Főoldal > EGÉSZSÉG > Az orvostudomány nagy rejtélyei

Az orvostudomány nagy rejtélyei

egészségorvostudománytévhit
0

Írta:

A Dr. Gólem c. könyv az orvostudomány egy-egy rejtélyét, bonyolult kérdését boncolgatja, végigkalauzol minket a tudományos kutatás szükségszerű útvesztőin, és megvilágítja pályájának hirtelen kanyarait. A szerzők az orvostudomány ellentétes oldalai közötti feszültséget vizsgálják: egyszerre tudomány és támaszunk; egyéni érdekek állnak szemben csoportérdekekkel; és a rövid távú haszonra törekvés ellentétes a hosszú távon elérhető eredményekkel. A […]

A Dr. Gólem c. könyv az orvostudomány egy-egy rejtélyét, bonyolult kérdését boncolgatja, végigkalauzol minket a tudományos kutatás szükségszerű útvesztőin, és megvilágítja pályájának hirtelen kanyarait. A szerzők az orvostudomány ellentétes oldalai közötti feszültséget vizsgálják: egyszerre tudomány és támaszunk; egyéni érdekek állnak szemben csoportérdekekkel; és a rövid távú haszonra törekvés ellentétes a hosszú távon elérhető eredményekkel.

0007638_1.jpg ()

A könyv arra a kérdésre igyekszik választ adni, mit tehetünk az orvostudomány esendőségével szemben, és minket is arra késztet, hogy kritikusabban fogadjuk a magyarázatokat és leírásokat, amelyeket az orvostudomány kínál. A szerzők nyolc fejezetben egy-egy példát tárnak elénk a modern orvostudomány működéséből: szólnak a mandulaműtét gyakoriságáról, a placebohatásról és a véletlenszerűen választott alanyokon, kontrollcsoporttal végzett vizsgálatokról, az álorvosokról, az újraélesztésről, arról, hogy mennyire hatásos a C-vitamin a rák elleni küzdelemben, a krónikus fáradtság szindrómáról, az AIDS gyógymódjairól és a védőoltásokról.

Mindvégig arra emlékeztetik az olvasót, hogy az orvostudományt egyszerre két szempontból, a társadalmi és a gazdasági környezet viszonylatában kell szemlélnünk; ezt szerintük az mutatja leginkább, hogy időtlen idők óta folyik a küzdelem az egyensúly megteremtéséért: például azért, hogy sokak egészségét megőrizhessük, védőoltásokat alkalmazunk, de fontos, hogy ezt ne a kevesek kárára tegyük, azokra is gondolnunk kell, akiknek nem használ, sőt, árt az oltás.
Egy olyan korban, amikor címlapokon szerepel, ha meghal egy kutatási alany, ezért nem fejeződhet be egy klinikai vizsgálat, vagy napvilágra kerülnek az őssejtkutatás irányelvei, a Dr. Gólem úgy ad időszerű elemzést az orvostudomány korlátairól, hogy sosem feledkezik meg erősségeiről.

Harry Collins a Cardiffi Egyetem vezető szociológus kutató tanára, a Tudás-, Szakértelem- és Tudományvizsgálati Központ igazgatója, a Gravity’s Shadow (A gravitáció árnyéka) című kötet szerzője.

Trevor Pinch a Cornell Egyetem Tudomány- és Technikakutatási Tanszékének vezetője, szociológiaprofesszora.
Közös köteteik: The Golem: What You Should Know about Science (A Gólem, avagy mit kell tudni a tudományról), The Golem at Large: What You Should Know about Technology (Az elszabadult Gólem, avagy mit kell tudni a technikáról).

Részletek a könyvről:
Harry Collins – Trevor Pinch
Dr. Gólem – Útmutató az orvostudományhoz

SCOLAR Kiadó
www.scolar.hu  
fordította: Szalai Éva
felelős szerkesztő: Fehér Ildikó
szaklektor: dr. Balgha Valéria
135 x 205 mm
278 oldal
ISBN 978-963-244-012-5
2750 HUF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X