Főoldal > DIÉTA > Ez történik a testeddel, amikor éhes vagy

Ez történik a testeddel, amikor éhes vagy

éheséhségenergiaétkezésgyomorgyomorkorgástáplálkozástest
0

Írta:

Talán egyre több ember számára teljesen világos, hogy nem attól fog lefogyni, ha éhezteti magát. Sőt, nem is ajánlatos megvárni, amíg ez a mardosó érzés elhatalmasodik rajtad. De hogy mégis mi történik veled, a testeddel, amikor is ráeszmélsz, hogy ma még semmit sem ettél?

Természetesen nem a tartós éhségsztrájkok következményeiről fogsz olvasni, de tegye fel a kezét, aki egy rohanós hétköznapon ne tapasztalná akár többször is ezt a figyelmeztető jelet. És a test soha nem figyelmeztet hiába: érdemes rá odafigyelned, hogy a hirtelen leeső vércukorszint ne okozhasson olyan sok galibát.

Korog a gyomrod

Ez viszonylag közismert tény, viszont az okát csak kevesen ismerik. A magyarázat az étkezés közben lenyelt lég- és gázbuborékokban keresendő. Ezeknek a buborékoknak a mozgását nevezhetjük tulajdonképpen gyomorkorgásnak. Ezek nem csak akkor mozognak, ha üres a gyomor, de amíg étel van benne, addig azok kiváló hangszigetelő képességüknek hála, „elrejtik” a korgást.

Kiürül a gyomrod

Ez idáig rendben, és valószínűleg teljesen egyértelmű is, de azért mégsem ennyire egyszerű a dolog. A gyomorból ugyanis sokkal hamarabb ürül ki a táplálék, mint ahogyan mi megéhezünk. Az étel ugyanis nagyon kevés ideig tartózkodik benne, és csak 2 órával a teljes kiürülést követően kapja meg az agy azt az üzenetet, miszerint ideje lenne egy kiadós újratöltésnek.

Remegni kezdesz

A zuhanó vércukorszint képes olyan tünetek produkálásra, mint a remegés. Ha nagyon belefeledkezel a munkába, talán először nem is érted, hogy mi történik, ám ilyenkor érdemes az órára pillantanod, és ha hosszú órák teltek el étkezés nélkül, muszáj beiktatnod egy kicsi szünetet.

41692801 - hungry woman is waiting an order in a restaurant

Ingerlékennyé válsz

Ha kevés energiát viszel be a szervezetedbe, könnyen előfordulhat, hogy te leszel a munkahelyed vagy az otthonod réme. Az éhség ugyanis könnyen undok, kötözködő kollégává-családtaggá tehet, és így nem csak az egészséged, de a munkahelyié és magánéleti kapcsolataid is sérülhetnek.

Dekoncentrálttá válsz

Emlékszel, hogy a nagyobb, több órás vizsgák alkalmával a felvilágosultabb tanárokat nem zavarta, ha éppen a csokis papírral vagy a szőlőcukor zacskójával csörögtél? Nem véletlenül. A szellemi munka ugyanis rengeteg energiát emészt fel, és ha nem pótolod a szükséges tápanyagokat, koncentrálni sem tudsz. Hiába tehát minden igyekezeted, ha korgó gyomorral próbálod megváltani a világot.

Fáradékonyabb leszel

Be van táblázva az egész heted, de legszívesebben csak aludnál? Nem csak a szellemi, hanem a fizikai aktivitás is megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékért kiált. Még a sportra sem fogod tudni rávenni magad, ha üres a hasad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X