Főoldal > EGÉSZSÉG > Veszélyes önbarnítók?

Veszélyes önbarnítók?

barnulásnapozásönbarnító
0

Írta:

A bőrgyógyászok jó része valószínűleg egyetért azzal, hogy a bronzosító, napsütötte barna bőrt adó krémek messze jobb választásnak bizonyulnak a barnulni vágyók számára a hosszú és erős sugárzásban történő napozások helyett. A káros sugarak ugyanis minden barnító krémnél és más kozmetikumnál többet árthatnak a bőrnek! A helyzet azonban nem olyan egyszerű! Egy német kutatás eredményei […]

A bőrgyógyászok jó része valószínűleg egyetért azzal, hogy a bronzosító, napsütötte barna bőrt adó krémek messze jobb választásnak bizonyulnak a barnulni vágyók számára a hosszú és erős sugárzásban történő napozások helyett. A káros sugarak ugyanis minden barnító krémnél és más kozmetikumnál többet árthatnak a bőrnek! A helyzet azonban nem olyan egyszerű! Egy német kutatás eredményei szerint az a bőr, amelyet DHA tartalmú krémmel kezeltek (DHA = dihidroxiaceton), a nem bekent bőrhöz képest 180%-kal szabad gyököt termel, ha UV sugárzás éri.

Mik is ezek a szabadgyökök? Miért kell odafigyelni rájuk főként akkor, ha napozunk? Az UV fény, amint felszabadítja a szabad gyököket, a bőrt felépítő kollagént és elasztint is roncsolja, ezzel pedig hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez.

A legfontosabb az, hogy ne tedd ki bőrödet erős sugárzásnak, és főként akkor ne, ha előtte bekented magad önbarnítóval! Ha teheted, válassz olyan barnító krémet, amit fényvédő összetevőkkel is ellátnak! A szabad gyökök ellen pedig védekezz olyan kozmetikumokkal, melyek C- és E-vitamint, likopint, zöld teát vagy koenzim Q10-et tartalmaznak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X