tíz percet (jobb esetben fél órát) jógázással töltesz, érezni fogod, milyen sok energiát adnak az ászanák. Egészen másképp indul majd a napod, és továbbra is erőteljes és vidám leszel.

Dzsanu shírsászana – Térd-fej tartás

Helyezkedj el egyenes ülésben, tartsd a jobb lábadat nyújva, a bal térdedet hajlítsd be, a bal talpadat támaszd a jobb lábad combjának belső oldalához. Belégzésre nyújtózz a karoddal magasba, kilégzésre hajolj előre a nyújtott jobb lábhoz. Addig hajolj előre, amíg kellemes feszülést nem érzel, de ne erőltess semmit. Maradj a pózban fél-három percet, majd belégzésre emelkedj vissza. A másik lábbal is végezd el a gyakorlatot.

0004021_1.jpg ()

Egyéb gyógyító hatása:
Jótékonyan hat az emésztésre, regenerálja a lépet, a veséket és a májat. Javítja a kiválasztás mechanizmusát, gyorsítja a mérgek kiürülését, ezáltal könnyedebbé, egészségesebbé, frissebbé válik a test.

Pashcsimottanászana – Előrehajlás ülésben

Ezt a gyakorlatot Yesudian jógamester az Életerő forrásának nevezi. Ülj nyújtott ülésbe, belégzésre nyújtózz felfelé a karjaiddal. Kilégzésre hajolj előre, próbáld megérinteni a lábujjadat. Ügyelj arra, hogy ne csak lefelé hajolj, hanem előre is törekedj, a lábujjak felé. Lélegezz könnyedén, képzeld el, hogy minden kilégzés lazítja feszülő izmaidat. Tartsd ki a helyzetet fél-három percig, majd belégzésre emelkedj vissza kiinduló helyzetbe.

0004021_2.jpg ()

Egyéb gyógyító hatása:
A törzs vízszintes helyzete miatt a szív egy kis pihenőhöz jut. A hasi szervek kicsit összenyomódnak, ezért enyhe masszázsban részesülnek, ami kiváló egészségmegőrző hatású. Jótékonyan hat a keresztcsont-tájék, a nemi szervek és a csípő idegeire. Nyugtatja az elmét, lecsendesíti a háborgó gondolatokat. Nyújtja a test hátulsó részének szinte minden izmát.

Pádahasztászana – Előrehajlás egyenes állásban

Állj csípőszéles terpeszbe, a karjaidat behajlítva kulcsold össze. Nyújtózz magasba a könyököddel belégzésre, majd kilégzésre hajolj előre. Engedd, hadd lógjon lefelé a fejed és a könyököd, hagyd, hogy húzzák lefelé a törzsedet. Lazítsd el a nyakadat és a gerincedet is.

0004021_3.jpg ()

Egyéb gyógyító hatása:
A fejbe intenzíven áramló tápanyagban gazdag vér frissíti az agysejteket, az arc és a fejbőr sejtjeit, valamint a szemizmokat.

Adho mukha shvánászana – Arccal lefelé forduló kutya-póz

Helyezkedj el sarokülésben, a lábujjaidon támaszkodj. Helyezd kicsivel a térded elé a tenyereidet, majd a csípődet megemelve nyújtózz felfelé a fenekeddel. Próbáld leszorítani a sarkadat, a mellkasodat told hátra, hogy a fejed a két karod közé kerüljön. A tenyeredet simítsd le a talajra, és told vele felfelé magadat. A hátadat tartsd egyenesen, a térdedet nyújtsd ki.

0004021_4.jpg ()

Egyéb gyógyító hatása:
Amellett, hogy élénkít, képes megszüntetni a fejfájást is. Hatékonyan űzi el a szellemi fáradtságot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X