Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészségesebb új évet!

Egészségesebb új évet!

egészségúj év
0

Írta:

Kezdésnek összeállítottunk számodra egy tesztet, amely segítségével felderítheted, hogy milyen betegségre vagy hajlamos, mit csináltál eddig rosszul, és mire kell ezután odafigyelned. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, és a válaszokból nagyon sokat megtudhatsz az egészségi állapotodról. 1. Milyen betegségek fordulnak elő a családodban? A genetikailag öröklött betegségek kialakulását tudatos életvitellel elkerülheted, feltéve, hogy tisztában […]

Kezdésnek összeállítottunk számodra egy tesztet, amely segítségével felderítheted, hogy milyen betegségre vagy hajlamos, mit csináltál eddig rosszul, és mire kell ezután odafigyelned. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, és a válaszokból nagyon sokat megtudhatsz az egészségi állapotodról.

1. Milyen betegségek fordulnak elő a családodban?

A genetikailag öröklött betegségek kialakulását tudatos életvitellel elkerülheted, feltéve, hogy tisztában vagy a téged fenyegető problémákkal.
– Tippünk: Készíts egészségügyi családfát! Kérdezd végig a rokonaidat, jegyezd fel az összes felmenődről, akikről csak tudod, hogy milyen betegséggel küzdöttek. Ha valamelyik probléma többször is megjelent a családban, valószínű, hogy te is hajlamos vagy rá. Fordíts különös figyelmet a rákos megbetegedésekre, a szív- és érrendszeri panaszokra, a csontritkulásra, a cukorbetegségre és a korai menopauzára is. A lehetséges öröklődő betegségek ismeretében konzultálj a háziorvosoddal, és alaposan kérdezd ki, milyen módon tudod megelőzni azok kialakulását.

2. Mennyi C-vitamin van a szervezetedben?

0007706_1.jpg ()

A C-vitamin nem csak az immunvédelem szempontjából fontos, érrendszerünknek is szüksége van rá. Megerősíti a sejtek falát a vastag vénáktól egészen a parányi erekig. Rossz jel például, ha könnyen véraláfutásos leszel vagy rendszeresen vérzik a fogínyed, ezek egyértelmű jelei a C-vitaminhiánynak.
– Tippünk: Nagy adag, 1000 milligrammnyi C-vitamin már fél órán belül megszünteti a fogínyvérzést, mert pillanatok alatt felszívódik. Ez azonban még nem elég, szoktasd rá magad a C-vitaminban dús táplálkozásra, mert folyamatos pótlásra van szükség ebből a vízben oldódó vitaminból. Narancs, kivi, savanyú káposzta vagy zöldpaprika mostantól legyen a mindennapi étrended része.

3. Van-e rejtett ételallergiád?

Egyre gyakoribb jelenség az ételallergia, a legtöbb embernek mégsincs tudomása róla. Az ételallergia az immunrendszer egyik kóros válaszreakciója, amikor a szervezet tévesen ismer fel valamely összetevőt, és beindítja a védekezési reakciót. Ha bizonyos ételek fogyasztása után gyakran van hányingered, gyomorgörcsöd, hasmenésed, vagy puffadsz, valószínűleg allergiás vagy valamely összetevőre.
- Tippünk: Ha csak enyhék a tüneteid, módszeres kóstolgatással és önmagad figyelésével megtalálhatod a kerülendő ételeket. Ha nem sikerül házilag egyértelmű eredményre jutnod, egy allergiavizsgálat elvégzése lehet szükséges a pontos diagnózishoz. Fontos, hogy ne menj el figyelmetlenül ezek mellett a tünetek mellett, mert a fel nem ismert ételallergia sok kárt okozhat a szervezetedben.

4. Veszélyeztet-e a cukorbetegség?

Félmillióra becsülik hazánkban a cukorbetegek létszámát, de azt senki sem tudja megmondani, hogy valójában hány diabéteszes él közöttünk. Sokan nem is tudnak az alattomos támadóról, pedig szervezetünk jelzéseire figyelve és életmódunk hibáira rádöbbenve időben megállíthatjuk a kialakulását. Az alábbi kérdésekre válaszolva minél több igen választ adsz, annál inkább veszélyeztetett vagy.
1. Szüleid vagy testvéreid között van diabéteszes?
2. Jelentősen túlsúlyos vagy?
3. Mozgásszegény az életmódod?
4. Az utóbbi időben gyakran kínoz szomjúság?
5. Fáradékony vagy?
6. Elmosódottan látsz?
7. Mértek már nálad magas vércukorértéket?
Tippünk: Méresd meg a vércukorszintedet most, hogy később legyen viszonyítási alapod. Ezt megteheted a háziorvosodnál vagy a sárga felkiáltójellel jelölt, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes vércukormérő-akciójában résztvevő patikákban. Ha a normálisnál magasabb az érték, változtass az életviteleden. A rendszeres testmozgás és a súlycsökkenés közel 60 százalékos javulást mutat kezdődő cukorbetegségnél, ne légy hát lusta!

5. Mennyire friss a szemed?

A szemünk a legérzékenyebb pontunk, ezért időnként muszáj pihentetnünk. A megerőltetés jele lehet például ha olvasás közben összefolynak előtted a betűk, vagy gyakran bevérzik a szemed.
– Tippünk: Aki sokat ül monitor előtt, annál előbb-utóbb kialakul a szemszárazság, főleg, ha hosszú ideig mereven tekint előre. Ha sokat dolgozol, nézz néha félre és pislogj párat, hogy szemed megújítsa a könnyréteget a retinán. Az is jót tesz a szemnek, ha bizonyos időközönként megpróbálsz minél messzebbre tekinteni. A háromdimenziós képek is nagyon hasznosak, mert amikor a kép „mögé” próbálsz nézni, pihen az éleslátó központ.

6. Gyakran fáj a fejed?

A gyakori fejfájás egyik oka lehet a szervezet vashiánya. A vas a hemoglobin nélkülözhetetlen alkotóeleme, segíti, hogy az oxigén eljusson a sejtekhez. Vas hiányában az agy vérellátása csökken, ez pedig fejfájást idézhet elő. A vashiányos vérszegénység egyéb tünetei a sápadt arcbőr, a fáradékonyság, a lilás színű szemgödör vagy a hajhullás.
– Tippünk: Ha észleled magadon a fenti tünetek bármelyikét, jelentkezz be egy laborvizsgálatra. Ha kimutatták a hiányt, akkor érdemes beiktatnod az étrendedbe a gabonapelyhet, az aszalt sárgabarackot, valamint a vörös húsokat. A teafogyasztást pedig csökkentsd le egy időre, mert nehezíti a vas felszívódását.

7. Rendszertelen a menstruációd?

Ennek számtalan oka lehet, de ha pattanásos arcbőrrel, hajhullással vagy hízékonysággal együtt jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel a PCOS (policisztás ovárium szindróma) nevű hormonális rendellenesség áll a háttérben. Ez az inzulinnal kapcsolatos anyagcserezavar egyre több nőt érint, és súlyos esetben meddőséget is okozhat.
– Tippünk: Ha észleled magadon a tüneteket, kérj beutalót az endokrinológiára, ahol kiderítik, hogy érintett vagy-e. Fegyelmezett életmóddal ez a kór is elkerülhető: tartózkodj az olyan ételek fogyasztásától, melyektől gyorsan megugrik a vércukorszint, illetve égesd el rendszeres testmozgással a fölösleges kalóriákat. 

A cikk teljes terjedelmében a Wellness magazin januári számában olvasható.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X