Főoldal > EGÉSZSÉG > Candida – lelki okok a háttérben?

Candida – lelki okok a háttérben?

candidafertőzésgomba
0

Írta:

A candida albicans nevű élesztőgomba állandóan megtalálható az ember szervezetében. Szaporodását a belekben lévő hasznos baktériumflóra szabályozza. Ám ha a baktériumflóra valamilyen károsodást szenved, akkor az élesztőgomba túlzottan elszaporodhat a szervezetben, és más testrészekkel együtt (például száj, garat) megtámadhatja a nemi szervek nyálkahártyáját is. Növelheti a gombás megbetegedések kockázatát a stressz és az örökös feszültség, és az is, ha gyenge az […]

A candida albicans nevű élesztőgomba állandóan megtalálható az ember szervezetében. Szaporodását a belekben lévő hasznos baktériumflóra szabályozza. Ám ha a baktériumflóra valamilyen károsodást szenved, akkor az élesztőgomba túlzottan elszaporodhat a szervezetben, és más testrészekkel együtt (például száj, garat) megtámadhatja a nemi szervek nyálkahártyáját is. Növelheti a gombás megbetegedések kockázatát a stressz és az örökös feszültség, és az is, ha gyenge az immunrendszered, antibiotikumokat vagy fogamzásgátlót szedsz, valamint ha szénhidrátban gazdag étrendet követsz, esetleg cukorbeteg vagy. Lássuk, hogy a fizikai állapotodon kívül milyen lelki folyamatokhoz köthető a betegség megjelenése.

0011365_2.jpg ()

Mire utalhat a candida fertőzés?

  • A candida fertőzés – egy, a betegségek lelki eredetét valló nézet szerint – a partnereddel vagy a magaddal szembeni szexualitáshoz kapcsolódó elkötelezettséghez, illetve korábbi személyes konfliktusokhoz, ki nem mondott érzelmekhez köthető. A fertőzés arra is utalhat, hogy megkérdőjelezed a szexuális életedet és saját szexualitásodat is.
  • Esélyes ezt a fertőzést olyankor is megkapni, ha új partnered van és nagyon intim a viszonyotok. Ilyenkor jobban megnyílsz a szeretetre, a másik elfogadására, és még odaadóbb leszel. Elképzelhető, hogy ezek az érzések  teljesen újak számodra és időre van szükséged ahhoz, hogy kezeld ezt a merőben más helyzetet, mint amiben eddig voltál.
  • A candida abból az érzésből is eredhet, hogy lealacsonyítva érzed magad, vagy úgy véled, hogy korábban valamilyen szexuális visszaélés elszenvedője voltál. 
  • A candida megjelenése egyfajta fizikai és szexuális önvédelmi forma is lehet, mert a hüvelyi irritáció megakadályoz abban, hogy szeretkezz. Ilyenkor nem árt magadnak feltenni a kérdést: vajon mi az, ami ennyire irritál?

Mit tehetsz?
Tarts önvizsgálatot! Vajon a szexualitásodnak melyik része, aspektusa zavar téged? Próbáld megtalálni a fizikai és lelki irritáció valódi okát. Ha kell, fordulj nőgyógyászhoz, pszichoterapeuta vagy kineziológus szakemberhez. Fontos, hogy megtaláld a helyedet az életben úgy, hogy közben elfogadod és tiszteled magad. Hagyj időt magadnak arra, hogy megvizsgálhasd és kiértékelhesd azt, hogy mi történik körülötted. Tanuld meg elfogadni a  belőled és partneredből áradó szeretetet, türelmet és nyitottságot.


0011365_1.jpg ()

Cikkünk a Lelki eredetű betegségek  lexikona című kötet nyomán készült:
Szerző: Jacques Martel
Fordította: Schnedarek Réka
Partvonal Könyvkiadó, 2007.
3290 HUF
www.partvonal.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X