Főoldal > EGÉSZSÉG > Ha fáj a szex…

Ha fáj a szex…

erotikaorgazmusszex
0

Írta:

Egy tanulmány szerint a szexuális életet élő nők 60 százalékának volt már dyspareuniája, vagyis fájdalmas aktusa. Ha veled is előfordult már, sokat segíthet, ha tisztában vagy a leggyakoribb fizikai és érzelmi okokkal, és persze figyeled magad. Nyilván nem kellemes visszagondolni rá, de próbáld felidézni, pontosan mit éreztél, így könnyebb lesz a kiváltó okot megtalálni. Ehhez […]

Egy tanulmány szerint a szexuális életet élő nők 60 százalékának volt már dyspareuniája, vagyis fájdalmas aktusa. Ha veled is előfordult már, sokat segíthet, ha tisztában vagy a leggyakoribb fizikai és érzelmi okokkal, és persze figyeled magad. Nyilván nem kellemes visszagondolni rá, de próbáld felidézni, pontosan mit éreztél, így könnyebb lesz a kiváltó okot megtalálni. Ehhez dr. Rabóczki Marietta szülész-nőgyógyász és Geist Klára pszichológus, a WellnessCafé szakértője nyújt segítséget.

0011783_1.jpg ()

Méhnyaki fájdalom

Tünet: Mélyen a vaginádban érzed a kellemetlen fájdalmat.

Fizikai okok:
Nem vagy még ráhangolódva a szexre. Izgalmi állapotban a méh és a méhnyak is felfelé mozdul a behatoláskor, hogy ne legyen „útban”, enélkül a méhnyak a behatolás során megütődhet. Tehát a fájdalmat a közhiedelemmel ellentétben nem a túl nagy pénisz, hanem a partner sietsége okozza.

Érzelmi okok:
Ez a típusú fájdalom jelezheti a partnerek közötti harmónia hiányát. Ösztönös formája lehet ez a partneredtől való elhidegülésnek, egyfajta analógiája az életedből való kirekesztés szándékának, hiszen a testedbe sem tudod fájdalom nélkül beengedni. Az is előfordulhat, hogy a háttérben a teherbeeséstől való félelem áll.

Teendő:
Semmiképp se hallgass a problémáról! Mondd el a párodnak, hogy szeretnéd, ha több időt szánnátok az előjátékra a behatolás előtt. Egyes szakemberek szerint a szorongás, a stressz megakadályozza a szexuális izgalomért felelős hormonok termelődését is. Ezen hormonok hiánya pedig gátolja a szexuális vágyat. Egy nő akkor vágyik igazán a szexre, ha kellően oldottan és biztonságban érzi magát partnerével. Ha úgy érzed, minden rendben veletek, és nem az izgalom hiánya a probléma, kérj egy kivizsgálást a nőgyógyászodtól.

Mély medencei fájdalom

Tünet: Menstruációs görcshöz hasonló érzés jelentkezik a méhedben szex közben és után.

Fizikai okok:

  • Jelezhet medencei gyulladást, mely évente a nők 2 százalékánál fordul elő, többnyire szexuális úton terjedő fertőzés miatt.
  • Állhat a hátterében endometriózis, mely a termékeny korban levő nők millióit érinti a világon. A fájdalmat a méh üregén kívül megjelenő méhnyálkahártya okozza, amely ugyanúgy megvastagszik, majd lelökődik és vérzik, mint a méh belső felszínét borító nyálkahártya. Mivel azonban itt a vérnek nincs lehetősége elhagyni a szervezetet, fájdalmas csomókat képez. Az endometriózisos csomók a rosszindulatú daganatokhoz hasonlóan a szövetek közé ékelődnek. A szúró fájdalom akkor fordul elő leggyakrabban, ha közvetlenül a ciklus előtt vagy után vagytok együtt.
  • A fenti tünetet okozhatja az IBS, vagyis az irritábilis bélszindróma. A gyomor és a bélrendszer működési zavarának hátterében nem áll konkrét szervi elváltozás. A tüneteket a rendellenes idegi és izomműködés okozza: a gyomor-bélrendszer túlzottan érzékenyen reagál olyan ingerekre is, melyeket normálisan figyelmen kívül hagy, a belek mozgása ezért túlságosan felgyorsul, illetve lelassul, hasmenést, székrekedést, görcsöket okozva. Az IBS-t pszichoszomatikus betegségnek tartják: depresszió, szorongás, alvászavar, stressz és kényszeres tünetek is állhatnak a hátterében. Mivel az alul elhelyezkedő belek a méh felső részénél találhatóak, a gyulladást vagy a szorulást is mély medencei fájdalomként érezhetjük. Az IBS okozta tünetek a ciklus alatt még súlyosabbak lehetnek.
0011783_2.jpg ()

