Főoldal > EGÉSZSÉG > Szex a várandósság alatt

Szex a várandósság alatt

szexvárandósság
0

Írta: and

Elutasítás – miért? A várandósság korai szakaszában nem meglepő, ha a nő elutasítja a szexuális aktust: ez a magzat iránt érzett aggodalom vagy a vetéléstől való félelem miatt fordulhat elő. A férfi részéről visszautasítást válthat ki az anya megváltozott alakja vagy a félelem attól, hogy sérülést okoz a babának. Nagyon fontos ilyenkor nyíltan megbeszélni a […]

Elutasítás – miért?

0007244_1.jpg ()

A várandósság korai szakaszában nem meglepő, ha a nő elutasítja a szexuális aktust: ez a magzat iránt érzett aggodalom vagy a vetéléstől való félelem miatt fordulhat elő. A férfi részéről visszautasítást válthat ki az anya megváltozott alakja vagy a félelem attól, hogy sérülést okoz a babának. Nagyon fontos ilyenkor nyíltan megbeszélni a problémát, és tudatosítani a partnerben azt, hogy a szexuális együttlét semmilyen káros hatással nincs a magzatra. Sőt. Kutatások bizonyítják, hogy az anya orgazmusa kellemes érzés a babának is. A magzat ugyanis a rugalmas falú méhen belüli folyadékban helyezkedik el, így a simaizom-összehúzódások – amelyek máskor is gyakran előfordulnak – nem veszélyeztetik a babát. Ám arra ilyenkor is érdemes figyelnetek, hogy a szexuális együttlét örömteli legyen, mert a magzat számára is csak addig élvezetesek a meghitt percek, amíg az anya örömét leli benne. A legjobb az, ha az anya kezdeményezi az együttlétet, mert ő érzi a saját és babája igényeit.

Tudtad-e?
Az anya szervezetében az orgazmus alatt keletkező prosztaglandin nevű hormon előidézhet kontrakciókat (összehúzódásokat), de egészséges várandósság alatt ez nem okoz problémát. Ezekre az összehúzódásokra szükség is lehet, mert a kis mennyiségű prosztaglandin segíti a méh izomtornáját.

Ha a nő kezdeményez

A várandósság alatt a nő jobban élvezi a szexet, mint előtte. Ennek oka, hogy érzelmileg felszabadultabb állapotban van és komoly hormonális változások mennek végbe a szervezetében. A fokozott ösztrogénhormon-termelés hatására az emlők megduzzadnak, a mellbimbó és környéke érzékenyebb lesz. Élénkebb lesz a hüvely vérkeringése is, így jelentős nedvesedés tapasztalható. Ezen változások miatt az anya sokkal kezdeményezőbbé válik.

Mikor tartózkodjatok az együttléttől?

  • Ha fenyegető vetélés, elfolyt magzatvíz vagy koraszülés esete áll fenn
  • Ha az előző várandósság alatt vérzés volt tapasztalható, mert ilyenkor veszélyesek lehetnek az orgazmus során átélt izomösszehúzódások
  • Ha az anya olyan hormontartalmú gyógyszereket kap, amelyek segítenek a magzatot megtartani – ilyenkor az első két hónapban nem javasolt a szexuális együttlét

Mi történik a szülés előtt?

A várandósság utolsó trimeszterében megváltozik az anya szexuális viselkedése. Ilyenkor újra felerősödik a baba iránt érzett aggodalom és csökken a libidó. Ha valaki túlhordja a babát, szülésindító eljárásként javasolt a szexuális aktust megpróbálni. Ebben az időszakban már elegendő lehet az a csekély mennyiségű prosztaglandin hormon, amely az orgazmus alatt jut a hüvelybe és az általa generált méhösszehúzódások segíthetik beindítani a szülést. Túlhordás esetén tehát kifejezetten javasolt a szexuális együttlét.

Ne feledd:

A várandósság alatti szex felpezsdíti és teljesebbé teheti mindkettőtök kapcsolatát. Ha mindkét fél el tudja fogadni egymás érzéseit és tesz is a másik öröméért, maradandó élmény marad az együttlét az áldott állapot ideje alatt is. Kedveseddel beszéljetek az érzéseitekről, a megváltozott szexuális szokásaitokról, hogy mindkét fél számára öröm legyen az együttlét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X