Főoldal > EGÉSZSÉG > Rettegek az elhízástól, mit tegyek? – A pszichológus válaszol

Rettegek az elhízástól, mit tegyek? – A pszichológus válaszol

diétaelhízásfogyókúrapszichológus
0

Írta:

“Kedves Klára! Már 1 éve diétázom, fogytam is, de azóta szedem a szűztea kapszulát. Esténként csak akkor tudok nyugodtan aludni, ha megettem a kapszulát, ugyanis félek a visszahízástól. Úgy tudom huzamosabb ideig nem lenne szabad szedni. Azt szeretném tudni, hogy okozok-e kárt magamnak a szedésével? Mit tegyek az ellen, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül tudjak aludni az elfogyasztott ételek miatt. […]

“Kedves Klára!

0017706_1.jpg ()

Már 1 éve diétázom, fogytam is, de azóta szedem a szűztea kapszulát. Esténként csak akkor tudok nyugodtan aludni, ha megettem a kapszulát, ugyanis félek a visszahízástól. Úgy tudom huzamosabb ideig nem lenne szabad szedni. Azt szeretném tudni, hogy okozok-e kárt magamnak a szedésével? Mit tegyek az ellen, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül tudjak aludni az elfogyasztott ételek miatt. Szoktam enni édességet és fehér kenyeret is, de ezt én bűnözésnek hívom. Mindennap mérem magam, és ha többet mutat a mérleg nyelve, mint szeretném, akkor nagyon dühös vagyok magamra. Most arra gondoltam, hogy veszek étvágycsökkentőt hátha nem leszek éhes. Azaz, ha nem eszem annyit, nem fogok hízni sem. Ön szerint ez már evészavar, vagy csak tudatos fogyókúra?

Tisztelettel várom a válaszát.

Kedves Kérdezőm!

Jól tette, hogy írt nekem, pontosan azért, mert azt gondolja, hogy nem kizárólag a rossz táplálkozási szokásokkal függ össze a problémája, hanem problémájának lelki vetülete is van. A szűztea kapszulának a szerepe önnél az, hogy csökkentse a szorongást. Ha beveszi, enyhíti a belső feszültséget, szorongásos fantáziákat. Mivel korábban sikeresen lefogyott, most a lelkét kéne rendbe tenni. Stresszoldással, pozitív énkép és önértékelés kialakításával. Ha rendeződik ez a terület, akkor nem fog aggodalmaskodni az evés feletti kontroll elvesztése miatt, hanem képes lesz azt egészségesen kontrollálni és bűntudat nélkül enni. Tehát kapszulák és fogyasztószer szedése helyett próbáljon estére valamilyen más “szertartást” beiktatni. Kortyoljon este gyógyteát, végezzen néhány testreszabott tornagyakorlatot. Az is megoldás lehet, ha kihagyja a kései vacsorát és este 6 előtt eszik valami könnyű fogást – már ezzel is sokat tesz egészségéért. Ha a változtatás ellenére, továbbra is sokat aggodalmaskodik az evés feletti kontroll elvesztése miatt, javaslom, forduljon pszichológus szakemberhez!

Üdvözlettel,

Geist Klára

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X