Főoldal > EGÉSZSÉG > Izzadás, rémálmok, nyugtalanság – okok, amiért nem tudsz elaludni

Izzadás, rémálmok, nyugtalanság – okok, amiért nem tudsz elaludni

álmatlanságalvásalvászavar
0

Írta:

Gyakran a késői vacsora vagy a szomszédból átszűrődő zajok okolhatók a nyugtalan alvásért, de megesik, hogy olyan tünetek állnak a háttérben, amelyek szervi problémákra vezethetőek vissza. Íme az álomba szenderedés legnagyobb ellenségei: 1. NyugtalanságGondolataid folyton a napi események vagy a megoldásra váró feladatok körül keringenek? A kiutat az jelentheti, ha tudatosan megálljt parancsolsz a negatív […]

Gyakran a késői vacsora vagy a szomszédból átszűrődő zajok okolhatók a nyugtalan alvásért, de megesik, hogy olyan tünetek állnak a háttérben, amelyek szervi problémákra vezethetőek vissza. Íme az álomba szenderedés legnagyobb ellenségei:

1. Nyugtalanság
Gondolataid folyton a napi események vagy a megoldásra váró feladatok körül keringenek? A kiutat az jelentheti, ha tudatosan megálljt parancsolsz a negatív gondolatoknak. Akármilyen nehéz napon is vagy túl, gondolj arra, hogy megérdemled a pihenést, és idézz fel elalvás előtt olyan élményeket, melyekre szívesen gondolsz vissza. Ha ez sem segít, jobb, ha nem erőlteted az alvást, inkább próbáld elterelni a gondolataidat. Hallgass egy kis zenét, vagy olvass néhány oldalt. El kell lazulnod ahhoz, hogy álomba tudj merülni.  Alváskutatók szerint még a legjobb alvók is legalább huszonnyolcszor felébrednek éjszakánként, de mivel ezek az ébrenlétek csak néhány másodpercig tartanak, nem emlékeznek rájuk.

0014958_1.jpg ()

Rémálmok
Rendszeresen rossz álmokból riadsz fel, ezután hosszú ideig nem tudsz elaludni? Tanulmányozd az általad szedett gyógyszerek tájékoztatóit, mert bizonyos fogyasztókapszulák, bétablokkolók mellékhatásaként jelentkezhetnek rémálmok. Az alkoholos italok is előidézhetik a hirtelen felriadásokat, mert gátolják a mélyalvást. Természetesen a stressz és a feszültség is okolható a nyugtalan alvásért. Ebben az esetben nem szabad elfelejteni, hogy a rémálom egyfajta önterápia, amelynek segítségével az életünket megkeserítő dolgokat próbáljuk meg feldolgozni.

Nyugtalan lábak
Ha éjszakánként olyan érzésed van, mintha hangyák ezrei nyüzsögnének a lábaidban, akkor úgynevezett restless legs (nyugtalan lábak) szindrómában (RLS) szenvedsz. Jellemző tünete az alsó végtag mozgatására irányuló ellenállhatatlan kényszer, ami gyakran társul kellemetlen, olykor kifejezetten fájdalmas érzéssel. A lakosság 3-5 százaléka, főként nők szenvednek ebben a neurológiai betegségben, amely a dopamin hiányára vezethető vissza. A koffein, a nikotin és az alkohol rontja az RLS-ben szenvedők állapotát. A tünetek jelentkezésekor mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, és ha a probléma súlyos, a Parkinson-kór elleni alacsony dózisú készítmények nyújthatnak megoldást, persze szigorúan orvosi felügyelet mellett.

Arról, hogy alvásodnak milyen ellenségei lehetnek még a fentieken kívül, a Wellness magazin októberi számában olvashatsz…

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X