Főoldal > EGÉSZSÉG > Veszélyes dolgok, amiket simán hozzájuthatsz egy bioboltban

Veszélyes dolgok, amiket simán hozzájuthatsz egy bioboltban

bioboltbiotermékegészséggyógynövénygyógyteaillóolajméregtelenítés
0

Írta:

A biobolt a kedvenc helyed, ahol beszerezheted a házi készítésű bio samponod alapanyagait? Akár órákat tudnál nézelődni és több tízezer forintot elkölteni a legújabb egészséges összetevőkre? Ha a válasz igen, akkor te is biobolt-függő vagy!

Neked fontos az egészséged és az, hogy megbízható forrásból beszerzett termékeket vásárolj. De ne dőlj be a névnek, csak azért, mert bioboltban vettél valamit, még nem feltétlenül lesz az egészséges és jó. Megmutatjuk, milyen káros dolgokat kerülj a bioboltok polcain.

1. Illóolajok

Ne ijedj meg, az illóolajokat szeretjük, hiszen remek tisztítószereket és házi készítésű szépségápolási termékeket lehet belőlük csinálni. De csak azért, mert egy illóolaj természetes, attól még potenciális veszélyforrás is lehet. Bizonyos esetekben a bőrrel érintkezve irritációt okozhat, az orgona illóolaj pedig mérgező, ha helytelenül használjuk. Mindig hígítva használd az illóolajokat, a gyerekek és házi kedvencek elől pedig jól elzárva tárold őket.

2. Fülgyertya

Jól hangzik, igazán érdekes megoldással kecsegtet a fülgyertya. A gyertya kúpos végét a fülbe kell tenni, a másik végét pedig meggyújtani és a leégő gyertya megszabadít a fülben lévő váladéktól. Ez jól hangzik és jó lenne, ha működne, de bizonyos esetekben a gyertya csak lejjebb nyomja a váladékot, komoly problémákat okozva ezzel.

3. Gyógynövények

Akárcsak az illóolajok, a gyógynövények is potenciálisan veszélyt jelenthetnek. Kutatások szerint a gyógykészítmények kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, gyógynövényekkel és életveszélyes tüneteket idézhetnek elő. Egy tanulmány szerint a gyógynövényes készítmények bőven tartalmazhatnak ólmot, higanyt és arzént, ami a könnyű piacra kerülésnek köszönhető. Mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt bármilyen táplálék-kiegészítőt szednél.

27300202 - herbal medicine selection also used in magical potions over oak background

4. Agávé szirup

Egy új, természetes cukor helyettesítő az agávé szirup, de az élelmiszer-szakértők szerint nem a legjobb választás. Az igazság ugyanis az, hogy ez a szirup nem jobb és nem rosszabb a sima asztali cukornál. Sőt, a kukoricaszirupnál több fruktóz van benne. Csak azért, mert bioboltban vásároltad, nem lesz valami törvényszerűen egészséges.

5. Nyers tej

A nyers tej most igazán nagy divat. Vannak, akik krémes textúrája miatt kedvelik, mások úgy vélik, egészségesebb a pasztőrözött változatnál. A pasztőrözés folyamata azt a célt szolgálja, hogy a tejben lévő baktériumokat elpusztítsa. A nyers tej fogyasztása nagyon kockázatos gyerekek, idősek, kismamák és legyengült immunrendszerű emberek számára, mivel a bacik könnyen megfertőzhetnek.

6. Méregtelenítő teák

A tisztító teák célja, hogy megszabadítsa a vastagbelet a benne lévő toxinoktól. A szakértők szerint azonban ez teljesen felesleges, mert egy egészséges szervezetben a vese, a máj és a belek el tudják végezni ezt a feladatot, nincs szükségük extra segítségre. A túlzott méregtelenítés pedig káros is lehet, kiszáradást, puffadást és görcsöket okozhat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X