Érzelmi okok:
Az aktus közbeni mély fájdalom hátterében tudat alatti érzelmi trauma állhat, mint például a születéskor bekövetkezett komplikáció. Ha a világra jöveted fájdalmas élmény volt, akkor érezheted úgy, hogy a nemző szerveid cserbenhagynak, ami fizikai fájdalomhoz vezethet. Ennek felderítéséhez kérd kineziológus segítségét.

Teendő:
Vizsgáltasd ki magad a nőgyógyászoddal, főként, ha folyást is tapasztalsz. A problémától függően ő fog kezelési tervet összeállítani számodra. Ha nem talál szervi elváltozást, próbálkozz meg az autogén tréninggel, ami nagyon hatásos a lélektani okok miatt kialakuló hasi diszkomfortérzés ellen. Segítségével megtanulhatod, hogyan lazíthatod el tested, hogyan oldhatod a benned lévő feszültséget, így visszaáll szervezeted működésének természetes egyensúlya. Bővebb információ: www.autogentrening.lap.hu

Szeméremtáji fájdalom

Tünet: A szeméremdombon, a szeméremajkakon vagy a klitoriszon érzel fájdalmat, irritációt.

Fizikai okok:

  • Leggyakrabban a genitális herpesz a felelős. Ez a megbetegedés viszonylag gyakori, és akkor is fertőz, amikor a betegségnek épp nincsenek árulkodó jelei (pattanások, hólyagok).
  • Egy másik ok lehet a Bartholin-ciszta, vagyis a síkosító mirigy elzáródása a vagina nyílásánál. A Bartholin-mirigyek a hüvely nedvesítéséért felelős legnagyobb mirigyek, melyek a nagyajkak belső oldalán, a gáthoz közel helyezkednek el, és a kisajkak belső felszínén nyílnak a hüvelybemenet két oldalán. A mirigy kivezető csöve elzáródásra hajlamos, melyet bármilyen gyulladás kiválthat. Ha ez bekövetkezik, a mirigyváladék felhalmozódik a mirigyek végkamrájában, és feszülő, folyadéktapintatú Bartholin-ciszta keletkezik.

Érzelmi okok:
Tudat alatt a partneredet próbálod távol tartani magadtól. Mivel a szeméremtest és a mellek a nőiséged szemmel látható jelei, talán saját tested, nőiséged elfogadása is gondot jelent.

Teendő:
Ha herpesz az oka, csak a nőgyógyász segíthet, hogy megszabadulj a fertőzéstől. A gyógyszerek meggátolják a fertőzés továbbterjedését, és megszüntetik a tüneteket, de magát a vírust – hasonlóan az ajakherpeszéhez – teljesen sosem lehet kiirtani, az immunrendszer legyengülésével vissza-visszatérhet. Ha Bartholin-cisztád van, sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. Az általános szeméremtáji irritáció elkerülhető, ha törekszel a szeméremtájék természetes, savas ph-jának (5,5) megtartására, tehát nem használsz lúgosító hatású szappant. Ha lelki eredetű a problémád, az a legfontosabb, hogy próbálj kibékülni saját testeddel. Kezdj el sportolni, a rendszeres mozgás formálja a tested, és jókedvre hangol. Sokan nincsenek tisztában nemi szervük anatómiájával, ismerd meg tükör segítségével.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X