Főoldal > EGÉSZSÉG > A női intim testrészek csodája

A női intim testrészek csodája

egészséghüvelyintim
0

Írta: and

Szakértő szerzőnk mottója: “Nem tudom megmondani, hogy mi az igazság, csak azt, amit ma, én annak gondolok.” Amit a folyásokról tudni érdemes…A rendelésemre érkező nőgyógyászati betegek nagy része panaszkodik folyásra. A vizsgálatok során kiderül, hogy számos esetben viszonylag egyszerű és egyszeri fertőzéssel állunk szemben, de sok esetben évek óta áll fenn a panasz. Ilyenkor előfordul, […]

Szakértő szerzőnk mottója:
“Nem tudom megmondani, hogy mi az igazság, csak azt, amit ma, én annak gondolok.”

Amit a folyásokról tudni érdemes…
A rendelésemre érkező nőgyógyászati betegek nagy része panaszkodik folyásra. A vizsgálatok során kiderül, hogy számos esetben viszonylag egyszerű és egyszeri fertőzéssel állunk szemben, de sok esetben évek óta áll fenn a panasz. Ilyenkor előfordul, hogy a nemi érés folyamatában megjelenő, ciklikusan változó, tulajdonképpen a jó hormonális működésről folyamatosan üzenetet küldő váladék kóros értékeléséről van szó. Természetesen az is gyakori, hogy valódi kóros folyást találunk.
Az utóbbi esetben az első kérdés, hogy nem végez-e a beteg rendszeres hüvelyöblítést. A szakirodalom állítása szerint ugyanis a rendszeres hüvelyöblítés fokozza a kóros folyások, a méhen és petevezetőn belüli gyulladások, illetve krónikus kismedencei fájdalom előfordulásának gyakoriságát. A női hüvely kémhatása savas, és – kicsit hasonlóan a gyomorhoz – arra van felkészülve, hogy a bekerülő kórokozókat elpusztítsa. Ezt a savat a tejsavbaktériumok termelik. Hasonlóan a gyomorhoz, ez a tejsav azonban nem pótolható külsőleg bevitt savval.
Mivel a női kismedence és a hasüreg a férfitől eltérően a hüvelyen, méhnyakon, méhen és petevezetőn keresztül érintkezik a külvilággal, minden nyomással bevitt folyadék feljuthat a hasba, és ott igen könnyen felboríthatja annak egyensúlyát. Ez pedig a kóros folyások idején végzett hüvelyöblítéskor (irrigáláskor) hatványozottan érvényes: a feljutó kórokozók komoly problémákat, a fájdalmon kívül gyulladást, petevezetőelzáródást, meddőséget okozhatnak.

0010038_1.jpg ()

Orvosi javaslatra ezért csak különleges esetben, kezelés jelleggel, néhány hónapig lehet szükség hüvelyöblítésre, bár mindennapos gyakorlatomban ez elenyészőnek látszik. A méhszájsebek speciális, jóindulatú fajtáját, amennyiben ezek krónikus folyást okoznak, s a fertőzéses ok kizárható, a tejsav visszavonulásra késztetheti a sejteket.

A női hüvely csodája…
Engem leginkább csodálattal tölt el az a gondosan felépített védőrendszer, mely a női nemiszervet jellemzi. Legbelül, a méhnyak körül tágabb a hüvely, lejjebb a falak összefekszenek, valójában nincs is igazi cső, aztán a hüvelybemenetet záró izmok, nagyjából a szűzhártya maradványának szintjében, majd az összefekvő kisajkak. Kell ennél erősebb és nagyobb védővonal?
Igaz, hogy az együttlét során juthatnak kórokozók a női hüvelybe, de mégis, az ondóban lévő tápanyagok segítenek a jó baktériumok szaporodásában is. Több tanulmány támasztja alá, hogy a fertőzéses problémákra a legjobb megoldás a rendszeres, heti 2-3 naponta élt szexuális élet lehet – természetesen stabil partnerrel…

Nagyon fontosnak érzem, hogy a média sugallata ellenére ne tekintsd a baktériumokat, gombákat – közös néven mikroorganizmusokat – feltétlenül ellenségnek! Ne felejtsd el, hogy a modern orvostudomány egyik legnagyobb segítőjét, az antibiotikumot szintén gombák termelik, s ezek lehetővé teszik a legsúlyosabb fertőzések gyógyítását is! Ennek megfelelően tapasztalataim szerint nem az a fontos, hogy milyen kémhatású intim szappant használsz, hanem az, hogy gondosan lemosd a bőrredők közt felgyűlt váladékot, rendesen tisztán tartsd a végbélnyílás környékét, és, hogy gondosan leöblítsd a kémiai szereket, tusfürdőket, habfürdőket. Betegeimnél többször tartott fenn szeméremtesti irritált, érzékeny állapotot épp egy „bőrbarátnak, savas kémhatásúnak titulált” lemosó.

Használj-e szappant, lemosót?
Mi hát a tanulság? Higgy abban, hogy a természet, jól kipróbált módon egy gyönyörű, (csaknem) tökéletes rendszert alkotott. Ha hirtelen viszkető, vagy kellemetlen szagú folyás jelentkezik – és főként, ha új partnereddel töltött együttlét után -, akkor ne öblögess, ne mosogass, hanem irány a nőgyógyászhoz, ahol őszintén avasd be a történtekbe. Egy gyors, hatékony, mindkét felet érintő kezelés mindent megold.
A legjobb megoldás véleményem szerint a hüvelyi kezelések közül a kúpos, hüvelytablettás vagy hüvelykrémes megoldás lehet, mert ez esetben a hüvely a természetes tisztulásához leginkább hasonló gyógyhatású váladékozással gyógyul. Egyebekben pedig akár a jól bevált, hagyományos szappannal, folyó, tiszta vízzel tartsuk tisztán a nemiszerveket. Nem mondom, hogy soha nem használjunk speciális intim szappant, lemosót, de nem árt, ha megfigyeljük, vajon tényleg jobban érezzük-e magunkat tőle!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X