Főoldal > EGÉSZSÉG > Intim higiénia nyáron

Intim higiénia nyáron

egészségintimnyár
0

Írta:

Negyven fok, tikkasztó hőség. Egyetlen menekülési útvonal létezik előle: az pedig a strandra vezet. Összekészített holmink között ott lapul a törölköző, a fürdőruha, a naptej, esetleg valami fejfedő és olvasnivaló. Azt gondolnánk, hogy az előkészülettel rendben is vagyunk, irány a vízpart! Lehetséges, hogy a gondos pakolás dacára mégiscsak elfelejtettünk el valamit?Bizony, ahhoz, hogy a lubickolásból […]

Negyven fok, tikkasztó hőség. Egyetlen menekülési útvonal létezik előle: az pedig a strandra vezet. Összekészített holmink között ott lapul a törölköző, a fürdőruha, a naptej, esetleg valami fejfedő és olvasnivaló. Azt gondolnánk, hogy az előkészülettel rendben is vagyunk, irány a vízpart! Lehetséges, hogy a gondos pakolás dacára mégiscsak elfelejtettünk el valamit?
Bizony, ahhoz, hogy a lubickolásból visszaérve ne kelljen szembesülnünk a strandolás nyomán fellépő kellemetlenségekkel, jobb, ha a felfázásra, gyulladásos női betegségekre hajlamosak nemcsak bőrük napvédelméről gondoskodnak.

Kényes egyensúly

0003606_1.jpg ()

Strandoláskor a bőrünk a legveszélyeztetettebb: nemcsak a napsugárzás káros következményeit illetően, hanem a nedves környezet teremtette gombás és bakteriális fertőzések miatt is. Ezek leggyakrabban az intim testrészeinket és a lábakat fenyegetik

Intim területeink védelméért a hüvelyben lakozó tejsavtermelő bacilusok felelnek. Ha valamilyen külső okból felborul az egyensúly, kevesebb tejsav termelődik, ezáltal az sokkal kiszolgáltatottabbá válik egyes fertőzésekkel szemben. Minden gyulladásos fertőzés vagy gombás megbetegedés hátterében ez a folyamat áll.

A hüvely egészséges állapotában enyhén savas kémhatású (3.8-4,2 ph), ám ez az egyensúly nagyon könnyen eltolódhat semleges vagy lúgos irányba, akár olyan mindennapi hatások nyomán is, mint a szexuális együttlét, antibiotikumos kezelés, vagy egy túl szoros, műszálas alsónemű, harisnya viselése is.

A fürdőruhák műszálas anyagai is részben felelősek lehetnek azért, hogy az egészséges hüvelyflóra felborul. A legtöbb ugyanis nem a jól szellőző pamut, hanem szoros, elasztikus lycra anyagból készül. Ehhez hozzájárul még a nedves közeg is, amely remek táptalaj a gombák és baktériumok számára. Hogyan készíthetjük fel női alkatrészeinket egy kiadós strandolós hétvégére?

Az intim lemosókról

Szakemberek véleménye is megoszlik arról, hogy kell-e, és ha igen, milyen gyakorisággal használjunk hüvelyöblítő szereket az intim flóra támogatására.
Ma már egyre több intim ápoló ilyen termékkel találkozhatunk az illatszerek polcain, de nem igazán tudjuk, hogy melyiket érdemes megvennünk.

Intim lemosó és folyadék használatakor mindig azt vegyük figyelembe, az egészséges hüvely ph értéke egyéni különbségek alapján 3,8 – 4,2, s ha a kínálatban szerepel olyan, amelyik nem illeszkedik ehhez, tehát kevésbé savas, akkor azt jobb, ha nem használjuk! (Csendben eláruljuk, létezik ilyen a termékek között.)

Még jobb, ha visszatérünk a természetes módszerekhez: már nagyanyáink idején is a kefír számított a hüvelyi betegségek kezelésének és megelőzésének egyik legmegbízhatóbb eszközének. Nem kell tehát méregdrága és sokszor vitatható összetételű irrigáló szerekre költenünk, elég, ha egy élőflórás kefírt beletöltünk a hüvelyöblítő szerkentyűnkbe, ha kell, kicsit higítjuk langyos vízzel, és ezzel öblögetünk óvatosan. A kefírben ugyanis ugyanazok a tejsavtermelő baktériumok találhatók, amelyek a hüvelyben is élnek, s ennek segítségével pótolható és megerősíthető a hüvelyflóra.

0003606_2.jpg ()

Figyelem, fontos, hogy egészséges, panaszmentes nőknek teljesen felesleges irrigálniuk, ez nem képezi a napi higiénia részét! Akkor azonban, ha valaki hajlamos a gombás, gyulladásos betegségeke, érdemes kiegészítenie védelmi rendszerét egy kis segítséggel.

Aki észrevette az idők során, hogy strandolást követően jelentkezik nála hüvelyi bőrgomba, érdemes a fürdőzés előtti éjszaka tejsavat tartalmazó kúpot használnia, illetve strandolást követően hüvelyöblítést végeznie.

Tippek, tanácsok

  • Fürdőzés után ne a testünkön szárítsuk meg a fürdőruhát, hanem azonnal cseréljük át szárazra!
  • Minden alkalommal, amikor kijövünk a vízből, töröljük magunkat teljesen szárazra, különös tekintettel a hajlatokra
  • Intim területeinket akár hajszárítóval is megszáríthatjuk
  • A strandon ne az otthoni, fürdéshez használt törölközőnket használjuk! Vigyünk egy tisztát, s a strandolás után magas hőfokon (90 C fok feletti programmal) mossuk ki, hiszen a gombák csak ilyen melegben pusztulnak el. Még jobb, ha át is vasaljuk őket.
  • Ugyan nem a női alkatrészeket veszélyezteti elsősorban, de legalább ilyen kellemetlenséget jelenthet a lábgomba is. Ezt elkerülendő, vigyünk a strandra saját gumipapucsot, s ebben menjünk zuhanyozni is, hiszen a közös zuhanyzó valóságos paradicsoma a gombáknak – hogy ezzel a gyönyörű képzavarral éljünk.

Óvatos előkészületekkel megelőzhetők a nyári kellemetlenségek, érdemes ezekre is odafigyelni, amikor nyaralni indulunk vagy felfrissülni vágyuk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X