Főoldal > EGÉSZSÉG > Csuklás, gyomorkorgás, szellentés – Figyelj szervezeted hangjaira!

Csuklás, gyomorkorgás, szellentés – Figyelj szervezeted hangjaira!

büfögéscsuklásgyomorkorgásszellentés
0

Írta:

Böfögés Mi történik a szervezetedben?A szervezetből távoznak az emésztőrendszerben képződő gázok.   Meddig egészséges?A böfögés normális reflex, étkezés után fordul elő leggyakrabban, amikor a gyomor tágulása miatt az alsó nyelőcső-záróizma elernyed. Mivel minden nyeléssel 2-5 ml levegőt is „elfogyasztasz”, ezért ha kapkodva eszel, nagyobb eséllyel gyötör majd a kellemetlen hanghatás. De ez még nem kóros, csupán annyit jelez, […]

Böfögés

Mi történik a szervezetedben?
A szervezetből távoznak az emésztőrendszerben képződő gázok.   
Meddig egészséges?
A böfögés normális reflex, étkezés után fordul elő leggyakrabban, amikor a gyomor tágulása miatt az alsó nyelőcső-záróizma elernyed. Mivel minden nyeléssel 2-5 ml levegőt is „elfogyasztasz”, ezért ha kapkodva eszel, nagyobb eséllyel gyötör majd a kellemetlen hanghatás. De ez még nem kóros, csupán annyit jelez, hogy megerőltetted a gyomrodat.
Mire gyanakodhatsz?
Ha a böfögés nagyon gyakori és más, kellemetlen panaszok is kísérik (pl. gyomorgörcsök, vagy puffadás), érdemes orvoshoz fordulnod. 
Mit tehetsz ellene?
A legjobb megoldás a megelőzés: ne fogyassz szénsavas, magas koffeintartalmú és alkoholos italokat. A nehezen emészthető ételeket (fűszeres, vörös húsból készült fogások) pedig rágd meg jó alaposan!

0017807_1.jpg ()

Csuklás

Mi történik a szervezetben?
Ilyenkor a tüdőbe hirtelen beáramló levegőtől a gégefedő lezárul, a rekeszizom önkéntelenül összerándul, a hangszalagok közötti nyílás pedig gyorsan és hangosan összezáródik. Ennek köszönhetjük a sokszor viccesnek tűnő hanghatást.
Meddig egészséges?
A percenként ötször-hatszor keletkező csuklás spontán is előfordulhat, de leginkább akkor veszélyeztet, ha a levegő nem a szokásos módon kerül a tüdődbe (pl. megijedsz valamitől, túl gyorsan eszel,és közben beszélsz). A jelenség többnyire teljesen ártalmatlan és rövid időn belül magától megszűnik.
Mire gyanakodhatsz?
Ha órákig, vagy napokig csuklasz, fordulj orvoshoz. Az esetek többségében a csuklást kiváltó idegek (bolygóideg, nyelv-garat ideg) folyamatos ingerlése áll a háttérben, de okozhatja vitaminhiány, vagy vesebetegség is.
Mit tehetsz ellene?
A csuklás megszüntetésére irányuló népi gyógymódok kínálata széles: a citromos víz ivásától kezdve, az ijesztgetésen keresztül, a levegő visszatartásáig bármit kipróbálhatsz. De jó, ha tudod, hogy a csuklás akkor is elmúlik, ha türelmesen kivárod a végét.

Gyomorkorgás

Mi történik a szervezetben?
A gyomornedvek és a levegő keveredése okozza a korgást. Ez az emésztés utolsó szakasza, étkezés után 2-4 órával hallható leginkább.
Meddig egészséges?
A gyomorkorgás az éhség jele, ezért kifejezetten egészséges tünetnek könyvelheted el, ha megkordul a hasad. Az emésztésnek mindegyik folyamata hanggal jár, csak ezek ritkán hallhatóak, mert a még emésztőfélben lévő táplálék „hangszigetel”. Ám az üres gyomorban már nincs, ami felfogná a zajokat.
Mire gyanakodhatsz?
A legváratlanabb szituációkban felbukkanó gyomorkorgás szinte mindig ártalmatlan, komolyabb egészségügyi problémára csak akkor gyanakodj, ha más emésztési rendellenesség is kíséri (pl: puffadás, hasmenés, hányás stb.).
Mit tehetsz ellene?
Egyél valamit, mert már néhány falattal is csökkentheted a belekből jövő furcsa zajokat.

Szellentés

Mi történik a szervezetben?
A böfögéshez hasonlóan ilyenkor az emésztőrendszerben lévő felesleges gázok távoznak. Az evés során lenyelt levegő és az emésztetlen szénhidrátok bakteriális erjedése okozza ezt a kellemetlen jelenséget.
Meddig egészséges?
Az egészséges emésztés következményeként, az elfogyasztott táplálék fajtájától függően, naponta 10-25 alkalommal szabadulunk meg ilyen formában a bélrendszer gázaitól.
Mire gyanakodhatsz?
Ha a szelek nemcsak bizonyos ételek után kínoznak, hanem jóval gyakrabban, esetleg puffadással, hasfájással, vagy emésztési nehézségekkel is járnak, akkor előfordulhat, hogy laktázhiány, reflux-  vagy fekélybetegség, esetleg ételallergia áll a háttérben.
Mit tehetsz?
Figyelj oda a táplálkozásodra és kerüld a gázosodásra hajlamosító ételek fogyasztását (pl: hüvelyesek, brokkoli, káposzta). Használhatsz különféle gázlekötőlet, vagy olyan készítményeket, melyek elősegítik a gyomor- és a bélrendszer mozgását.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X