Főoldal > EGÉSZSÉG > Aromaterápia az érzékeknek

Aromaterápia az érzékeknek

aromaterápiaillóolaj
0

Írta:

Az illóolaj a növény „lelke”. Már az ókori egyiptomiak is ki tudták nyerni a növények értékes olaját, hogy szépítkezésre vagy orvoslásra használják. Az aromaterápia hatását legérzékenyebb szervünkön, az orrunkon keresztül fejti ki. Az illatokat az agy azon részével érzékeljük, amely felelős a vegetatív funkcióinkért, érzelmeinkért, és szexualitásunkért is. Az illatesszenciák, a szervezetünkben olyan vegyületek felszabadulását […]

Az illóolaj a növény „lelke”. Már az ókori egyiptomiak is ki tudták nyerni a növények értékes olaját, hogy szépítkezésre vagy orvoslásra használják. Az aromaterápia hatását legérzékenyebb szervünkön, az orrunkon keresztül fejti ki. Az illatokat az agy azon részével érzékeljük, amely felelős a vegetatív funkcióinkért, érzelmeinkért, és szexualitásunkért is. Az illatesszenciák, a szervezetünkben olyan vegyületek felszabadulását serkentik, mint például az endorfin – a boldogsághormon, vagy az adrenalin. Az aromaterápia előnye, hogy minden korban és élethelyzetben alkalmazhatod: például a nyugtalan csecsemő megnyugtatására,  a szorongások legyőzésére, migrén kezelésére, vagy a szerelmi vágy felkeltésére. Akár mécsesben párologtatod, akár fürdővel, masszázzsal juttatod bőrödön át a véráramba, az illóolajok alkalmazása felüdülés lesz testednek, lelkednek. 

Légy körültekintő!

0006374_1.jpg ()

Az illóolajokat mindig bánj körültekintően. Az illatmécsesekbe – csakúgy, mint minden más alkalmazási területen – mindig kiváló minőségű esszenciát csöpögtess.  Ne feledd: egy olcsó olaj többet árt, mint használ.

Íme néhány tipp felfrissüléshez, ellazuláshoz és  csábításhoz.

Pörgesd fel magad!
– Pöttyints pár csepp (5-6) rozmaring – vagy citromolajat a mécsestartóba. Ezek az illatesszenciák felfrissítenek és növelik a koncentrációt.

Lazulj el!  
– A hálószobába válassz a jázmin, rózsa, ylang-ylang vagy a  levendula olajok közül, amelyek nyugtató hatásúak.
 
Merülj vágykeltő habokba! 
Kleopátra titkát ellesve ellenállhatatlanná varázsolhatod kisugárzásod néhány csepp finom illóolajjal. A fürdőhöz az esszenciát először fel kell oldani, mert az olajok  vízben nem oldódnak. Ehhez jó választás lehet a zsíros tej, vagy a tejszín.
– Egy csésze langyos tejben oldj fel 10-15 csepp illóolajat: jázmint, szantált, ylang-ylang-ot – amelyek felébresztik a szerelmi vágyat. Miért ne próbálnátok ki rögtön kettesben?

Burkolózz érzéki illatfelhőbe!
– A fürdő után a szobában is gondoskodj a vágykeltő percekről: csöppents pár csepp  szegfűszeg vagy a fahéj illóolajat a mécsestartóba.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X