Főoldal > EGÉSZSÉG > Tanga vagy hagyományos? Az egészséges fehérnemű a nőgyógyász szemével

Tanga vagy hagyományos? Az egészséges fehérnemű a nőgyógyász szemével

bugyifolyásnőgyógyásztanga
0

Írta: and

Az orvosi szakirodalom vajmi keveset közöl a női alsóneműk és az intim testtájak egészsége kapcsán. A témát tehát érdemes kicsit általános szemlélettel boncolgatni. A hölgyek csökkenő méret sorrendjében viselhetnek ruhájuk alatt nagy méretű (bunda)bugyit, laza rövidnadrágszerűt, testhez simuló rövidnadrág jellegűt, hagyományos bikiniszerűt, tangát vagy épp semmit. Az említett fazonú alsóneműk közt – a megjelenésen túl […]

0011844_2.jpg ()

Az orvosi szakirodalom vajmi keveset közöl a női alsóneműk és az intim testtájak egészsége kapcsán. A témát tehát érdemes kicsit általános szemlélettel boncolgatni.

A hölgyek csökkenő méret sorrendjében viselhetnek ruhájuk alatt nagy méretű (bunda)bugyit, laza rövidnadrágszerűt, testhez simuló rövidnadrág jellegűt, hagyományos bikiniszerűt, tangát vagy épp semmit.
Az említett fazonú alsóneműk közt – a megjelenésen túl –  a hőtároló képességben, szellőzésben, a sportoláshoz való alkalmazkodásban, az altest különböző nyílásainak befedésében, a váladékozás helyhez kötésében is lehet különbség. Emellett természetesen a különféle darabok eltérő mértékben hangsúlyozzák a testtáj részeit is. Az, hogy épp egészséges-e az adott darab viselése, függ attól, hogy a ruhaneműt hordó milyen tevékenységet folytat – vagyis, hogy épp sportolni megy, esetleg egész nap egy helyben dolgozik.

  • Meteorológia
    Bár orvosilag nehezen megközelítő, hogy a szövetek lehűlésével miért fokozódhatnak a fertőzéses-gyulladásos állapotok, a hólyaghurut, a torokgyulladás, a fülgyulladás kapcsán ilyen összefüggés felismerhető. Ezért az első állásfoglalás, hogy az esztétika lehetőleg ne menjen a melegen tartás rovására. Vagyis: hideg időben igyekezz a megfelelő anyagból – pamutból, bamnuzsból – készült, megfelelő szabású bugyit megválasztani. Tehát akár a bundabugyi mellett is dönthetsz, ha szükséges. A derekad ne fázzon, de ha meleg az idő, figyelj oda arra, hogy intim testtájaid ne fülledjenek be.
  • Ne túl szorosat!
    A bőr sérülésmentessége igen fontos az egészség megtartásában. A szoros vagy éppen lazasága miatt kellemetlenül meggyűrődő anyagok kidörzsölhetik a bőrt, ezzel pedig kellemetlen érzéseket okozhatnak és megnyithatják az utat a kórokozóknak, melyek szaporodása révén pattanás, kisebb sebek is keletkezhetnek. Ebből adódik a második állásfoglalás: megfelelő méretű fehérnemű ajánlott!
  • Gombák és társaik
    Így eljutottunk a váladékok kérdéséhez. Akár szeretjük, akár nem, mindenütt vannak testnedveink, ezekben pedig mindig vannak mikroorganizmusok, melyek a nekik megfelelő helyen nem okoznak betegséget. Ha azonban a nyílások „lakói” máshova mennek vendégségbe, komolyabb kellemetlenségek jöhetnek. A végbélnyílás többféleképpen is veszélyeztetheti szomszédait – ráadásul itt normál esetben is élhetnek kis mennyiségben gombák, coli- és hozzá hasonló bélbaktériumok.
    Ezek a hüvelybe kerülve viszonylag gyakran okoznak gombás (darabos-viszkető) vagy bakterialis (sárga-habos-folyós) folyást, illetve akár tartósan is felboríthatják a hüvely egyensúlyát. Hisz a hüvely nem steril, hanem csak barátbaktériumok védelme alatt álló terület. Ha még előrébb jutnak ezek a kórokozók, a rövid női húgycsőbe, vagy rajta keresztül a húgyhólyagba, igen kellemetlen húgycsőgyulladást, hólyaghurutot okozhatnak. Hogy jön ez ide? A fanszőrzet és a szemérmet lapszerűen fedő alsónemű eltávolítja a testfelszíntől, kiszárítja, és kissé helyhez köti ezeket a váladékokat. Ezzel segít, hogy az elkószáló korokozók kisebb hordákat alkossanak. Mit csinál a tanga? Talán nem kell nagyon részleteznem. Képletesen fogalmazva hegedűvonóként zenét szolgáltat a vándorláshoz.
0011844_1.jpg ()

Ha nem akarsz folyást, dobd el a tangát?
Szerencsére ennél azért árnyaltabbnak tűnik a helyzet. Nem méltattam még a női nemi szerv véderejét. Attól, hogy jön a támadás, még nem kell elbuknia a várnak! Bár igen különbözőek a hölgyek kis- és nagyszeméremajkai, általában azért alkalmasak arra, hogy 1-2 rétegben „salátalevélhez” hasonlóan befedjék a hüvelybemenetet és a húgycsövet. És ezt a fedést a tanga is megtarthatja. Ennek megfelelően, – bár a kórokozók terjedésének esélye nagyobb ilyen esetben, mégis – a védővonal és a hüvely belső egyensúlya meg tudja védeni gazdáját.

Tisztálkodj okosan!
Fontos tényező a tisztántartás. A végbél körül pl. az aranyér, fokozottabb testméretek tehetik ezt nehezebbé. A kisajkak és a csikló tájékán a hajlatokban ülő smegma nevezetű krémszerű fehéres váladék a fő táptalaj. Ezek persze megfelelő figyelmes szappanos-vizes lemosással jól eltávolíthatók, de amikor ez nehézségekbe ütközik (kirándulások, nem megfelelő higiénés körülmények esetén), javasolnám a babapopsi-törlő használatát.

A biztos megoldás tehát?
A fenti elmélkedésből kitűnik, hogy a szellőzőképesség, nedvszívás, száradás fontos lehet. Ebből a szempontból a pamut fehérnemű kedvezőnek tűnik, de a műszálas és selyem alkalmibb viselése is megfelelő. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a sokat reklámozott betétek állandó viselése tapasztalataim szerint inkább fokozza, mint megelőzi a krónikus folyások kialakulását.

Valószínűleg a különböző lehetőségek harmóniában, körülményeket és igényeket figyelembe vevő alkalmazása lehetőséget ad az egészség megőrzésére. Általában elmondható, hogy a dolgok váltogatásával a szervezet esélyt kap, hogy az esetleg kicsit károsító hatásokból is felépülhessen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X