Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 ok, amiért érdemes citrusokat fogyasztani

8 ok, amiért érdemes citrusokat fogyasztani

antioxidánsC-vitamincitrusfélék
0

Írta:

Télen sajnos sokkal kevesebb gyümölcshöz jut a szervezetünk, de aggodalomra semmi ok, hiszen a citrusok jótékony hatásait a hideg évszakban is élvezhetjük.

A narancs, a mandarin, a citrom, a lime, a grapefruit és a pomelo kiváló antioxidáns-, vitamin-, ásványi anyag- és rostforrás. Értékes tápanyagai számos súlyos betegség ellen nyújtanak számunkra hatékony védelmet, mint a szív- és érrendszeri betegségek, vagy akár a rák. Az alábbi nyomós okok miatt érdemes mindennap fogyasztani belőlük.

Erősítik az immunrendszert

A citrusok leginkább immunerősítő hatásukról ismertek, nem véletlenül. Igazi C-vitamin bombaként védenek minket a szabadgyökök károsító hatásaival szemben. A közhiedelemmel ellentétben, a C-vitamin fogyasztása nem tartja távol a megfázást és a különböző vírusos megbetegedéseket, ám a kutatások eredményei szerint hatékonyan lerövidítik a lábadozás idejét és ellenállóbbá teszik a szervezetet, amely ezáltal kevésbé lesz fogékony a különböző vírusokra. Azaz az influenzaszezont nem kerülhetjük el garantáltan, bármennyi C-vitamint is fogyasztunk, azonban jelentősen kevesebbet betegeskedhetünk.

Segítik a fogyókúra sikerét

Egy darab narancsban vagy grapefruitban 4 g rost rejlik, ezáltal stabilizálják a vércukorszintet és sokáig teltségérzetet biztosítanak. E hatás érdekében érdemes fehérje- vagy zsírdús étellel párosítani a citrusokat, mint a görög joghurt vagy a tojás. Viszont kizárólag a teljes gyümölcsöt célszerű ezen okból fogyasztani, hiszen a népszerű narancsléből pont az értékes rost hiányzik.

Hozzájárulnak a hidratációhoz

Mivel a citrusok többségének körülbelül 80-90%-a víz, fogyasztásukkal jelentősen növelhetjük napi vízbevitelünket, akkor is, ha a rosttartalom érdekében nem léként, hanem gyümölcsként fogyasztjuk őket.

Kiváló ránctalanítók

A C-vitamin szérumok veszik fel a legjobban a harcot az öregedés látható jeleivel szemben, de a vitamin szájon át történő fogyasztásával is igen látványos eredményeket érhetünk el. Azon nők ugyanis, akik C-vitaminban gazdag étrendet követnek, sokkal kevésbé ráncosak, derült ki a kutatások során. A C-vitamin segíti a szervezet kollagén termelődését, ezáltal bőrünk rugalmasabbá és simábbá válik.

Támogatják az agy egészségét

Magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően támogatják az agy egészségét, és csökkentik a neurodegeneratív betegségek, mint a Parkinson és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Egy kutatás szerint azon időseknél, akik napi rendszerességgel fogyasztottak citrusokat, sokkal ritkábban jelentkezett demencia. Flavonoidjai ugyanis mérsékelik a sejtpusztulást.

Raw Homemade Citrus Salad with Grapefruit and Oranges

Védik a szív- és érrendszer egészségét

A kutatások tanulságai szerint, azon koszorúér műtéten átesett résztvevőknek, akik naponta legalább egy darab grapefruitot ettek, jelentősen csökkent a koleszterin- és a trigliceridszintjük. Oldható rostjai és flavonoidjai által ugyanis gondokosik a szív- és érrendszer egészségéről. A citrusok több mint 100 fitokemikáliát tartalmaznak, amely által védenek a szív egészségét károsító gyulladástól, míg magas rosttartalmuk az LDL-koleszterin szintjét csökkentik. Emellett folsavban is bővelkednek, amely szintén szívvédő hatású. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a grapefruit kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, főként vérnyomás- és koleszterinszint csökkentőkkel, illetve antidepresszánsokkal, így fogyasztásáról mindenképp konzultálni kell kezelőorvosunkkal.

Rákellenes hatásúak

Rákellenes hatásukat is kimutatták a kutatások során, különösen a bélrendszerrel összefüggő fajtái, mint a gyomor-, a nyelőcső-, a száj- és a vastagbélrák ellen vethetők be nagyobb sikerrel, mint a többi gyümölcs. Ezt az igen értékes tulajdonságot magas C-vitamin, karotinoid és flavonoid tartalmuknak köszönhetik.

Segítik a vas felszívódását

A citrusok igazi C-vitamin bombák: egy grapefruitban 77 mg, egy narancsban 68 mg, míg egy citromban 18 mg található. A C-vitamin pedig kiválóan segíti a vas felszívódását. Ennek a tulajdonságának leginkább vegánként vagy vegetáriánusként örülhetünk, ugyanis a szervezet növényi táplálékokból sokkal kevésbé jól tudja felvenni a vasat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X