Főoldal > EGÉSZSÉG > Újdonságok a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök elleni küzdelemben

Újdonságok a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök elleni küzdelemben

méhnyakrákszexualitáswellness
0

Írta:

A legfrissebb eredmények szerint ugyanis nemcsak a benne lévő 4 leggyakoribb humán papillómavírus típus — amelyek közül kettő igen erősen rákkeltő — hanem további tíz, ugyancsak méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen is hatékonynak bizonyult. Ráadásul ez az első olyan HPV-vakcina, amelyről a közelmúltban egy nemzetközi kongresszuson elmondták a megbetegedési mutatók alapján, hogy a nők körében akár […]

A legfrissebb eredmények szerint ugyanis nemcsak a benne lévő 4 leggyakoribb humán papillómavírus típus — amelyek közül kettő igen erősen rákkeltő — hanem további tíz, ugyancsak méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen is hatékonynak bizonyult. Ráadásul ez az első olyan HPV-vakcina, amelyről a közelmúltban egy nemzetközi kongresszuson elmondták a megbetegedési mutatók alapján, hogy a nők körében akár 45 éves korig is védettséget biztosíthat.

0007556_1.jpg ()

Az évi 1200 nő megbetegedését és 500 magyar nő halálát okozó méhnyakrákot a humán papilló­ma­vírus, a HPV rákkeltő altípusai (16, 18) okozzák, amelyek szerepet játszanak további rossz­indulatú daganatok — pl. a hüvelyrák és a szeméremtestrák — kialakulásában is. Ugyancsak a HPV-vírus bizonyos altípusai (6, 11) felelősek a légúti elzáródást okozó, valamint a kb. 100 000 magyar lakost érintő nemiszervi szemölcsök kialakulásáért is.
Szerencsére ma már a HPV-fertőzés megelőzhető a rendszeres szűréssel és az időben, a szexuális aktivitás megkezdése előtt adott védőoltással. A hazánkban egy éve forgalomban lévő négykomponensű oltóanyag a 9–26 éves lányok/fiatal nők számára közel 100%-os védelmet biztosít a leggyakoribb HPV-típusok (6, 11, 16, 18) okozta méhnyakrák- és szeméremtestrák-megelőző állapotok, valamint a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök kialakulása ellen.

A közelmúltban több ezer nő bevonásával végzett vizsgálatok mérföldkőnek számító eredményei jelentős mértékben bővíteni fogják a négykomponensű vakcina alkalmazási körét és ezáltal a vak­cináció népegészségügyi hasznát. Igazolódott, hogy ez az oltóanyag nem csak a benne lévő négy HPV-típus, hanem még további tíz HPV-típus okozta méhnyak-elváltozás megelőzésében is hatásos. Ezen túlmenően a 24–45 évesek korcsoportjában végzett kutatás megerősítette azt a korábbi feltételezést, hogy a jelenleg a 9–26 éves korú lányok és nők számára javasolt védő­oltás a későbbi életévekben is — akár 45 éves korig is! — hatékonyan előzheti meg a HPV 6-os, 11-es, 16-os, 18-as típusai által kiváltott tartós fertőzést, enyhe méhnyaki rend­ellenességeket, rákmegelőző állapotokat, illetve a nemiszervi szemölcsök kialaku­lását.

A méhnyakrák elsődleges prevenciójának óriási jelentőségét, pozitív társadalmi hatását felismerve egy, az országban egyelőre egyedülálló megelőzési programot indított útjára Százhalombatta önkormányzata. Megszervezi, és saját költségvetése terhére kifizeti a négykomponensű HPV-védőoltást és három alkalommal történő beadását a városban élő összes 13–18 éves leány számára. A kiemelkedő hatékonyságú oltás révén 674 lány válhat védetté a méhnyakrák 80%-át okozó HPV fertőzésekkel szemben. Természetesen a méhnyakrák szűrésen való részvétel nekik is elengedhetetlen.

A rendszeres méhnyakrák szűrés és a megelőzésül szolgáló védőoltás jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet a most megalakult „HPV Ellen Oltottak Klubja”. Öt közismert média személyiség, Palotás Petra (RTL Klub műsorvezető), Laky Zsuzsi (Miss Europe 2004), Zimányi Linda (Miss Balaton 2006), Bódy Szilvi (modell, Playmate 2002) és Sári Éva (énekesnő, modell) úgy gondolták, hogy ismertségüket és kommunikációs lehetőségeiket nőtársaik „megmentésének” szolgálatába állítják, hogy saját példamutatásukkal ösztönözzék a fiatal lányokat az egészségvédelemre és a méhnyakrák megelőzésére.

Cikkünk a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság sajtóanyaga nyomán készült.
A betegségről és az oltásról további részletes információk a www.hpvinfo.hu  című honlapon találhatók.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X