Főoldal > EGÉSZSÉG > Jókedvre derítő diéta

Jókedvre derítő diéta

diétafogyókúrawellness
0

Írta:

Érzelmi állapotunk és hangulatunk erőteljesen hat az emésztőrendszerünkre – és ez fordítva is így van. A napi energiaszükségletünk az aktuális fizikai állapotunktól függ, amit a genetikai örökségünk és az életmódunk is befolyásol. Az egyoldalú táplálkozás alvászavarhoz, fáradtságérzethez, lassúbb gondolkodáshoz vezethet. Kimerültséggel küszködve pedig gyakran nyúlunk az „ősi doppingszer”, vagyis az édes nassolnivalók után, ami könnyen […]

Érzelmi állapotunk és hangulatunk erőteljesen hat az emésztőrendszerünkre – és ez fordítva is így van. A napi energiaszükségletünk az aktuális fizikai állapotunktól függ, amit a genetikai örökségünk és az életmódunk is befolyásol. Az egyoldalú táplálkozás alvászavarhoz, fáradtságérzethez, lassúbb gondolkodáshoz vezethet. Kimerültséggel küszködve pedig gyakran nyúlunk az „ősi doppingszer”, vagyis az édes nassolnivalók után, ami könnyen rossz szokássá válhat, és súlygyarapodáshoz vezethet.

Ha elégedetlen vagy önmagaddal, és jó ideje a levertség, kedvtelenség tüneteit észleled, itt az idő, hogy belevágj a hangulatjavító diétába!

Cseréld le a csokit!

A legnépszerűbb hangulatjavító a csokoládé: gyors hatását azzal éri el, hogy a benne található anyagok – például a kis mennyiségű koffein, a teobromin, a fenil-etil-amin – szervezetünkbe jutva pozitív érzéseket keltenek. Ha túl sok édességet majszolunk, akár B-vitaminhiány is felléphet, ami ingerlékenységet, feszültséget és fáradékonyságot okozhat.

Az édességek, péksütemények helyett egyél néhány szem aszalt vagy friss gyümölcsöt, csonthéjas magvakat, melyek tartós energiát biztosítanak számodra. Az édes vagy sós kekszet helyettesítsd zablisztből vagy rizsből készült keksszel.

Tankolj fel B-vitaminnal!

0003562_1.jpg ()

Táplálkozásunk során a szervezetbe juttathatunk olyan anyagokat, amelyek az agyi hormonokhoz elérve növelik az örömérzetet, fokozzák energiánkat és javítják a hangulatot.

Töltsd fel a hűtőszekrényedet minél több zöld, piros és narancssárga színű étellel. A tojás, a máj, a halak, a tejtermékek, a gabonapelyhek, a spenót, a brokkoli, a kelbimbó, a paradicsom és a narancs jelentős mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat, amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcsere- folyamatokban, a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék lebontásában, de hasznosak az izmok és az idegsejtek működéséhez is. Mindig próbáld elkerülni az „azonnal kidurranok-érzést”, vagyis ne edd tele magad! A teli has elnehezít, csökkenti az éberséget.

Nyerj energiát!

A jobb hangulat elérése érdekében az alábbiakat ajánlott beiktatni az étrendbe.

  • A kielégítő magnéziumbevitel segíti az idegrendszer jó működését, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. Forrásai: lucerna, sötétzöld leveles zöldségek, a tenger gyümölcsei, tengeri moszatok, hús, tojás, tejtermékek, banán, sárgabarack, szója, nagyobb magnéziumtartalmú ásványvizek (pl. Theodora).
  • A szelén az E-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns hatású, védi a szervezetet a sejtkárosító hatásoktól. Forrásai: teljes őrlésű gabonafélék, olajos magvak, húsok, a tenger gyümölcsei, brokkoli, zeller, búzacsíra, káposzta, torma, hagyma, máj, vese.
  • A kálium fontos szerepet tölt be az izomösszehúzódás, a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, valamint a sejtek tápanyagfelvételében. Forrásai: friss és aszalt gyümölcsök, zöldségek, erdei gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, a tenger gyümölcsei.
  • A cink és a króm hiánya rossz közérzetet, szédülést, csökkentett teljesítőképességet okozhat. A króm forrásai: növényi és állati eredetű élelmiszerek, lencse, zöldbab, szója, sertésmáj, sajtok. A cink forrásai: máj, búzacsíra, barna kenyér, sajtok, gépsonka.

Óvd a vitaminokat!

Ha zöldséget eszünk, vitaminhoz jut a szervezetünk – sajnos ez a mondás nem minden esetben igaz, mivel a helytelen konyhatechnológiai eljárások miatt nagyon sok zöldség és gyümölcs szinte már nem is tartalmaz értékes anyagokat, mire a tányérunkra kerül. Ezért érdemes néhány vitaminkímélő konyhai praktikát elsajátítani:

  • A zöldségeket mindig forró vízben kezd el főzni, így csak a káros bontóenzimek pusztulnak el, a vitaminok megmaradnak. (Minél hosszabb ideig főzöd őket, annál több tápanyag szökik el belőlük.)
  • Párolásnál a zöldség saját gőzében puhulva megőrzi vitaminjainak jelentős részét, ami nemcsak hő, de fény hatására is elillanhat.
  • A zöldségekben és a gyümölcsökben tovább megmarad a vitamin, ha hűvös helyen tárolod őket. Több C-vitamin őrződik meg bennük, ha közvetlenül a főzés előtt mosod és pucolod meg őket.

Ha a jókedvre derítő diéta receptjeire vagy kíváncsi lapozd fel a Wellness magazin augusztusi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X