Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tévhit a narancsbőrről

7 tévhit a narancsbőrről

bőrcellulitnarancsbőr
0

Írta:

Figyelem! A narancsbőr vagy cellulit nem keverendő össze a cellulitisszel. Ez utóbbi orvosi fogalom, amely a bőrben és közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő szövetekben terjedő bakteriális fertőzést jelent. A fertőzés a cellulitisz esetében valamilyen fekélyesedés, bőrsérülés, bőrgyulladás vagy lábgombásodás miatt alakulhat ki. 1. A narancsbőr egy betegség Ez egy hatalmas tévedés. A narancsbőr vagy más […]

Figyelem!
A narancsbőr vagy cellulit nem keverendő össze a cellulitisszel. Ez utóbbi orvosi fogalom, amely a bőrben és közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő szövetekben terjedő bakteriális fertőzést jelent. A fertőzés a cellulitisz esetében valamilyen fekélyesedés, bőrsérülés, bőrgyulladás vagy lábgombásodás miatt alakulhat ki.

1. A narancsbőr egy betegség

Ez egy hatalmas tévedés. A narancsbőr vagy más néven cellulit nem betegség, hanem egy állapot, a bőröd állapota. A narancsbőr nem örökölhető, de a kötőszövetek gyengesége igen. Ez pedig jó terep a kellemetlen gödröcskék kialakulásához.

2. Ha nem sportolsz, semmi esélyed a narancsbőrrel szemben

Ez bizony igaz! Nem érhetsz el tartós eredményt, ha csak krémekkel kenegeted magad. Ezek a szérumok sokszor nem is hatolnak olyan mélyen a bőr mélyebb rétegeibe, mint kellene. A rendszeres (heti háromszor 1-1,5 óra) mozgás  ugyanolyan jót tesz a bőr vérellátásának, mint a váltófürdő és a masszázs.

0018541_1.jpg ()

3. Annak lesz narancsbőre, akik túlsúlyos.

Ez tévedés! A vékony, sőt az egészen sovány nők is szenvedhetnek a narancsbőrtől, ha a kötőszöveteik gyengék. Ettől függetlenül: a szervezetedben felhalmozott zsír növeli a narancsbőr kialakulásának esélyét.

4. A kor előrehaladtával nő a narancsbőr kialakulásának veszélye

Ez igaz. Bár egyes tanulmányok szerint a 20 év feletti nők mintegy 80 százaléka érintett. Tehát egész fiatalon is nagy esély van arra, hogy  narancsbőrös légy. Ennek ellenére a kötőszövetek a kor előrehaladtával elernyednek, ez pedig növeli a narancsbőr kialakulásának kockázatát.

5. A legrosszabb esetekben már csak a zsírleszívás segíthet

Tévedés. Először sporttal, masszázzsal és egészséges táplálkozással kell megcélozni a bőr javulását! Kutatások bizonyítják, hogy a narancsbőr a zsírleszívás után nem hogy eltűnik, de még csúnyább lesz.

6. A narancsbőr súlyos esetei fájdalommal járnak

Ez nem igaz. A narancsbőr kozmetikai probléma, nem egészségügyi, így nem okozhat testi panaszokat. Sokan pszichológiai értelemben szenvednek tőle, és mindent megtesznek, hogy megszabaduljanak tőle. Évente körülbelül 6 milliárd dollárt költenek az egész világon a narancsbőr elleni küzdelemre.  

7. Sok narancsbőr elleni krém hatástalan

Ez sajnos igaz. Több kutatás is bizonyítja egyes krémek hatástalanságát. Hatékony eszköznek tartják a narancsbőr elleni küzdelemben a koffeint, de sok esetben  ennek a koncentrációja  túl kevés a narancsbőr elleni kencékben.

Mit tehetsz a narancsbőr ellen?
-A narancsbőr elsősorban azoknál a nőknél – főleg a comb és a popsi tájékán – jelenik meg, akiknek a szervezete túl sok ösztrogént termel. Amikor a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént,  megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet: a lerakódott zsír és a visszatartott víz és só miatt kocsonyássá válik, kinézete és tapintása hasonló lesz a narancs külső héjához.
Mit tehetsz ellene?
– Mozogj rendszeresen! Válassz a zsírégető órák közül. Ha nincs időd edzőterembe menni hetente háromszor bújj futócipőbe.
– Masszíroztass rendszeresen, mert már egy félórás masszázs is javítja a nyirokkeringést ezáltal serkenti a méreganyagok távozását.
– A nap folyamán kortyolj el legalább 1,5-2 liter vizet.
– Vegyél hideg-meleg váltózuhanyt, mert ezzel fokozhatod a vérkeringést és javíthatod bőröd rugalmasságát!

Képek forrása: Profimédia

 

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X