Főoldal > EGÉSZSÉG > Modern betegségek?

Modern betegségek?

betegségekfényallergiaortorexiasick-building
0

Írta:

1. Sick building – a technika visszavág Az angol kifejezés, a Sick Building Syndrome (SBS) – vagyis a „beteg épület tünetegyüttes” – azt takarja, hogy az irodaépületekben való hosszas tartózkodás egészségügyi problémákat idézhet elő. Ennek jelei sokfélék lehetnek: nyálkahártya-irritáció, krónikus fáradtság, letargia, csökkent koncentrációs képesség, fejfájás, szédülés, bőrszárazság, kiütés, nehéz vagy asztmatikus légzés. Ezek mind […]

1. Sick building – a technika visszavág

Az angol kifejezés, a Sick Building Syndrome (SBS) – vagyis a „beteg épület tünetegyüttes” – azt takarja, hogy az irodaépületekben való hosszas tartózkodás egészségügyi problémákat idézhet elő. Ennek jelei sokfélék lehetnek: nyálkahártya-irritáció, krónikus fáradtság, letargia, csökkent koncentrációs képesség, fejfájás, szédülés, bőrszárazság, kiütés, nehéz vagy asztmatikus légzés. Ezek mind megszűnnek vagy enyhülnek pár órával a munkahely elhagyása után. Az SBS főként azokban az épületekben jelenik meg, amelyek nem szellőznek jól, nem lehet kinyitni az ablakai egy részét, vagy légmentesen záródnak a nyílászárói, és nem szellőztetnek eleget. A klimatizálás és a szigetelés is hozzájárul az áporodott levegő kialakulásához. Az irodai gépeken megbúvó porszemcséket a hűtőventilátoraik folyton felkavarják a pormolekulákhoz tapadó allergénekkel együtt (ami lehet például az épületben használt rovar- és rágcsálóirtó szer). A gépesítésen kívül betegséget okozhat még a régi szövetbútorokban vagy padlószőnyegeken összegyűlt por, valamint a vadonatúj szőnyegekből, bútorokból, festékrétegből kiváló szennyező anyagok is.
Mit tehetsz ellene?
Amerikai kutatók már kidolgoztak javaslatokat épülettervezési és -gépészeti, valamint üzemeltetési és megelőzési szempontból az SBS kivédésére, sőt a tengerentúlon a munkavállaló kihívhatja a környezetvédelmi hatóság vagy a foglalkozás-egészségügyi hivatal munkatársait, akik ingyenesen elvégzik a helyszínen a környezet vizsgálatát. Mi ettől még messze járunk, de addig is tehetünk az SBS ellen. Szellőztessünk sokat, portalanítsuk le naponta az asztalon lévő gépeinket. Ha több kolléga is tapasztalja magán a fenti tüneteket, mindenképpen jelezzük főnökünknek a problémát, hátha el tudjuk érni, hogy kicseréljék a padlószőnyeget.

0014212_1.jpg ()

COPD – ha elfogy a levegő

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagyis az idült légzési nehézség a dohányosoknál, illetve a korábban huzamosabb ideig cigarettázóknál fordul elő az esetek kilencven százalékában. A többi érintettnél a passzív dohányzás, a fokozottan szennyezett levegőjű munkahely, a vegyi anyagok rendszeres használata és a környezetszennyezés idézheti elő ezt a betegséget. Tünetei: a légutak beszűkülése, a nyálkahártya gyulladása, a tüdő szövetének ritkulása, ezáltal teljesítményének romlása. A társadalombiztosítás által támogatott, ingyenes szűrővizsgálattal (mindössze egy készülékbe kell belefújni) kiszűrhető lenne a betegség, és még időben el lehetne kezdeni a gyógykezelést. Csakhogy a legtöbb érintett nem is hallott erről a kórról, amely már öt évvel ezelőtt is az ötödik vezető halálok volt Magyarországon. A COPD kialakulásának pontos mechanizmusát még nem ismerik az orvosok, de azt tudják, hogy genetikai és környezeti kölcsönhatások következtében alakul ki. Az első tünet az ébredés utáni krónikus köhögés, váladékképződés. Idővel fokozódó légszomj alakul ki, először csak fizikai terhelés hatására, később már attól függetlenül is. Végül a tüdő nem tudja kellőképpen ellátni a szervezetet oxigénnel, állandósul a nehézlégzés, a köhögés.
Mit tehetsz ellene?
A terápia a betegség súlyosságától függően állhat hörgőtágító hatású gyógyszerek szedéséből, valamint gyulladáscsökkentők rendszeres belélegzéséből. A megelőzés, valamint a szűrés döntő jelentőségű.

3. Ortorexia – a túlzásba vitt egészségvédelem

Az egészségtelen táplálkozásról, valamint a környezetszennyezés növénytermesztésre és állattenyésztésre gyakorolt hatásáról szóló hírek terjedésével egyidejűleg ütötte fel a fejét egy új betegség, az ortorexia. A biomániás ember száműz minden mesterséges és tartósított anyagot az étrendjéből, kizárólag biotermékeket fogyaszt, és a szervezetbe bevitt vitaminmennyiséget számolgatja. Mivel hatalmas lelkiismeret-furdalást okozna számára, ha megenne egy szelet csokit vagy pizzát, sokszor elszigetelődik, kirekesztődik a társasági életből. Ez a 2001 óta ismert táplálkozási zavar nálunk leggyakrabban a magas jövedelemmel rendelkező, képzett fiatal nők körében fordul elő. A jelenség Spanyolországban, Olaszországban és az USA-ban jóval elterjedtebb, mivel ott olcsóbbak a bioélelmiszerek. A betegség fizikai tünetei hasonlóak az anorexiáéhoz: kóros soványság, mániákus étkezési szokások.
Mit tehetsz ellene?
Az persze még nem baj, ha odafigyelünk az egészségünkre, de ha folyton azzal foglalkozunk, hogy amit eszünk, nem ártalmas-e, és kizárólag biogazdálkodásban termelt és előállított élelmiszert vagyunk hajlandóak fogyasztani, megszállottá válhatunk. Ilyenkor a környezet, a barátok, a család tehetnek a legtöbbet azért, hogy szembesítsenek a valósággal. Súlyos esetben – például ha már halálfélelemmel jár, amikor kiderül, hogy az elfogyasztott étel nem biotermék – a pszichoterápia segíthet.

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X