Főoldal > EGÉSZSÉG > Szépítő erejű gondolatok

Szépítő erejű gondolatok

önbizalom
0

Írta:

Ha elfogadjuk, hogy a szépség nem az arcvonásainktól vagy a testsúlyunktól függ, és belátjuk, hogy az ápoltság mellett a személyiség és a kisugárzás tesz minket vonzóvá, máris könnyebben elhisszük, hogy mi magunk is lehetünk gyönyörűek. A pozitív kisugárzás titka az érzelmeink megfelelő kezelése, önmagunk elfogadása, az egészséges magabiztosság, és az úgynevezett test-önbizalom. Ha tisztában vagy […]

Ha elfogadjuk, hogy a szépség nem az arcvonásainktól vagy a testsúlyunktól függ, és belátjuk, hogy az ápoltság mellett a személyiség és a kisugárzás tesz minket vonzóvá, máris könnyebben elhisszük, hogy mi magunk is lehetünk gyönyörűek. A pozitív kisugárzás titka az érzelmeink megfelelő kezelése, önmagunk elfogadása, az egészséges magabiztosság, és az úgynevezett test-önbizalom. Ha tisztában vagy azzal, hogy a másokban rólad kialakult képet a saját gondolataid befolyásolják, máris nyilvánvalóvá válik, mennyire fontos ennek megszerzése.

Hazudik a tükör?

A test-önbizalom hiánya nagyon komoly lelki problémákat okozhat, és akár olyan mértékű lehet, hogy szakember segítsége kell az egészséges lelki egyensúly visszaállításához. A 32 éves Katalint pszichiáter gyógyította ki súlyos testkép-zavarából.
„Egész pici koromtól kezdve elégedetlen voltam azzal, amit a tükörben láttam. Az állandó fogyókúrák mellett a fejembe vettem, hogy megműttetem az orrom. Mire sikerült összegyűjtenem a pénzt a műtétre, már alig mertem emberek közé menni, mert azt gondoltam, mindenki az orromat bámulja. A jól sikerült operáció azonban nem nyugtatott meg, azon kezdtem keseregni, hogy a bőröm csúnya. A bőrgyógyásznak és a kozmetikusnak sem hittem el, hogy nincs vele semmi probléma. Mindig találtam magamon valamit, amin muszáj lett volna változtatnom, mert anélkül reménytelenül csúnyának láttam önmagam. És haragudtam azokra, akik nem értették, mi bajom. Aztán az anyukám egy külföldi adón látott egy riportot a BDD nevű testképzavaros betegségben szenvedők terápiájáról, és addig nyúzott, amíg el nem mentem orvoshoz. Hosszú hónapokig jártam terápiára, és ma már, ha tükörbe nézek, nem szörnyeteget látok benne. El tudom fogadni, sőt szeretni is tudom a külsőmet. Hosszú folyamat volt, de megérte.”

Rezgésben az üzenet

0007651_1.jpg ()

Szerencsére viszonylag ritka, hogy ilyen súlyos gondokat okozzon az önbizalomhiány, de enyhébb formájától nagyon sokan szenvednek. A szépítő, vagy épp a szépségünket lelkileg leromboló folyamat már gyermekkorban elkezdődik. Ha kisgyerekként nem kapunk elég dicséretet, nem tanuljuk meg elfogadni és értékelni önmagukat. Az agyunk, mint egy komputer eltárolja a bejövő információkat, és aszerint cselekszik. Ez pedig nemcsak tetteinken és szavainkon, hanem a testünk által kibocsátott rezgéseken keresztül is eljut környezetünkhöz. Aki elfogadja a saját testét, magasabb energiaszintre hangolja magát, ezáltal mások szívesen tartózkodnak a társaságában. Egy friss kapcsolatban az első találkozásnál még félre lehet vezetni a partnert, néhány óra után azonban a smink már nem tudja feledtetni a körülöttünk lévő rezgést, amit csak átírni lehet, leplezni nem.

8 lépés a magabiztosságért

Amíg mi magunk nem hisszük el, hogy értékesek vagyunk, addig másokkal sem tudjuk ezt elhitetni. De hogyan gondolja magáról valaki egyszer csak azt, hogy szép, amikor elégedetlen a tükörben látottakkal? Íme a változáshoz vezető út:

1. lépés
Sorold fel magadban, hogy milyen komoly problémák foglalkoztatnak. Ezután vizsgáld meg, találsz-e kapcsolatot az életed más-más területén fennálló problémák és a testedre vonatkozó rossz érzések között. Igyekezz magadban megszakítani ezt a kapcsolatot, próbáld elválasztani egymástól a különféle problémákat és a miattuk fellépő érzéseket, gondolatokat.

2. lépés
Ahelyett, hogy folyton azon gondolkodnál, hogyan fest a tested, elmélkedj egy kicsit azon is, hogyan működik. Sokat segíthet, ha tudatosítod, hogy a tested nem csak azért van, hogy jól nézzen ki. Lenyűgöző dolgokra képes. Különösen szülés után, az alakjuk miatt kesergő nőknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy nem haraggal, megvetéssel, hanem hálával és köszönettel kellene gondolniuk a testükre. Így sokkal könnyebb lenne újra a kívánt formába lendülni.

3. lépés
Ruhavásárláskor ne olyan darabokat keress, amelyek elrejtik a problémás részeket, hanem olyanokat, amelyek kihangsúlyozzák a legelőnyösebb adottságaidat. Száműzd az öltözékedhez kapcsolódó negatív gondolatokat, és hagyd, hogy eltöltsön a büszkeség érzése, amikor egy igazán passzoló darabot találsz.

4. lépés
Válassz olyan mozgásformát, amely megtanít szeretni a testedet. Az olyan sportok, melyek kizárólag a kalóriák elégetéséről szólnak, monotonok, rossz hatással vannak a test-önbizalomra. Jó példa erre az edzőteremben, futó- vagy taposógépen végzett edzés, főként ha a gépet tükör elé helyezik. Ugyan melyikünk látná szépnek magát a tizenötödik perc lélekölő kocogás után izzadtan, kivörösödött fejjel? Ezzel szemben, ha például táncolni kezdesz, néhány alkalom után a kecses mozdulatoknak köszönhetően egész másképp látod majd magad. A mozgás fontos ahhoz, hogy meg tudj barátkozni önmagaddal, és rendkívül hatásos test-önbizalom növelő is, de csak abban az esetben, ha örömet találsz benne.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mit tehetsz még magabiztosságod erősítése érdekében, lapozd fel a Wellness magazin decemberi számát!

Veszélyes önkritika
A BDD (Body Dismorphic Disorder) nevű betegség, melyet testképzavarnak, túlságosan negatív testképnek fordíthatnánk, a lelket igencsak megkínzó probléma. Az ebben szenvedő ember csúnyának, formátlannak látja magát, miközben tárgyilagosan nézve ez egyáltalán nem indokolt. A külseje miatti bánkódás az egész életét kitölti, szinte mániákusan vissza-visszatérnek a gondolatai saját csúnyasága köré. Folyton azon gondolkodik, hogyan rejtőzhetne el a környezete elől, hogyan leplezhetné testi hibáit. Ez természetesen rendkívül rossz hatással van az emberi kapcsolataira, ami megnehezíti a betegség felismerését. Az ilyen betegeknek általában speciális terápiára van szükségük, ennek tudatosításához azonban a barátok, családtagok segítsége nélkülözhetetlen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X