Főoldal > EGÉSZSÉG > Kockázatos várandósság 40 felett? – szakértői szemmel

Kockázatos várandósság 40 felett? – szakértői szemmel

amniocentézisbabavárandósság
0

Írta: and

Kockázati tényezők 40 év fölött Ebben az életkorban leginkább a kromoszóma rendellenességek gyakorisága feltűnő. A Down-szindróma kockázata 40 éves asszonyok esetében körülbelül 2 %, ami az évek előrehaladtával 1%-kal növekszik. A várandósság alatti problémák előfordulásának gyakorisága, mint például a hányinger, székrekedés, visszér, stb. nem mutat összefüggést az anya életkorával, azonban a szülés alatt előforduló komplikációk vagy […]

Kockázati tényezők 40 év fölött

Ebben az életkorban leginkább a kromoszóma rendellenességek gyakorisága feltűnő. A Down-szindróma kockázata 40 éves asszonyok esetében körülbelül 2 %, ami az évek előrehaladtával 1%-kal növekszik. A várandósság alatti problémák előfordulásának gyakorisága, mint például a hányinger, székrekedés, visszér, stb. nem mutat összefüggést az anya életkorával, azonban a szülés alatt előforduló komplikációk vagy a császármetszés gyakrabban fordul elő idősebb életkorban. Ne feledd, hogy az életkorral bizonyos betegségek is gyakrabban alakulnak ki ( pl. cukorbetegség, magas vérnyomás), melyek hatással vannak mind a kilenc hónapra, mind pedig a szülésre. A kockázatok között mindenképpen fontos szerepet töltenek be az ún. teratogének, vagyis azok a külső tényezők, amelyek a méhen belül fejlődő magzatra lehetnek káros hatással (pl: a gyógyszerek, a sugárzás, a nikotin, az alkohol stb.). Ezek a külső tényezők mind fejlődésbeli károsodást okozhatnak.

0017641_1.jpg ()

A fogamzóképesség csökkenése

A fogamzóképesség csökkenése az évek előrehaladtával egyre inkább nő, így célszerű  az első babát 30 éves kor környékére tervezni. A statisztika szerint a 20-30 éves kor közötti egészséges párok mintegy 80%-a fogamzóképes, míg 30 év felett már csak 65 %.

Keverék a fogantatás elősegítésére

Hozzávalók:

  • palástfű 10 egység
  • cickafarkfű 10 egység
  • citromfű 5 egység
  • ánizs vagy édeskömény 5 egység
  • orbáncfű 5 egység

Elkészítési javaslat:
Keverd össze a teafüveket a megadott egységben egy tálban. Egy teáskanálnyi teafüvet forrázz le 2.5 dl vízzel, majd hagyd állni 5-10 percig. Utána szűrd le és még melegen fogyaszd el. Ajánlott napi mennyiség fél liter.

Miért jó ez a keverék?

  • A palástfű méhizomerősítő hatású, segít a hormonszintet beállítani.
  • A cickafarkfű fitoösztrogént tartalmaz, így az ösztrogénhez hasonló hatásokkal rendelkezik - nagyon jó nőgyógyászati problémákra.
  • A citromfű és orbáncfű idegnyugtató és antidepresszáns hatása miatt került bele a keverékbe, ugyanis a gyermekre vágyó anya néha türelmetlen, nyugtalan. Az orbáncfű emellett ajánlott nőgyógyászati problémákra is. Ne feledd: az orbáncfű – az arra érzékeny bőrűeknél – kiütéseket okozhat a nap és erős fény hatására.
  • Az ánizs/édeskömény fitoösztrogén hatású – segítheti a teherbeesést.

Mi az amniocentézis?
A 35 év feletti nőknél, illetve azoknál, akiknek családjában előfordult már genetikai rendellenesség lehetőség van amniocentézisre. Ez egy méhen belüli vizsgálat, melynek során először ultrahanggal meghatározzák a baba helyzetét, majd egy hosszú, vékony tűt vezetnek a hason keresztül a méh egyik biztonságos helyére, és 10-20 ml magzatvizet vesznek. Ez a magzatvíz mennyiség nagyjából 3 óra múlva újratermelődik. A vizsgálat után a magzatot még rövid ideig ultrahanggal figyelik. Ennek a vizsgálatnak a pontossága közel 100 %, azonban 0,5-2%-kal növeli a spontán vetélés kockázatát.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X