Főoldal > DIÉTA > Így küzdj meg az éhséggel!

Így küzdj meg az éhséggel!

diétaéhségétkezésevésfogyás
0

Írta:

Legközelebb, amikor egy tábla csokoládéról ábrándozol két étkezés között, próbáld meg azonosítani, milyen éhségről van szó az esetedben.

Az alábbi típusokat ugyanis eltérő módon kell kezelni:

Érzelmi éhség

Egyfajta válasz egy érzelmi állapotra vagy érzésre, általában egy erőteljes sóvárgást érzel az étel után, vagy üresnek érzed a hasad.
Így küzdj meg vele: Tedd fel magadnak a kérdést: “Éhes vagyok, dühös, magányos vagy fáradt?” Ha éhes, egyél. Ha dühös, próbáld megoldani a helyzetet; ha magányos, hívj fel valakit (bónusz, hogy nem tudsz egy időben enni és beszélni); ha fáradt vagy, pihenj le.

Evés unalomból

Akkor törhet rád, ha a tv előtt ülsz órákig, és hirtelen késztetést érzel, hogy rágcsálj valamit.
Így küzdj meg vele: Ez annak a jele, hogy az agyad változatosságra vágyik, nem pedig egy szelet tortára. Vond el a figyelmedet az evésről egy csésze teával vagy egy pohár vízzel, rakj rendet a szekrényedben, vegyél egy forró fürdőt, vagy menj el sétálni.

ehseges2.jpg ()

Stresszevő vagy?

Akkor tapasztalhatod, amikor komoly stressznek vagy kitéve (munkahelyi, családi, párkapcsolati) és úgy érzed az evés segítségével legalább rövid időre elfelejted a gondokat.
Így küzdj meg vele: Ha edzel, az adrenalin átjárja a tested, ez a leggyorsabb módja, hogy megszabadulj a stressztől egy nehéz nap után. Egy másik nyugtató hatású technika, ha négyszer az orrodon át beszívod a levegőt, szünetet tartasz, majd nyolcszor kifújod a levegőt az orrodon keresztül. Összpontosíts levegővétel közben az idegi feszültség feloldására (a hipnózis is segíthet).

Igazi éhség

Ilyenkor a hormonok és a leesett vércukorszint kölcsönhatása jelzi, hogy enned kell – amire leginkább a sajgó gyomrod és a szédelgő közérzeted figyelmeztet.
Így küzdj meg vele: Mielőtt rágcsálnivaló után néznél, állapítsd meg az alábbi skálán, hogy milyen típusú éhséget érzel:

0: jóllakott
1: egyáltalán nem éhes
2: ideális, kellemes állapot
3: egy kicsit éhes
4: éhes
5: nagyon éhes

Ha csak a hármas szinten állsz, döntsd el, hogy tudsz-e várni a következő főétkezésig, vagy csak falatoznál. Nem lenne elég egy pohár ásványvíz? A rendszeres étkezés és az egészséges rágcsálnivalók segítenek elkerülni a skálán a nullás és az ötös állapotot: tehát nem leszel soha pukkadásig tele, vagy nem érzed majd, hogy azonnal éhen halsz, ugyanis mindkettő kiválthat túlevést. Ne feledd, étkezés után körülbelül 10-15 perccel kezded érezni, hogy csillapodik az étvágyad.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X