Főoldal > EGÉSZSÉG > Töredezett, foltos? Útmutató körömbajokhoz

Töredezett, foltos? Útmutató körömbajokhoz

betegségekegészségköröm
0

Írta:

Fehér foltok A fehér foltocskák általában a körömágy sérüléseire vezethetők vissza, de a foltok utalhatnak vitamin- vagy kalciumhiányra is. A foltok egy idő után általában lenőnek, és helyét átveszi az egészséges felületű köröm.Tippünk:Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy sok vitaminhoz jusson a szervezeted. Emellett a napi menüdben szerepeljen minél több tejtermék, hogy kalciumból is meglegyen a megfelelő mennyiség! Mély vízszintes […]

Fehér foltok

A fehér foltocskák általában a körömágy sérüléseire vezethetők vissza, de a foltok utalhatnak vitamin- vagy kalciumhiányra is. A foltok egy idő után általában lenőnek, és helyét átveszi az egészséges felületű köröm.
Tippünk:
Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy sok vitaminhoz jusson a szervezeted. Emellett a napi menüdben szerepeljen minél több tejtermék, hogy kalciumból is meglegyen a megfelelő mennyiség!

Mély vízszintes barázdák

Ezek az elváltozások is általában sérülések nyomán keletkeznek, de a szervezet bizonyos betegségei – mint pl. a gyomor- és bélbántalmak, a magas lázzal járó influenza vagy a kanyaró – is hagyhatnak ilyen nyomokat a köröm felületén. Ha a gyógyulást követően sem nő ép egészséges felületű köröm, akkor további egészségügyi problémák lehetnek a szervezetben.
Tippünk: Ha a tünetek nem múlnak el, fordulj szakorvoshoz.  

0023540_1.jpg ()

Hosszanti irányú barázdák

A köröm ilyen irányú elváltozásainak okai alig ismertek - az ideiglenes folyadékhiány  vagy valamilyen, a szervezetben lévő gyulladás is okozhatja az elváltozást. A hosszanti irányú barázdák a legtöbb embernél a kor változásával lassan alakulnak ki.
Tippünk: Fogyassz sok folyadékot, lehetőleg cukormentes gyümölcslevet, ásványvizet, gyógyteákatHa a barázdák nem múlnak el, fordulj szakorvoshoz.

Mély hosszanti betöredezés

A köröm mély, hosszanti irányú betöredezése általában a köröm vérellátottságának hiányára vezethető vissza, de az ízületi gyulladásnak is lehet egyfajta kísérő tünete.
Tippünk:
Ha ilyen betöredezés van a körmeiden, rendszeresen használj kézápoló krémeket, súlyosabb esetben fordulj szakorvoshoz.

Vékony, letöredezett köröm

Akkor töredezik le a köröm, ha a kéznek csökken a zsírtartalma pl. állandó kézmosás, agresszív tisztítószerek vagy erős acetontartalmú körömlakk-lemosók gyakori használatakor. Vas- és vitaminhiány, vérszegénység is okozhat töredezett körmöket.
Tippünk: Fogyassz sok vitamin- és ásványianyagban gazdag zöldséget, gyümölcsöt (savanyú káposzta, cékla, narancs, mandarin). és menj el vérvételre.

Hogyan táplálkozz az egészséges körmökért?
A szép és ápolt körmökért az A-vitamin, a biotin, a kalcium és a vas felelősek. Ezek a vitaminok és nyomelemek jótékony hatással vannak nemcsak a körmök állapotára, hanem a hajra, a bőrre és a csontokra is.
– A zöld, sárga, narancssárga és a piros színű zöldségfélék (pl. sárgarépa, sütőtök) rengeteg béta karotint tartalmaznak.
– A szója, spenót, spárga, diófélékben nagy mennyiségben található biotin (H-vitamin).
– A tej- és tejtermékekben sok kalcium található.
– A húsféléknek, lencsének és a spenótnak jelentős a vastartalma.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X