Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő tények a szexről

Megdöbbentő tények a szexről

felvilágosításszexszexuális úton terjedő betegségek
0

Írta:

A magyar fiatalok elégedetlenek a jelenlegi szexuális felvilágosítással, derült ki egy kérdőíves felméréséből, melyet 1500 magyar fiatal (15 – 22 éves) töltött ki. Sokan szeretnék, ha a felvilágosítás többről szólna, mint egy biológia óra, örülnének, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosítás keretében. Ugyanakkor a jelenleg átadott információ sem elegendő, […]

A magyar fiatalok elégedetlenek a jelenlegi szexuális felvilágosítással, derült ki egy kérdőíves felméréséből, melyet 1500 magyar fiatal (15 – 22 éves) töltött ki. Sokan szeretnék, ha a felvilágosítás többről szólna, mint egy biológia óra, örülnének, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosítás keretében. Ugyanakkor a jelenleg átadott információ sem elegendő, hiszen a válaszadók csupán 52%-a ismerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségeket.

A válaszadók 84%-a részesült valamilyen felvilágosításban, ami viszonylag nagy szám, bár ez még mindig azt jelenti, hogy sokan teljesen kimaradtak a szexuális éltre való felkészítésből. Az oktatásban részesültek 64%-a úgy gondolja, hogy nem kaptak elegendő információt. Így nem meglepő az eredmény, mely szerint az összes válaszadónak csak 52%-a ismerte a leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegségeket (SZTB) a HIV-en és a Syphilisen kívül. A magyar fiatalok törődnek a szexuális egészségükkel. 94%-uk úgy gondolja, hogy az SZTB-ket, az AIDS-et és a nem kívánt terhességeket nemzeti szinten is prioritásként kellene kezelni; 99%-uk vélte fontosnak a biztonságos szexet.

0015844_1.jpg ()

„A szexuális felvilágosítás világszerte elismerten a leghatásosabb módja annak, hogy a fiatalok felelős és boldog szexuális életet éljenek. A szexuális oktatás tartalma és módszertana viszont már sok vitának adott alapot.”- mondta, Krassovics Miklós, az egyik legnagyobb óvszergyártó cég márka managere.
„Számos kutatást készítettünk a szexuális magatartásról és viselkedésről, de az eredmények mindig rámutattak, hogy a felvilágosítás a legfontosabb kulcs ahhoz, hogy az emberek a tudásuk alapján döntsenek szexuális egészségükről. Ezeket a kutatásokat mindig bemutattuk az egészségügyi területen dolgozó szakembereknek is.”

Csordás Ágnes a Magyar Védőnők egyesületének elnöke kiemelte: az általános- és a középiskolákban az iskola-egészségügyi ellátás szakembereihez (védőnő-iskolaorvos) is fordulhatnak kérdéseikkel a fiatalok. „Egyre több iskola ad teret az osztályfőnöki, vagy egészségtan órák keretében a családi élet, a párkapcsolat és a szexualitás téma megbeszélésére.” – mondta Csordás Ágnes.
„Tudományos kutatások is bizonyították, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szexualitás épp úgy hozzájárul az egészség megtartásához, mint a táplálkozás, vagy a testmozgás. Ezért tartjuk – mi védőnők is – fontosnak, hogy helyes ismeretekkel rendelkezzenek a fiatalok e kényesnek mondott terülten, tanuljanak meg beszélni is erről a témáról.”

A felvilágosításban részesültek 53%-a szeretné, ha több témát érintenének az iskolában, például az érzelmek, kapcsolatok, nemi szerepek és döntések hatásait, derült ki a kérdőívekben adott válaszokból. Miután a szülőket tartjuk elsődlegesen felelősnek a szexuális egészséggel kapcsolatos információk átadásáért, érdekes, hogy sok válaszadó számára az elsődleges információforrás a barátok voltak.

Forrás: Cikkünk a Durex Network Sajtóközleménye alapján készült.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X