Főoldal > EGÉSZSÉG > A depresszió – ahogy a kineziológus szakértő látja

A depresszió – ahogy a kineziológus szakértő látja

depressziókineziológus
0

Írta: and

A depresszió belső és külső okai Az úgynevezett biológiai vagy endogén depressziónak jellegzetes biológiai tünetei vannak: pl: hajnali ébredés, délelőtt rosszabb hangulat, étvágytalanság, örömképesség teljes elvesztése. Ez a típusú depresszió általában külső okok nélkül alakul ki és, a test kémiai folyamataiba beavatkozó antidepresszánsokkal kezelhető. A depressziónak azonban külső okai is lehetnek, pl: az elmúlt hónapokban […]

A depresszió belső és külső okai

Az úgynevezett biológiai vagy endogén depressziónak jellegzetes biológiai tünetei vannak: pl: hajnali ébredés, délelőtt rosszabb hangulat, étvágytalanság, örömképesség teljes elvesztése. Ez a típusú depresszió általában külső okok nélkül alakul ki és, a test kémiai folyamataiba beavatkozó antidepresszánsokkal kezelhető. A depressziónak azonban külső okai is lehetnek, pl: az elmúlt hónapokban kirúgtak a munkahelyedről, elhagyott a szerelmed, meghalt egy családtagod vagy csődbe ment a vállalkozásod. Ilyenkor teljesen természetes az, hogy lehangolt vagy. Ne feledd: attól, hogy ezt az állapotot depressziónak nevezed, nem oldódnak meg a problémáid. Ha ilyenkor rábízod magad a gyógyszerekre, kiadod az irányítást a kezedből, magadat is megfosztod attól, hogy megváltoztasd az életed.

Fogadd el a kudarcot!

Egyesek szerint a depresszió valójában az életeseményekre, nehézségekre adott érzelmi válasz. Állatkísérletekben is bizonyították, hogy ha az állat a folyamatos negatív hatások (pl. áramütés) elől nem tud menekülni, előbb-utóbb feladja, apátiába süllyed. Mi, emberek is így szoktunk viselkedni. Ha túl nagy a terhelés, túl sok a negatív élmény, egy ponton feladjuk, mert már hiábavalónak érezzük a küzdelmet. Ha a kitűzött célok meghaladják az erődet és ismételt próbálkozásokkal sem éred el a célodat, reményvesztett leszel, összeomlasz és depressziós leszel. Ne feledd: a depresszió ilyenkor a visszavonulás, a kapcsolatok és az életszemlélet újragondolásának lehetőségét jelenti! Az igazi javulás akkor következik be, ha sikerül feldolgoznod a veszteségeidet, felismered, hogy irreálisak voltak a céljaid, az önmagaddal támasztott követelések. Ha megérted: túl sokat vállaltál, erődön felül próbálkoztál és hogy nem vereség az, ha elfogadod saját korlátaidat.

0017681_1.jpg ()

A gyermekkori csalódásoktól a depresszióig

Az emberek nem egyformán reagálnak a negatív élethelyzetekre. Akit már kora gyerekkorától sokszor ért csalódás, aki gyakran élte át a kiszolgáltatottság és tehetetlenség érzését, az később hajlamosabb lesz arra, hogy idő előtt feladja a küzdelmet és depresszióba meneküljön. Az ilyen típusú emberek hajlamosak mindenből negatív következtetést levonni – ezt nevezzük pesszimizmusnak. Ha sikerül feldolgoznod a gyerekkori traumákat, megváltoztatnod ezeket a gondolatmintákat, és pozitívabb lesz az életszemléleted, akkor ez sokat segít abban, hogy elmúljon a depressziód.

A kineziológus tanácsai depresszió ellen

Koncentrálj arra, amiben jó vagy, ami sikeres az életedben! Persze van úgy, hogy sokáig hullámvölgyben van az életed és úgy érzed: „összejöttek” a dolgok. De ilyenkor is a megoldásokat keresd, ne a kifogásokat.

  • Sokat segíthetsz magadon azzal, ha többet foglalkozol azokkal a dolgokkal, amelyeket szeretsz csinálni (pl: lehet ez valamilyen hobbi, sport, egyéb szabadidős tevékenység).
  • Járj többet társaságba, és nevess – ez utóbbit akár egy jó vígjáték megnézésével is elérheted.
  • Ne támassz magaddal szemben túl nagy elvárásokat: lassulj le, tanulj meg lazítani. Mozogj rendszeresen, tartózkodj sokat a szabad levegőn.
  • Próbálj meg egészségesen élni: táplálkozz helyesen, mérsékletesen. A depresszióra jó hatással vannak a B vitaminok, a C-vitamin, a vas, szelén, magnézium és az omega-3 zsírsavak.
  • Tedd barátságossá a lakásodat, környezetedet,  vedd magad körül meleg színekkel. Ha kell, dobáld ki a lehangoló, régi tárgyaidat! Esténként kapcsold föl a lámpákat, gyújts gyertyákat.
  • Párologtass illóolajokat: a narancs, a fahéj és a fűszeres illatok oldják a stresszt, megnyugtatnak.
  • Kortyolgass citromfű vagy orbáncfű teát, ezek nyugtatnak és a kedélyállapotodnak is jót tesznek

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X