Főoldal > DIÉTA > A betegségek megelőzhetők – Kezdd a citrusokkal!

A betegségek megelőzhetők – Kezdd a citrusokkal!

betegségekcitrusfélékfertőzésekinfluenza
0

Írta: and

Miért fogyassz citrusféléket? A citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit) egyik legfontosabb hatóanyaga a vízben oldódó vitaminok közé tartozó C-vitamin, amelyből egy egészséges felnőtt embernek legalább 90-200 mg körül javasolt naponta fogyasztani – a felesleg a vizelettel távozik. Két nagyobb citrom, egy közepes grapefruit, három-négy nagyobb mandarin vagy két narancs már fedezheti akár egész napi C-vitamin szükségleted […]

Miért fogyassz citrusféléket?

A citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit) egyik legfontosabb hatóanyaga a vízben oldódó vitaminok közé tartozó C-vitamin, amelyből egy egészséges felnőtt embernek legalább 90-200 mg körül javasolt naponta fogyasztani – a felesleg a vizelettel távozik. Két nagyobb citrom, egy közepes grapefruit, három-négy nagyobb mandarin vagy két narancs már fedezheti akár egész napi C-vitamin szükségleted is! 

  • A citrusfélékben lévő C-vitamin felelős a fogíny és az erek egészségéért, de nélkülözhetetlen bizonyos hormonok szintéziséhez is.
  • A C-vitamin a gyümölcsökben lévő más savas vegyületekkel együtt elősegíti a vasfelszívódást a bélrendszerből.
  • A citrusfélék színét is adó flavonoid vegyületek a C-vitaminnal együtt erősítik az érfalakat – nem mellékesen gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, antivirális, antioxidáns hatásuk is van. Hiányukban a sebek rosszabbul gyógyulnak, könnyen alakulnak ki véraláfutások.
  • A C-vitamin kollagénképződést elősegítő hatása hasznos lehet a bőr szépségének, rugalmasságának megőrzésében, a csontképzésben és törések gyógyulásában is.
  • A C-vitamin támogathatja a fokozott zsírfelhasználást mozgás közben.
  • Kutatásokból kiderült, hogy a  citrusfélék rendszeres fogyasztása elősegítheti a fogyást is.   
  • A citrusfélékben lévő pektin segít mérsékelni a vér koleszterinszintjét, a béta-karotin A-vitaminhoz juttatja a szervezetet, a gyümölcsökben lévő rostok fokozzák a bélmozgást.
  • A citrusféléknek étvágyfokozó hatása is van, ami a soványabb emberek számára lehet előnyös. 
  • A citrusfélék aromaanyagairól úgy tartják, hogy frissítik az elmét.

 

0023678_1.jpg ()

A felsorolt hatások miatt a citrusfélék hatásosak elhízás, csontritkulás, rákos megbetegedések ellen, noha hatásuk pozitív és negatív oldala is sokkal összetettebb ennél. Érdemes napi menüdbe beépítened őket, mert fogyasztásuk egészséges emberek számára kizárólag előnyökkel járhat.

 

Citrusfélék a fertőzések megelőzésében

A fertőzések elkerülhetetlen részei életünknek, kivédésük természetes úton nem mindig lehetséges. A fertőzéseket elősegítő okok közé tartozik a hiányos, egészségtelen táplálkozás, a fizikailag inaktív életmód, a stresszes élet is – ezeken kell tehát kis változtatni elsősorban odafigyeléssel, relaxációs módszerekkel, életmódváltással. Szükség esetén ezzel egyidejűleg orvos segítségével kell megkeresni és lehetőleg megszüntetni a kiújuló fertőzések okát. Fontos azonban az is, hogy ne ess túlzásokba! Míg a közepes intenzitású testi aktivitás fokozhatja az immunrendszer működését és csökkentheti a felső-légúti megbetegedések kockázatát, a túl sok mozgás már ellentétes hatással van szervezetre. Figyelj arra is, hogy a kilószámra fogyasztott citrusfélék megterhelhetik az emésztőrendszeredet. Ami biztos: a jó vitaminellátottság is nagyon fontos az egészség megőrzéséhez. A C-vitamin – a kutatások szerint – lerövidítheti a nátha időtartalmát, és enyhítheti a légúti fertőzések tüneteit. Az aszkorbinsav – ha cinkkel kombinálod – várhatóan gyorsíthatja a fertőzések leküzdését. A citrusfélék nagy előnye, hogy számos antivirális összetevőjük van – szemben a mesterséges étrend-kiegészítőkkel. Ne feledd: a szükségleten felüli mennyiség valószínűleg nem előzi meg a megbetegedéseket!

A citrusfélék veszélyei

Ha gyógyszereket szedsz, akkor a citrusfélék fogyasztása előtt érdemes orvossal konzultálni, mert egyes fajták olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek – így túl is adagolhatsz bizonyos készítményeket. Ha a citrusfélék panaszokat okoznak, kerüld fogyasztásukat. 

Következő cikkünkben lévő mintaétrendünk ötleteket ad majd ahhoz, hogyan használd ki a citrusfélék kedvező tulajdonságait.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X