Főoldal > EGÉSZSÉG > Szexelj és maradj egészséges!

Szexelj és maradj egészséges!

sportszex
0

Írta:

Nem új felfedezés, hogy a szex jó hatással van az egészségre: brit kutatók már tíz évvel ezelőtt bebizonyították, hogy a rendszeresen szeretkező férfiak kétszer hosszabb ideig éltek, mint azok, akik ritkán éltek nemi életet. A szex jótékony hatását azóta több más kutatásban is vizsgálták. Lássuk most azt a tíz legfontosabb tényt, ami a szeretkezést igazán […]

Nem új felfedezés, hogy a szex jó hatással van az egészségre: brit kutatók már tíz évvel ezelőtt bebizonyították, hogy a rendszeresen szeretkező férfiak kétszer hosszabb ideig éltek, mint azok, akik ritkán éltek nemi életet.
A szex jótékony hatását azóta több más kutatásban is vizsgálták. Lássuk most azt a tíz legfontosabb tényt, ami a szeretkezést igazán egészségessé teszi!

A szex erősíti az immunrendszert
Már heti egyszeri szeretkezés is harminc százalékkal növelheti az immunglobulin A‑nevű ellenanyag termelődését. Ha szeretnéd megvédeni magadat és kedvesedet a megfázástól és az influenzától, a vitaminkészítmények bekapkodása helyett bújjatok össze minél gyakrabban!

A szex fogyaszt
Már egyetlen aktus alatt is körülbelül 200 kalóriát égethetsz el – ez körülbelül annyi, mintha 15 percet futottál volna. Ha hetente kétszer-háromszor szeretkeztek, emellett pedig még sportolsz is, és kiegyensúlyozottan táplálkozol, akkor biztosan nem kell az alakod miatt aggódnod.

A szex csökkenti a stresszt
Egy kutatásban megfigyelték, hogy stresszhelyzetben (pl. nyilvános megszólaláskor) kevésbé emelkedett a vérnyomásuk azoknak az alanyoknak, akik a kísérlet előtt szerelmeskedtek. A stresszes életmód gyakran okoz magas vérnyomást – ennek következtében pedig szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ha teheted, kerüld el a tartós idegeskedéssel, feszültséggel járó helyzeteket – az ártalmakat pedig rendszeres szeretkezéssel is csökkentsd!

A szex csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
Az idősebb férfiak gyakran félnek attól, hogy szex közben túlságosan felmegy a vérnyomásuk és pulzusuk. A kutatások szerint azonban nincs összefüggés a szex és a szívinfarktus, vagy az agyvérzés kialakulása között – sőt, a gyakori szeretkezések még segítenek is a szív védelmében.   

A szex segít megelőzni a depressziót
Szerelmeskedni azért szeretünk, mert ilyenkor érezhetjük igazán kívánatos nőnek vagy vonzó férfinak magunkat, ettől pedig az önértékelésünk is javul.
A szex azonban nőknél további előnyökkel is jár. Egy amerikai kutatás szerint, ha a férfi nem használ óvszert az aktus során, a partnerüknél csökken a depresszióra való hajlam. A jelenséget az ondóban található prosztagaldin nevű hormonnal magyarázzák, ami pozitív hatással van a nők kedélyállapotára.

A szex segíti a száj higiéniájának megőrzését
Gondoltad volna, hogy a szex még fogakra is jó hatással van? Ebből a szempontból a rendszeres nemi élet kifejezetten pozitívan hathat a nőkre, hiszen az ondóban rengeteg olyan ásványi anyag található (pl. cink, kalcium, magnézium), melyek elengedhetetlenek az egészséges fogazat felépítéséhez.

A szex fájdalomcsillapító hatású
Minek nyúlnál rögtön a gyógyszerekhez, ha a fejfájást, izületi fájdalmakat vagy a menstruáció előtti tüneteidet szeretnéd enyhíteni? A bajokat akár egy jóízű szeretkezés is orvosolhatja – szex közben ugyanis a szervezetben fájdalomcsillapító hatású endorfin hormon szabadul fel.

A szex csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét
Végre egy jó hír a férfiaknak: a rendszeres szeretkezés a prosztatát is védi! Egy kutatás során megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek a húszas éveikben rendszeresen (legalább heti öt alkalommal) volt magömlésük, idősebb korukban kisebb eséllyel betegedtek meg prosztatarákban. Ennek magyarázata az, hogy a gyakori magömlés segít megszabadulni a prosztatában felhalmozódó rákkeltő anyagoktól.

A szex feszesíti az izmokat
Előfordult már veled, hogy egy átszeretkezett éjszaka után olyan érzésed volt mintha legalább tíz kilométert futottál volna? Nem csoda, hiszen egy szenvedélyes együttlét során alaposan igénybe vesszük a mélyizmainkat – így a szex kifejezetten előnyös lehet, ha feszesebb combot, feneket és hasat szeretnél.

A szex segít a nyugodt alvásban
A szex utáni alvás azért esik olyan jól, mert az aktus során felszabaduló oxitocin és prolaktin hormonok fáradtságérzetet okoznak. Ne sértődj meg azon, ha az előbb még szenvedélyesen magához ölelő kedvesed egy pillanat alatt mély álomba zuhan – szundikálj inkább te is, hiszen bármilyen egészséges is a szex, a szervezetünknek nagy szüksége van regenerálódásra az aktus után.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X